Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie

Autor: Ewelina Sołtyszewska

ratingratingratingratingrating

6

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

125 gramów

1 łyżka

2 łyżki

2 sztuki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 kilogram

8 sztuk

1.5 szklanki

1 litr

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spód: 1/2 szkl. Cukru, 1/2 kostki masła, 1 łyżka kakao i 2 łyżki wody rozpuścić i schłodzić. Następnie dodać: 2 Jajka, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem. blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do formy gotowe ciasto. Piec 15 minut w temp. 175*C

Krok 2

Masa serowa: 8 żółtek utrzeć z 1/2 szkl. cukru i cukrem waniliowym. 8 białek ubić z 1 szkl. cukru, na koniec ubijania dodać budynie. 1/2 l śmietany kremówki ubić na sztywno.

Krok 3

Do przygotowanej masy serowej dodajemy ubite żółtka, białka, ubitą śmietanę kremówkę i wszystko delikatnie mieszamy DREWNIANĄ ŁYŻKĄ. Całość wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto i pieczemy ok. 45 minut w temp. 170*C do zrumienienia się ciasta. Wykonanie ciasta wydaje się skomplikowane, ale tak naprawdę w wykonaniu jest bardzo proste i nie zabiera dużo czasu. Sernik zachwyca swoim smakiem i jest bardzo puszysty. Smacznego.

2

Opinie o przepisie

  • Aneta

    Aneta , 28.03.2022

    Sernik wyszedł obłędny. W przepisie brakowało mi jedynie w którym momencie dodać ser. Dałam do utartych żółtek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Sołtyszewska

    Ewelina Sołtyszewska , 07.03.2018

    W składnikach wkradł się błąd, do ciasta potrzebne jest 1/2 l śmietany kremówki. Nie wiem jak mam to edytować aby zmienić?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik kokosowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej