Sernik bezglutenowy na kruchym spodzie - przepis | Przepisy.pl pixel

Sernik bezglutenowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

141

heart
510 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1886 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3089 osób zapisało

Udostępnij
Sernik bezglutenowy

Składniki

spód:

140 gramów

70 gramów

masa serowa:

1 kilogram

3 łyżki

100 gramów

4 sztuki

80 gramów

oraz:

200 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj spód. Herbatniki zmiksuj w melakserze. Roztop masło i połącz łyżką z herbatnikami. Przełóż masę herbatnikową na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj masę. Odstaw tortownicę ze spodem do lodówki na ok. 10 minut.

Sernik bezglutenowy - Krok 1

Krok 2

Ser twarogowy zmiksuj z mąką ziemniaczaną. Dodaj cukier, jajka i śmietankę 30% – zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników.

Sernik bezglutenowy - Krok 2

Krok 3

Masę twarogową wylej na przygotowany wcześniej spód. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia. Włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj kawałkami truskawek i borówkami.

Sernik bezglutenowy - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik bezglutenowySernik bezglutenowy

Do sera w tak smakowitej formie aż chce się uśmiechnąć! Przechodzicie na dietę bezglutenową i obawiacie się, że przygotowanie posiłków okaże się trudne i mało satysfakcjonujące? Przepis na sernik bezglutenowy na kruchym spodzie doda Wam skrzydeł.

Dla kogo?

Sernik bez glutenu smakuje na tyle dobrze, że trudno będzie dostrzec różnicę i brak produktów typowo zbożowych. Zaskoczcie swoich domowników i gości.

Na jaką okazję?

Sernik na kruchym cieście to deser, który pasuje do dowolnych okoliczności. Szykujecie imprezę przebieraną dla znajomych, a może z wizytą w porze deseru zapowiedzieli się seniorzy rodu? Bezglutenowy sernik zbierze pochwały niezależnie od sytuacji.

Czy wiesz, że?

Obecną w przepisie mąkę zastąpicie skrobią ziemniaczaną – gotowy sernik nadal pozostanie bezglutenowy.

Dla urozmaicenia:

Truskawki i borówki możecie zmiksować, by każdy kawałek z bezglutenowym spodem podać z gęstym sosem. To bardzo dobre wyjście, gdy korzystacie z mrożonych owoców.