Ciasto marmurkowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

240

771 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2624 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

1 opakowanie

4 sztuki

3 łyżeczki

2 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

wierzch:

3 dekagramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch.

Ciasto marmurkowe  - Krok 1

Krok 2

Do masy dodawaj ciągle ucierając po jednym jajku.

Ciasto marmurkowe  - Krok 2

Krok 3

Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Ciasto marmurkowe  - Krok 3

Krok 4

Przesianą mąkę dodawaj stopniowo do masy jajecznej na przemian z mlekiem.

Ciasto marmurkowe  - Krok 4

Krok 5

Połowę ciasta przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy, resztę wymieszaj z kakao.

Ciasto marmurkowe  - Krok 5

Krok 6

Ciemne ciasto wyłóż na jasne, a następnie zamieszaj je delikatnie widelcem by powstał wzór marmurkowy. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180st C około 60 minut.

Ciasto marmurkowe  - Krok 6
12

Opinie o przepisie

  • Irena Lipp

    Irena Lipp

    pyszne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Wójcik

    Paulina Wójcik

    Niestety zakalec

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Laskowska

    Monika Laskowska

    U mnie też zakalec mimo że był w piekarniku ponad godzinę...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Szklarek

    Roksana Szklarek

    Będę robić pierwszy raz i boję się ze wyjdzie zakalec

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Wiewiórka

    Gosia Wiewiórka

    To nie jest żadne ciasto Marmurkowe tylko zwykłe ciasto Zebra :) rylko zamiast orężady jest dodane mleko i forma :) t.z szpecenie zebry :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Rolirat

    Małgorzata Rolirat

    Dobre w smaku ale zrobił się zakalec dlaczego?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adriana Trochimiak

    Adriana Trochimiak

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Mierska

    Alina Mierska

    trzeba cała godzinę bo trochę niedopieczone

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Lizak

    Alicja Lizak

    Idealne. Bardzo szybkie i proste a przy tym puszyste i smaczne :). I ani trochę suche.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Pietrzak

    Alicja Pietrzak

    wilgotne i smaczne może pani czegoś nie dodała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Pietrzak

    Alicja Pietrzak

    Super!!! Jestem pod wrażeniem ze takie pyszne ciasto mozna zrpbic w tak krotkim czasie!!! pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wandahol Holywanda

    Wandahol Holywanda

    trochę suche

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marmurkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marmurkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marmurkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marmurkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marmurkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marmurkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marmurkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto marmurkowe Ciasto marmurkowe

To bardzo łatwe, smaczne ciasto z efektownym wzorkiem i jednocześnie powrót do lat 70', 80', kiedy ciasto marmurkowe ucierały nasze mamy, a my rwaliśmy się do pomocy i czekaliśmy na unoszący się z piekarnika zapach. Czas przywołać te wspomnienia i wykorzystać przepis na marmurek!

Dla kogo?

Ciasta marmurkowego nie da się zepsuć, więc robić je może każdy, niezależnie od poziomu cukierniczych umiejętności.

Na jaką okazję?

Przepis na ciasto marmurkowe warto przekazywać z pokolenia na pokolenie, więc przygotowujmy ten smakołyk razem z dziećmi. Świetnie nadaje się też na zimowe wieczory spędzone przy herbatce.

Czy wiesz, że?

Kakao, które jest jednym ze składników ciasta marmurkowego, znane było już w czasach Majów i Azteków, którzy sięgali po nie podczas obrzędów religijnych.

Dla urozmaicenia

Ciasto marmurkowe dla smaku oraz wrażeń estetycznych dobrze jest posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.