Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie
średnie
118 osób zapisało

Składniki
1 szklanka
125 gramów
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
1 szklanka
1 łyżeczka
1 kilogram
8 sztuk
1.5 szklanki
1 litr
3 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Spód: 1/2 szkl. Cukru, 1/2 kostki masła, 1 łyżka kakao i 2 łyżki wody rozpuścić i schłodzić. Następnie dodać: 2 Jajka, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem. blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do formy gotowe ciasto. Piec 15 minut w temp. 175*C
Krok 2
Masa serowa: 8 żółtek utrzeć z 1/2 szkl. cukru i cukrem waniliowym. 8 białek ubić z 1 szkl. cukru, na koniec ubijania dodać budynie. 1/2 l śmietany kremówki ubić na sztywno.
Krok 3
Do przygotowanej masy serowej dodajemy ubite żółtka, białka, ubitą śmietanę kremówkę i wszystko delikatnie mieszamy DREWNIANĄ ŁYŻKĄ. Całość wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto i pieczemy ok. 45 minut w temp. 170*C do zrumienienia się ciasta. Wykonanie ciasta wydaje się skomplikowane, ale tak naprawdę w wykonaniu jest bardzo proste i nie zabiera dużo czasu. Sernik zachwyca swoim smakiem i jest bardzo puszysty. Smacznego.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej