Ciasto makowe z białek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

1 szklanka

1 szklanka

1 szklanka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 łyżeczka

polewa:

7 łyżeczek

7 łyżeczek

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywno, dosypując stopniowo cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem i dosypywać powoli do białek, wsypać mak, wlać rozpuszczoną i ostudzoną Kasię, dodać bakalie, wymieszać.

Krok 2

Piec w formie keksówce ok 40-50 minut w temp. 220 stopni.

Krok 3

W trakcie pieczenia ciasto należy przykryć folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekło.

Krok 4

Piec do tzw. suchego patyczka.

Krok 5

Polewa: Wodę z cukrem zagotować. Dodać pozostałe składniki i cały czas mieszając zagotować, aż wszystko się dokładnie połączy i zgęstnieje.

Krok 6

Ostudzone ciasto polać polewą. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto makowe z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto makowe z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto makowe z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto makowe z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto makowe z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto makowe z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto makowe z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto makowe z białekCiasto makowe z białek

Ciasto makowe to popularny bożonarodzeniowy wypiek. Do jego przygotowania potrzebujesz maku (najlepszy będzie mielony), mąki, białek będących podstawą ciasta, kostki do pieczenia, proszku do pieczenia, bakalii (sprawdzą się migdały, posiekane orzechy włoskie, rodzynki czy starta skórka wcześniej sparzonej pomarańczy), ekstraktu waniliowego (z powodzeniem sprawdzi się także cukier waniliowy) i ciemnego kakao. Aby nadać wypiekowi więcej słodyczy, dodaj do niego miód i powidła śliwkowe. Sekretem udanego ciasta jest delikatne połączenie ubitych białek z resztą składników oraz miksowanie na niskich obrotach. Nim włożysz je do formy, natłuść ją dokładnie, a ciasto przykryj folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ciasto jest gotowe w momencie, kiedy włożony do niego patyczek (np. taki do szaszłyków) jest suchy. Poczekaj, aż wypiek nieco ostygnie i rozsmaruj na jego wierzchu i bokach polewę. Zamiast kakao, użyj rozpuszczonej mlecznej czekolady – ciasto makowe będzie równie smaczne. Zainspiruj się naszym przepisem. Życzymy smacznego!