Babka pomarańczowa

- Krok 1Kasię z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę.
- Krok 2Dodawać kolejno po jednym żółtku dalej ucierając. Z białek ubić pianę i dodać do ciasta.
- Krok 3Do masy dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i połączyć. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę, wycisnąć sok z pomarańczy, dodać do ciasta.
- Krok 4Ciasto przelać do wysmarowanej Kasią i posypanej bułką formy. Piec 50 minut w 180°C.
Babka pomarańczowa
Szukasz inspiracji na delikatną i pyszną świąteczną babkę? Pomarańczowa wersja klasycznej babki to propozycja właśnie dla Ciebie. Z pewnością sprawdzi się na każdym wielkanocnym stole. Połącz wszystkie składniki na ciasto, aż do uzyskania delikatnej masy, najlepiej za pomocą łyżki lub miksera na niskich obrotach. Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną przez sito, a następnie dodaj nieco cukru lub aromatu waniliowego. Z powodzeniem zastąpisz go aromatem migdałowym albo pomarańczowym. Aby uzyskać odpowiednią puszystość ciasta, ubij białka na puch i delikatnie połącz z resztą składników. Następnie wlej świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, ciągle mieszając. Umieść gotową masę w natłuszczonej i oprószonej mąką formie. Upiecz, a kiedy ciasto ostygnie, oprósz je cukrem pudrem lub polej lukrem. Jeśli zdecydujesz się na lukier, to zamiast soku z cytryny, ewentualnie możesz użyć pomarańczowego. Na koniec posyp babkę startą skórką z pomarańczy, kandyzowanymi owocami albo zmielonymi orzechami, takimi jak migdały czy orzechy włoskie. Zainspiruj się tym przepisem.