Babka pomarańczowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka pomarańczowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

94

652 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1484 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2286 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

5 sztuk

180 gramów

80 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło roztop w rondlu z otartą skórką z pomarańczy. Wyciśnij z niej sok i zachowaj na później. W dużej misce utrzyj jaja z cukrem, do momentu aż masa będzie jasna, gęsta i puszysta.

Babka pomarańczowa  - Krok 1

Krok 2

Gdy masa będzie gotowa dodaj do niej przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt pomarańczowy i proszek do pieczenia. Całość delikatnie zmiksuj.

Babka pomarańczowa  - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj roztopione masło ze skórką z pomarańczy i wymieszaj.

Babka pomarańczowa  - Krok 3

Krok 4

Formę na babkę posmaruj masłem. Wlej masę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. przez 45 min (do suchego patyczka).

Babka pomarańczowa  - Krok 4

Krok 5

Przesiej do miski cukier puder, dodaj 2 łyżki soku z pomarańczy i energicznie wymieszaj. Wystudzone ciasto polej przygotowanym lukrem i posyp kandyzowanymi pomarańczami.

Babka pomarańczowa  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jaja warto na chwile włożyć do ciepłej wody. Dzięki temu zagrzeją się i lepiej nam się utrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka pomarańczowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka pomarańczowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka pomarańczowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka pomarańczowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka pomarańczowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka pomarańczowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka pomarańczowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka pomarańczowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka ucierana
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

średnie

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka pomarańczowa Babka pomarańczowa

W tradycyjnej polskiej kuchni babkę kojarzymy najczęściej z drożdżowym ciastem, przygotowywanym na Wielkanoc. Ciasto to ma jednak znacznie więcej odmian, a jedną z nich jest babka pomarańczowa. Jeśli szukacie oryginalnego pomysłu na pyszny domowy deser z cytrusową nutą – skorzystajcie z naszego przepisu. Babka pomarańczowa na pewno przypadnie wam do gustu, goszcząc na stołach nie tylko przy okazji Świąt Wielkanocnych, ale także na co dzień.

Dla kogo?

Dla każdego wielbiciela tradycyjnych ciast, w nowoczesnym wydaniu.

Na jaką okazję?

Babka pomarańczowa to idealny wypiek na świąteczny stół, ale także na codzienną porcję domowych słodkości.

Czy wiesz, że?

Trwałość pomarańczy szacuje się na 12 tygodni od dnia ich zbioru. Tak długie przechowywanie możliwe jest jedynie w warunkach chłodniczych, w których temperatura jest stale kontrolowana.

Dla urozmaicenia:

Pomarańczowa babka najlepiej smakuje w wersji lukrowanej, obsypana kandyzowanymi pomarańczami. Zamiast lukru możecie także wykorzystać cukier puder.