Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie
średnie
117 osób zapisało

Składniki
1 szklanka
125 gramów
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
1 szklanka
1 łyżeczka
1 kilogram
8 sztuk
1.5 szklanki
1 litr
3 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Spód: 1/2 szkl. Cukru, 1/2 kostki masła, 1 łyżka kakao i 2 łyżki wody rozpuścić i schłodzić. Następnie dodać: 2 Jajka, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem. blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do formy gotowe ciasto. Piec 15 minut w temp. 175*C
Krok 2
Masa serowa: 8 żółtek utrzeć z 1/2 szkl. cukru i cukrem waniliowym. 8 białek ubić z 1 szkl. cukru, na koniec ubijania dodać budynie. 1/2 l śmietany kremówki ubić na sztywno.
Krok 3
Do przygotowanej masy serowej dodajemy ubite żółtka, białka, ubitą śmietanę kremówkę i wszystko delikatnie mieszamy DREWNIANĄ ŁYŻKĄ. Całość wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto i pieczemy ok. 45 minut w temp. 170*C do zrumienienia się ciasta. Wykonanie ciasta wydaje się skomplikowane, ale tak naprawdę w wykonaniu jest bardzo proste i nie zabiera dużo czasu. Sernik zachwyca swoim smakiem i jest bardzo puszysty. Smacznego.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej