
Składniki
200 gramów
200 gramów
5 sztuk
180 gramów
80 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło roztop w rondlu z otartą skórką z pomarańczy. Wyciśnij z niej sok i zachowaj na później. W dużej misce utrzyj jaja z cukrem, do momentu aż masa będzie jasna, gęsta i puszysta.
Krok 2
Gdy masa będzie gotowa dodaj do niej przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt pomarańczowy i proszek do pieczenia. Całość delikatnie zmiksuj.
Krok 3
Następnie dodaj roztopione masło ze skórką z pomarańczy i wymieszaj.
Krok 4
Formę na babkę posmaruj masłem. Wlej masę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. przez 45 min (do suchego patyczka).
Krok 5
Przesiej do miski cukier puder, dodaj 2 łyżki soku z pomarańczy i energicznie wymieszaj. Wystudzone ciasto polej przygotowanym lukrem i posyp kandyzowanymi pomarańczami.
Dobra rada:
Jaja warto na chwile włożyć do ciepłej wody. Dzięki temu zagrzeją się i lepiej nam się utrą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babka pomarańczowa
W tradycyjnej polskiej kuchni babkę kojarzymy najczęściej z drożdżowym ciastem, przygotowywanym na Wielkanoc. Ciasto to ma jednak znacznie więcej odmian, a jedną z nich jest babka pomarańczowa. Jeśli szukacie oryginalnego pomysłu na pyszny domowy deser z cytrusową nutą – skorzystajcie z naszego przepisu. Babka pomarańczowa na pewno przypadnie wam do gustu, goszcząc na stołach nie tylko przy okazji Świąt Wielkanocnych, ale także na co dzień.
Dla kogo?
Dla każdego wielbiciela tradycyjnych ciast, w nowoczesnym wydaniu.
Na jaką okazję?
Babka pomarańczowa to idealny wypiek na świąteczny stół, ale także na codzienną porcję domowych słodkości.
Czy wiesz, że?
Trwałość pomarańczy szacuje się na 12 tygodni od dnia ich zbioru. Tak długie przechowywanie możliwe jest jedynie w warunkach chłodniczych, w których temperatura jest stale kontrolowana.
Dla urozmaicenia:
Pomarańczowa babka najlepiej smakuje w wersji lukrowanej, obsypana kandyzowanymi pomarańczami. Zamiast lukru możecie także wykorzystać cukier puder.