Babka pomarańczowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

93

580 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

811 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1206 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szklanka

1.5 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżeczki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę.

Babka pomarańczowa  - Krok 1

Krok 2

Dodawać kolejno po jednym żółtku dalej ucierając. Z białek ubić pianę i dodać do ciasta.

Babka pomarańczowa  - Krok 2

Krok 3

Do masy dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i połączyć. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę, wycisnąć sok z pomarańczy, dodać do ciasta.

Babka pomarańczowa  - Krok 3

Krok 4

Ciasto przelać do wysmarowanej Kasią i posypanej bułką formy. Piec 50 minut w 180°C.

Babka pomarańczowa  - Krok 4
Tagi:
9

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Siwiec

    Agnieszka Siwiec

    dzis zrobilam jednak nie dawalam skorki pomaranczowej bo poprostu jej nie lubie i zamiast soku dalam aromat pomaranczowy. babka prosta i przepyszna polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Pakit

    Piotr Pakit

    wyszła pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margareta Rudnicka

    Margareta Rudnicka

    A co z bialkami, poza tym, ze trzeba je ubic?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto

    Proszek do pieczenia najlepiej wymieszać z mąką. Przepis został już uzupełniony o tę informację ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kopiec

    Krzysztof Kopiec

    nie pisze kiedy dodac proszek do pieczenia!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elwira Zielonka

    Elwira Zielonka

    przepraszam nie zauwazylam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elwira Zielonka

    Elwira Zielonka

    i wszystko bylo by OK tylko w jakiej temperaturze i jaki czas piec

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Zuber

    Angelika Zuber

    mam pytanie-czy można zrobić to w tortownicy zwykłej (okrągłej) i czy wtedy efekt będzie taki sam??

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka pomarańczowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka pomarańczowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka pomarańczowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka pomarańczowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka pomarańczowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka pomarańczowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka pomarańczowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka pomarańczowa Babka pomarańczowa

Szukasz inspiracji na delikatną i pyszną świąteczną babkę? Pomarańczowa wersja klasycznej babki to propozycja właśnie dla Ciebie. Z pewnością sprawdzi się na każdym wielkanocnym stole. Połącz wszystkie składniki na ciasto, aż do uzyskania delikatnej masy, najlepiej za pomocą łyżki lub miksera na niskich obrotach. Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną przez sito, a następnie dodaj nieco cukru lub aromatu waniliowego. Z powodzeniem zastąpisz go aromatem migdałowym albo pomarańczowym. Aby uzyskać odpowiednią puszystość ciasta, ubij białka na puch i delikatnie połącz z resztą składników. Następnie wlej świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, ciągle mieszając. Umieść gotową masę w natłuszczonej i oprószonej mąką formie. Upiecz, a kiedy ciasto ostygnie, oprósz je cukrem pudrem lub polej lukrem. Jeśli zdecydujesz się na lukier, to zamiast soku z cytryny, ewentualnie możesz użyć pomarańczowego. Na koniec posyp babkę startą skórką z pomarańczy, kandyzowanymi owocami albo zmielonymi orzechami, takimi jak migdały czy orzechy włoskie. Zainspiruj się tym przepisem.