
Składniki
spód:
140 gramów
70 gramów
masa serowa:
1 kilogram
3 łyżki
100 gramów
4 sztuki
80 gramów
oraz:
200 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj spód. Herbatniki zmiksuj w melakserze. Roztop masło i połącz łyżką z herbatnikami. Przełóż masę herbatnikową na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj masę. Odstaw tortownicę ze spodem do lodówki na ok. 10 minut.

Krok 2
Ser twarogowy zmiksuj z mąką ziemniaczaną. Dodaj cukier, jajka i śmietankę 30% – zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników.

Krok 3
Masę twarogową wylej na przygotowany wcześniej spód. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia. Włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj kawałkami truskawek i borówkami.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik bezglutenowy
Do sera w tak smakowitej formie aż chce się uśmiechnąć! Przechodzicie na dietę bezglutenową i obawiacie się, że przygotowanie posiłków okaże się trudne i mało satysfakcjonujące? Przepis na sernik bezglutenowy na kruchym spodzie doda Wam skrzydeł.
Dla kogo?
Sernik bez glutenu smakuje na tyle dobrze, że trudno będzie dostrzec różnicę i brak produktów typowo zbożowych. Zaskoczcie swoich domowników i gości.
Na jaką okazję?
Sernik na kruchym cieście to deser, który pasuje do dowolnych okoliczności. Szykujecie imprezę przebieraną dla znajomych, a może z wizytą w porze deseru zapowiedzieli się seniorzy rodu? Bezglutenowy sernik zbierze pochwały niezależnie od sytuacji.
Czy wiesz, że?
Obecną w przepisie mąkę zastąpicie skrobią ziemniaczaną – gotowy sernik nadal pozostanie bezglutenowy.
Dla urozmaicenia:
Truskawki i borówki możecie zmiksować, by każdy kawałek z bezglutenowym spodem podać z gęstym sosem. To bardzo dobre wyjście, gdy korzystacie z mrożonych owoców.