Bezglutenowy sernik na kruchym spodzie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik bezglutenowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

115

468 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1741 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2838 osób zapisało

Udostępnij
Sernik bezglutenowy

Składniki

spód:

140 gramów

70 gramów

masa serowa:

1 kilogram

3 łyżki

100 gramów

4 sztuki

80 gramów

oraz:

200 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj spód. Herbatniki zmiksuj w melakserze. Roztop masło i połącz łyżką z herbatnikami. Przełóż masę herbatnikową na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj masę. Odstaw tortownicę ze spodem do lodówki na ok. 10 minut.

Sernik bezglutenowy - Krok 1

Krok 2

Ser twarogowy zmiksuj z mąką ziemniaczaną. Dodaj cukier, jajka i śmietankę 30% – zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników.

Sernik bezglutenowy - Krok 2

Krok 3

Masę twarogową wylej na przygotowany wcześniej spód. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia. Włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj kawałkami truskawek i borówkami.

Sernik bezglutenowy - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik bezglutenowySernik bezglutenowy

Do sera w tak smakowitej formie aż chce się uśmiechnąć! Przechodzicie na dietę bezglutenową i obawiacie się, że przygotowanie posiłków okaże się trudne i mało satysfakcjonujące? Przepis na sernik bezglutenowy na kruchym spodzie doda Wam skrzydeł.

Dla kogo?

Sernik bez glutenu smakuje na tyle dobrze, że trudno będzie dostrzec różnicę i brak produktów typowo zbożowych. Zaskoczcie swoich domowników i gości.

Na jaką okazję?

Sernik na kruchym cieście to deser, który pasuje do dowolnych okoliczności. Szykujecie imprezę przebieraną dla znajomych, a może z wizytą w porze deseru zapowiedzieli się seniorzy rodu? Bezglutenowy sernik zbierze pochwały niezależnie od sytuacji.

Czy wiesz, że?

Obecną w przepisie mąkę zastąpicie skrobią ziemniaczaną – gotowy sernik nadal pozostanie bezglutenowy.

Dla urozmaicenia:

Truskawki i borówki możecie zmiksować, by każdy kawałek z bezglutenowym spodem podać z gęstym sosem. To bardzo dobre wyjście, gdy korzystacie z mrożonych owoców.