Składniki
spód:
140 gramów
70 gramów
masa serowa:
1 kilogram
3 łyżki
100 gramów
4 sztuki
80 gramów
oraz:
200 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj spód. Herbatniki zmiksuj w melakserze. Roztop masło i połącz łyżką z herbatnikami. Przełóż masę herbatnikową na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj masę. Odstaw tortownicę ze spodem do lodówki na ok. 10 minut.
Krok 2
Ser twarogowy zmiksuj z mąką ziemniaczaną. Dodaj cukier, jajka i śmietankę 30% – zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników.
Krok 3
Masę twarogową wylej na przygotowany wcześniej spód. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia. Włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj kawałkami truskawek i borówkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik bezglutenowy
Do sera w tak smakowitej formie aż chce się uśmiechnąć! Przechodzicie na dietę bezglutenową i obawiacie się, że przygotowanie posiłków okaże się trudne i mało satysfakcjonujące? Przepis na sernik bezglutenowy na kruchym spodzie doda Wam skrzydeł.
Dla kogo?
Sernik bez glutenu smakuje na tyle dobrze, że trudno będzie dostrzec różnicę i brak produktów typowo zbożowych. Zaskoczcie swoich domowników i gości.
Na jaką okazję?
Sernik na kruchym cieście to deser, który pasuje do dowolnych okoliczności. Szykujecie imprezę przebieraną dla znajomych, a może z wizytą w porze deseru zapowiedzieli się seniorzy rodu? Bezglutenowy sernik zbierze pochwały niezależnie od sytuacji.
Czy wiesz, że?
Obecną w przepisie mąkę zastąpicie skrobią ziemniaczaną – gotowy sernik nadal pozostanie bezglutenowy.
Dla urozmaicenia:
Truskawki i borówki możecie zmiksować, by każdy kawałek z bezglutenowym spodem podać z gęstym sosem. To bardzo dobre wyjście, gdy korzystacie z mrożonych owoców.