Bezglutenowy sernik na kruchym spodzie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik bezglutenowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

111

453 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1721 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2778 osób zapisało

Udostępnij
Sernik bezglutenowy

Składniki

spód:

140 gramów

70 gramów

masa serowa:

1 kilogram

3 łyżki

100 gramów

4 sztuki

80 gramów

oraz:

200 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj spód. Herbatniki zmiksuj w melakserze. Roztop masło i połącz łyżką z herbatnikami. Przełóż masę herbatnikową na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj masę. Odstaw tortownicę ze spodem do lodówki na ok. 10 minut.

Sernik bezglutenowy - Krok 1

Krok 2

Ser twarogowy zmiksuj z mąką ziemniaczaną. Dodaj cukier, jajka i śmietankę 30% – zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników.

Sernik bezglutenowy - Krok 2

Krok 3

Masę twarogową wylej na przygotowany wcześniej spód. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia. Włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj kawałkami truskawek i borówkami.

Sernik bezglutenowy - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik bezglutenowySernik bezglutenowy

Do sera w tak smakowitej formie aż chce się uśmiechnąć! Przechodzicie na dietę bezglutenową i obawiacie się, że przygotowanie posiłków okaże się trudne i mało satysfakcjonujące? Przepis na sernik bezglutenowy na kruchym spodzie doda Wam skrzydeł.

Dla kogo?

Sernik bez glutenu smakuje na tyle dobrze, że trudno będzie dostrzec różnicę i brak produktów typowo zbożowych. Zaskoczcie swoich domowników i gości.

Na jaką okazję?

Sernik na kruchym cieście to deser, który pasuje do dowolnych okoliczności. Szykujecie imprezę przebieraną dla znajomych, a może z wizytą w porze deseru zapowiedzieli się seniorzy rodu? Bezglutenowy sernik zbierze pochwały niezależnie od sytuacji.

Czy wiesz, że?

Obecną w przepisie mąkę zastąpicie skrobią ziemniaczaną – gotowy sernik nadal pozostanie bezglutenowy.

Dla urozmaicenia:

Truskawki i borówki możecie zmiksować, by każdy kawałek z bezglutenowym spodem podać z gęstym sosem. To bardzo dobre wyjście, gdy korzystacie z mrożonych owoców.