• ZALOGUJ SIĘ
  • DODAJ PRZEPIS
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Dania i przekąski
      Dania główneDania Roberta MakłowiczaDobrze przyprawioneDania mączneDietyJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizze
      PrzystawkiSałatkiSmażenie bez pryskaniaSosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupyPlacki ziemniaczaneKebab
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyCiasteczka owsianeMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Okazje
      GrillSylwesterWigilia i ŚwiętaWielkanocKarnawałTłusty CzwartekWalentynki
    • Posiłek
      ŚniadanieObiadKolacjaPrzekąski
    • Na skróty
      Prosty przepisSzybkie przepisyTanie dania
    • Popularne
      Najpopularniejsze CiastaNajpopularniejsze Dania
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalna
      Kuchnia polskaKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Dania Roberta Makłowicza
    • Diety
    • Składniki
      BakalieCzekoladaGrzybyJajkaKaszaMięsoNabiałOwoceRybyWarzywa
  • Blog
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Magazyn
  • ZALOGUJ
  • POBIERZ
    E‐BOOK
  • MOJA KSIĄŻKA
    KULINARNA
Kasza jaglanaDobrze przyprawioneSałatki
  • Przepisy.pl
  • Ciasta
  • Babka piaskowa
  • Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

Autor: MojeCiasto
Babka pomarańczowa
  • 60 minut60
  • Łatwe
  • 1 osoba1
  • 50 minut
  • 180 °C
  • Przelicznik miar i wag
57Oceń przepis jako pierwszy
497
9
WYDRUKUJ
994 osoby wydrukowały
ZAPISZ PDF
1206 osób zapisało
Ciasta na Wielkanoc
Listonic
Składniki
  • Kostka do pieczenia Kasia
    200 g
  • jajka
    4 szt.
  • cukier
    1 szklanka
  • mąka pszenna
    1,5 szklanka
  • mąka ziemniaczana
    0,5 szklanek
  • proszek do pieczenia
    2 łyżeczki
  • skórka z pomarańczy
    1 szt.
  • sok z pomarańczy
    0,5 szt.
  • cukier waniliowy
    1 opak.
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
Przygotowanie

Przewijaj przepis gestem: Wyłączone

  • Babka pomarańczowa  – krok 1
    Krok 1
    Kasię z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę.
  • Babka pomarańczowa  – krok 2
    Krok 2
    Dodawać kolejno po jednym żółtku dalej ucierając. Z białek ubić pianę i dodać do ciasta.
  • Babka pomarańczowa  – krok 3
    Krok 3
    Do masy dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i połączyć. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę, wycisnąć sok z pomarańczy, dodać do ciasta.
  • Babka pomarańczowa  – krok 4
    Krok 4
    Ciasto przelać do wysmarowanej Kasią i posypanej bułką formy. Piec 50 minut w 180°C.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
Listonic
Komentarze (9)
Wszystkie komentarze

Babka pomarańczowa

Szukasz inspiracji na delikatną i pyszną świąteczną babkę? Pomarańczowa wersja klasycznej babki to propozycja właśnie dla Ciebie. Z pewnością sprawdzi się na każdym wielkanocnym stole. Połącz wszystkie składniki na ciasto, aż do uzyskania delikatnej masy, najlepiej za pomocą łyżki lub miksera na niskich obrotach. Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną przez sito, a następnie dodaj nieco cukru lub aromatu waniliowego. Z powodzeniem zastąpisz go aromatem migdałowym albo pomarańczowym. Aby uzyskać odpowiednią puszystość ciasta, ubij białka na puch i delikatnie połącz z resztą składników. Następnie wlej świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, ciągle mieszając. Umieść gotową masę w natłuszczonej i oprószonej mąką formie. Upiecz, a kiedy ciasto ostygnie, oprósz je cukrem pudrem lub polej lukrem. Jeśli zdecydujesz się na lukier, to zamiast soku z cytryny, ewentualnie możesz użyć pomarańczowego. Na koniec posyp babkę startą skórką z pomarańczy, kandyzowanymi owocami albo zmielonymi orzechami, takimi jak migdały czy orzechy włoskie. Zainspiruj się tym przepisem.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Dziękujemy!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych przez Administratora danych osobowych Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), Al. Jerozolimskie 134 w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl. Oświadczam, że zostałem poinformowany o dobrowolności podania danych, jak również o przysługujących prawach do dostępu do danych, możliwości ich poprawiania lub żądania ich usunięcia.Jerozolimskie 134 zgodnie z ustawą z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. z 2013 r., poz. 1422).
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

57Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy

Portal PRZEPISY.PL sponsorowany jest przez:

Knorr
Hellman'sRamaKasia
Lipton
Big Milk
Cartedor
Formularz kontaktowy
Regulamin
Polityka prywatności
Reklama
  • Ogólne Warunki
  • Cennik
Polityka plików cookie