Ciasta z białek jaj – przepisy na puszyste słodkości
Cukiernictwo bez białek jaj byłoby niepełne. Dlaczego? Ponieważ to one stanowią jeden z najważniejszych składników uwielbianych i bardzo popularnych deserów, w tym tortów czy bez. Co jeszcze można z nich wyczarować? Sprawdźcie nasze pomysły na ciasta z białek jaj.
Ciasta z białek – Co można z nich wyczarować?
Ciasta z białek jaj lub z dodatkiem piany na bazie białek, takie jak mazurki, tarty czy torty są pyszne i przepiękne. Jednak białka stanowią również podstawę wielu innych deserów, zaliczając do nich sernik, piernik czy babeczki. Niemniej jednak najbardziej rozpoznawalnymi deserami z białek są bezy i torty Pavlova.
Ciasta z białek jaj – dlaczego warto je robić?
Białka świetnie nadają się do wypieków drożdżowych, kruchych, wielu kremów i deserów jajecznych. Ponadto można je mrozić w zamykanych plastikowych pojemnikach przez kilka miesięcy, więc niewykorzystane białka w kuchni praktycznie zawsze mogą się przydać. Białka mogą być również bazą do wielu popularnych deserów. Skoro są tak praktyczne w zastosowaniu to, co można z nich przyrządzić?
Ciasta z białek – słodkie przepisy z białkami jaj
Ciasta z białek jaj mogą być bardzo różnorodne. Przygotowaliśmy kilka propozycji, które niezmiennie zachwycają cukierniczych smakoszy.
Ciasta z białek doskonale smakują w towarzystwie sezonowych owoców, dlatego śmiało modyfikujcie przepisy i wykorzystujcie Wasze ulubione owoce.
Ciasta z samych białek – jegomość zebra
Na potwierdzenie słów, że białka można wykorzystać praktycznie do wszystkiego, poniżej znajdziecie przepis na szybką zebrę na białkach.
Składniki:
- 6 białek
- 120 g cukru
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
- 50 g masła
- 50 g oleju
- Szczypta soli
Przygotowanie:
- Ubijcie białka ze szczyptą soli mikserem, a w momencie, gdy lekko zgęstnieje, zacznijcie dodawać stopniowo cukier (po 2 łyżki) do momentu, aż cukier się rozpuści.
- Dodajcie mąkę (zostawiając 1 łyżkę na później), proszek do pieczenia i wymieszajcie wszystko delikatnie szpatułką.
- Rozpuście masło i wystudzone wraz z olejem dodajcie do masy.
- Podzielcie masę na 2 części; do jednej dodajcie pozostałą łyżkę mąki, do drugiej – kakao. Wymieszajcie.
- Dno tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia i nakładajcie do niej na przemian po łyżce jasnej i ciemnej masy.
- Ciasto pieczcie w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 40 minut.
Ciasta z białek kurzych na imprezy i uroczystości
Jeśli zamierzacie zorganizować większą imprezę, to poza szybkimi w przygotowaniu ciastami warto pokusić się o przygotowanie czegoś bardziej wyszukanego. Dekoracyjna babka z białek lub ciasto makowe z białek świetnie się do tego nadają. Sprawdźcie sami!
Ciasta z białka – czy można zrobić coś jeszcze?
Przepisów na ciasta z białek jest mnóstwo. Na naszej stronie znajdziecie przynajmniej przepisy na wykorzystanie białek do deserów i wypieków, ale także do dań wytrawnych i innych dodatków stosowanych w kuchni np. lukrów.
Komentarze (0)