Składniki
50 gramów
120 gramów
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
110 gramów
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
100 gram masła ucieraj z cukrem i otartą skórką z pomarańczy aż będzie jasne i puszyste. Następnie dodaj stopniowa jajka. Jak się dobrze połączą dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Krok 2
Czekoladę połam i rozpuść w rondelku z masłem. Rozpuść czekoladę. Gotowe ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj czekoladę oraz kakao i wymieszaj.
Krok 3
Oba ciasta przełóż do rękawa cukierniczego. Naszykuj dwie małe foremki keksowe (ok. 8 na 15cm) wysmarowane masłem. Boki foremki wyłóż pergaminem. Ciasto nakładaj do foremki na przemian, raz ciemne raz jasne. Piecz w temperaturze 170 stopni przez ok 30 minut.
Dobra rada:
Ciasto doskonale smakuje z domową konfiturą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto marmurkowe
Ciasto marmurkowe jest efektowne i dwukolorowe, a w dodatku nie wymaga długiego i męczącego wyrabiania lub mieszania. Prace nad tym smacznym, domowym wypiekiem zakończą się w ciągu kwadransa, a cała reszta kulinarnej magii zadzieje się w rozgrzanym piekarniku. Możesz już tylko czekać na słodki poczęstunek w postaci ciasta marmurek. Przepis opanujesz ekspresowo!
Dla kogo?
Szybkie ciasto marmurkowe jest doskonałe dla osób, które wiedzą, że do smacznego gotowania nie potrzeba ani szczególnych talentów, ani dużej ilości wolnego czasu, ani egzotycznych produktów. Od przepisu na ciasto marmurkowe polecamy zaczynać swoją przygodę z samodzielnie przygotowywanymi słodkościami.
Na jaką okazję?
Marmurek to ciasto idealne w sytuacjach awaryjnych. W weekend masz ochotę na słodki podwieczorek, ale jednocześnie po całym tygodniu pracy nie uśmiecha ci się spędzać wolnego dnia w kuchni? Wybierz ciasto marmurkowe – przepis ten okaże się rozwiązaniem idealnym.
Czy wiesz, że?
Podczas pracy nad ciastem marmurkowym ucieranym z kakao czekoladę najbezpieczniej jest rozpuszczać w kąpieli wodnej. Unikniesz dzięki temu ryzyka przywierania jej do dna rondelka. Na pewno zdajesz sobie sprawę z tego, jak trudno jest doczyścić garnek z takich zabrudzeń!
Dla urozmaicenia:
Ciasto marmurkowe możesz przygotować w formie, której używasz do wypieku wielkanocnych babek. Będzie wyglądać jeszcze bardziej kusząco. Udowodnisz wszystkim gościom, że proste ciasto marmurek to naprawdę szykowny deser, odpowiedni do położenia na odświętnie przybranym stole.