Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie

Autor: Ewelina Sołtyszewska

ratingratingratingratingrating

5

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

125 gramów

1 łyżka

2 łyżki

2 sztuki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 kilogram

8 sztuk

1.5 szklanki

1 litr

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spód: 1/2 szkl. Cukru, 1/2 kostki masła, 1 łyżka kakao i 2 łyżki wody rozpuścić i schłodzić. Następnie dodać: 2 Jajka, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem. blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do formy gotowe ciasto. Piec 15 minut w temp. 175*C

Krok 2

Masa serowa: 8 żółtek utrzeć z 1/2 szkl. cukru i cukrem waniliowym. 8 białek ubić z 1 szkl. cukru, na koniec ubijania dodać budynie. 1/2 l śmietany kremówki ubić na sztywno.

Krok 3

Do przygotowanej masy serowej dodajemy ubite żółtka, białka, ubitą śmietanę kremówkę i wszystko delikatnie mieszamy DREWNIANĄ ŁYŻKĄ. Całość wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto i pieczemy ok. 45 minut w temp. 170*C do zrumienienia się ciasta. Wykonanie ciasta wydaje się skomplikowane, ale tak naprawdę w wykonaniu jest bardzo proste i nie zabiera dużo czasu. Sernik zachwyca swoim smakiem i jest bardzo puszysty. Smacznego.

2

Opinie o przepisie

  • Aneta

    Aneta , 28.03.2022

    Sernik wyszedł obłędny. W przepisie brakowało mi jedynie w którym momencie dodać ser. Dałam do utartych żółtek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Sołtyszewska

    Ewelina Sołtyszewska , 07.03.2018

    W składnikach wkradł się błąd, do ciasta potrzebne jest 1/2 l śmietany kremówki. Nie wiem jak mam to edytować aby zmienić?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej