Ciasto marmurkowe - przepis na ciasto marmurek | Przepisy.pl

Ciasto marmurkowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

243

858 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2640 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6158 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto marmurkowe

Składniki

50 gramów

120 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

110 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

100 gram masła ucieraj z cukrem i otartą skórką z pomarańczy aż będzie jasne i puszyste. Następnie dodaj stopniowa jajka. Jak się dobrze połączą dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Ciasto marmurkowe  - Krok 1

Krok 2

Czekoladę połam i rozpuść w rondelku z masłem. Rozpuść czekoladę. Gotowe ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj czekoladę oraz kakao i wymieszaj.

Ciasto marmurkowe  - Krok 2

Krok 3

Oba ciasta przełóż do rękawa cukierniczego. Naszykuj dwie małe foremki keksowe (ok. 8 na 15cm) wysmarowane masłem. Boki foremki wyłóż pergaminem. Ciasto nakładaj do foremki na przemian, raz ciemne raz jasne. Piecz w temperaturze 170 stopni przez ok 30 minut.

Ciasto marmurkowe  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Ciasto doskonale smakuje z domową konfiturą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marmurkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marmurkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marmurkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marmurkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marmurkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marmurkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marmurkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto marmurkowe Ciasto marmurkowe

Ciasto marmurkowe jest efektowne i dwukolorowe, a w dodatku nie wymaga długiego i męczącego wyrabiania lub ucierania. Prace nad tym smacznym, domowym wypiekiem zakończą się w ciągu kwadransa, a cała reszta kulinarnej magii zadzieje się w rozgrzanym piekarniku. Możecie już tylko czekać na słodki poczęstunek.

Dla kogo?

Doskonałe dla osób, które wiedzą, że do smacznego gotowania nie potrzeba ani szczególnych talentów, ani dużej ilości wolnego czasu, ani egzotycznych produktów.

Na jaką okazję?

W weekend macie ochotę na słodki podwieczorek, ale jednocześnie po całym tygodniu pracy nie uśmiecha się Wam spędzać wolnego dnia w kuchni? Ciasto marmurkowe okaże się rozwiązaniem idealnym.

Czy wiesz, że?

Czekoladę najbezpieczniej jest rozpuszczać w kąpieli wodnej. Unikniecie dzięki temu ryzyka przywierania jej do dna rondelka.

Dla urozmaicenia:

Ciasto marmurkowe możecie przygotować w formie, której używacie do wypieku wielkanocnych babek. Będzie wyglądać jeszcze bardziej kusząco.