
Składniki
200 gramów
200 gramów
5 sztuk
180 gramów
80 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło roztop w rondlu z otartą skórką z pomarańczy. Wyciśnij z niej sok i zachowaj na później. W dużej misce utrzyj jaja z cukrem, do momentu aż masa będzie jasna, gęsta i puszysta.

Krok 2
Gdy masa będzie gotowa dodaj do niej przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt pomarańczowy i proszek do pieczenia. Całość delikatnie zmiksuj.

Krok 3
Następnie dodaj roztopione masło ze skórką z pomarańczy i wymieszaj.

Krok 4
Formę na babkę posmaruj masłem. Wlej masę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. przez 45 min (do suchego patyczka).

Krok 5
Przesiej do miski cukier puder, dodaj 2 łyżki soku z pomarańczy i energicznie wymieszaj. Wystudzone ciasto polej przygotowanym lukrem i posyp kandyzowanymi pomarańczami.


Dobra rada:
Jaja warto na chwile włożyć do ciepłej wody. Dzięki temu zagrzeją się i lepiej nam się utrą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babka pomarańczowa
W tradycyjnej polskiej kuchni babkę kojarzymy najczęściej z drożdżowym ciastem, przygotowywanym na Wielkanoc. Ciasto to ma jednak znacznie więcej odmian, a jedną z nich jest babka pomarańczowa. Jeśli szukacie oryginalnego pomysłu na pyszny domowy deser z cytrusową nutą – skorzystajcie z naszego przepisu. Babka pomarańczowa na pewno przypadnie wam do gustu, goszcząc na stołach nie tylko przy okazji Świąt Wielkanocnych, ale także na co dzień.
Dla kogo?
Dla każdego wielbiciela tradycyjnych ciast, w nowoczesnym wydaniu.
Na jaką okazję?
Babka pomarańczowa to idealny wypiek na świąteczny stół, ale także na codzienną porcję domowych słodkości.
Czy wiesz, że?
Trwałość pomarańczy szacuje się na 12 tygodni od dnia ich zbioru. Tak długie przechowywanie możliwe jest jedynie w warunkach chłodniczych, w których temperatura jest stale kontrolowana.
Dla urozmaicenia:
Pomarańczowa babka najlepiej smakuje w wersji lukrowanej, obsypana kandyzowanymi pomarańczami. Zamiast lukru możecie także wykorzystać cukier puder.