Babka pomarańczowa - przepis ze skórką i sokiem | Przepisy.pl pixel

Babka pomarańczowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

130

heart
831 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2053 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3046 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

5 sztuk

180 gramów

80 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło roztop w rondlu z otartą skórką z pomarańczy. Wyciśnij z niej sok i zachowaj na później. W dużej misce utrzyj jaja z cukrem, do momentu aż masa będzie jasna, gęsta i puszysta.

Babka pomarańczowa  - Krok 1

Krok 2

Gdy masa będzie gotowa dodaj do niej przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt pomarańczowy i proszek do pieczenia. Całość delikatnie zmiksuj.

Babka pomarańczowa  - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj roztopione masło ze skórką z pomarańczy i wymieszaj.

Babka pomarańczowa  - Krok 3

Krok 4

Formę na babkę posmaruj masłem. Wlej masę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. przez 45 min (do suchego patyczka).

Babka pomarańczowa  - Krok 4

Krok 5

Przesiej do miski cukier puder, dodaj 2 łyżki soku z pomarańczy i energicznie wymieszaj. Wystudzone ciasto polej przygotowanym lukrem i posyp kandyzowanymi pomarańczami.

Babka pomarańczowa  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jaja warto na chwile włożyć do ciepłej wody. Dzięki temu zagrzeją się i lepiej nam się utrą.

1

Opinie o przepisie

  • Jola

    Jola , 16.03.2022

    Babka z nutką pomarańczową to moja ulubiona. Jest miękka, puszysta, prosta w wykonaniu. Zawsze przygotowuję na święta.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka pomarańczowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka pomarańczowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka pomarańczowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka pomarańczowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka pomarańczowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka pomarańczowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka pomarańczowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka pomarańczowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka pomarańczowa Babka pomarańczowa

W tradycyjnej polskiej kuchni babkę kojarzymy najczęściej z drożdżowym ciastem, przygotowywanym na Wielkanoc. Ciasto to ma jednak znacznie więcej odmian, a jedną z nich jest babka pomarańczowa. Jeśli szukacie oryginalnego pomysłu na pyszny domowy deser z cytrusową nutą – skorzystajcie z naszego przepisu. Babka pomarańczowa na pewno przypadnie wam do gustu, goszcząc na stołach nie tylko przy okazji Świąt Wielkanocnych, ale także na co dzień.

Dla kogo?

Dla każdego wielbiciela tradycyjnych ciast, w nowoczesnym wydaniu.

Na jaką okazję?

Babka pomarańczowa to idealny wypiek na świąteczny stół, ale także na codzienną porcję domowych słodkości.

Czy wiesz, że?

Trwałość pomarańczy szacuje się na 12 tygodni od dnia ich zbioru. Tak długie przechowywanie możliwe jest jedynie w warunkach chłodniczych, w których temperatura jest stale kontrolowana.

Dla urozmaicenia:

Pomarańczowa babka najlepiej smakuje w wersji lukrowanej, obsypana kandyzowanymi pomarańczami. Zamiast lukru możecie także wykorzystać cukier puder.