Sernik bezglutenowy

- Krok 1Przygotuj ciasto. Do miski włóż wszystkie składniki ciasta i wymieszaj mikserem. Następnie wyłóż ciasto na stół i szybko zagnieć.
- Krok 2Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki formy wyklej ciastem i odstaw do lodówki.
- Krok 3Przygotuj masę serową. Jajka ubij z cukrem na puch. Kasię rozpuść w rondelku i wystudź.
- Krok 4Do masy jajecznej dodaj ciągle ubijając ser, budyń (bezglutenowy), mąkę ziemniaczaną i rozpuszczoną Kasię.
- Krok 5Masę serową wyłóż na schłodzone w lodówce ciasto.
- Krok 6Brzegi ciasta delikatnie zawiń na masę serową. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz najpierw 20 minut w 200 st.C, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 st i piecz jeszcze 40 minut.

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.
Sernik bezglutenowy
Sernik z tego przepisu to propozycja na smaczne ciasto bezglutenowe. Wszystko dzięki użyciu specjalnej mieszanki mąk: ryżowej i kukurydzianej oraz proszku do pieczenia, który nie zawiera w sobie glutenu. Aby przygotować podstawę tego wypieku wystarczy przełożyć wszystkie składniki do miski i wymieszać mikserem do uzyskania spójnej masy. Taką przełóż do tortownicy – wyklej ciastem jej dno i boki, następnie odstaw blachę do lodówki, dzięki czemu gotowy wypiek będzie bardziej kruchy. Smak masy serowej uatrakcyjni dodanie niewielkiej ilości aromatu pomarańczowego. Dobrze wypieczone ciasto odpowiednio udekoruj – świetnie sprawdzi się ułożenie na jego wierzchu zmielonych orzechów laskowych, które opcjonalnie możesz zastąpić włoskimi. Sprawdzi się również cytrusowy lukier, przygotowany z cukru pudru i soku cytrynowego. Podawaj ze świeżymi owocami, np. cząstkami pomarańczy, truskawkami czy malinami. Tak przyrządzone ciasto będzie świetną propozycją na poobiedni deser lub dodatkiem do popołudniowej kawy. Koniecznie sprawdź ten przepis.