Ciasto makowe z białek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto makowe z białek

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

170 gramów

180 gramów

7 sztuk

1 łyżeczka

100 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj następnie powoli cukier. Miksuj do momentu uzyskania lśniącej masy.

Ciasto makowe z białek - Krok 1

Krok 2

Dodaj do masy etapami przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie szpatułką.

Ciasto makowe z białek - Krok 2

Krok 3

Wlej do masy powoli olej. Wymieszaj delikatnie.

Ciasto makowe z białek - Krok 3

Krok 4

Wsyp na koniec mak i połącz delikatnie całość. Przełóż masę do keksówki i piecz ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto można udekorować lukrem albo polewą z białej lub gorzkiej czekolady.

Ciasto makowe z białek - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto makowe z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto makowe z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto makowe z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto makowe z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto makowe z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto makowe z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto makowe z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto makowe z białek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto makowe z białekCiasto makowe z białek

Ciasto makowe nie ma przed nami żadnych tajemnic. W każdym domu piecze się ten klasyczny deser, jednak w różnych wersjach. Nasza dzisiejsza propozycja dla was to przepis na ciasto makowe z białek, czyli szybki i prosty deser na każdą okazję! Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie mąkę, cukier, białka jaj, proszek do pieczenia, mak oraz olej! To naprawdę ekspresowy placek z makiem, który przygotuje każdy – nawet ci z was, którzy dopiero zaczynają przygodę z cukiernictwem. Smacznego!

Dla kogo?

Ciasto makowe na białkach to propozycja dla każdego miłośnika klasycznych deserów. Placek przypadnie do gustu także osobom ceniącym szybkie i proste przepisy na domowe słodkości.

Na jaką okazję?

Ciasto z białek i maku pasuje na każdą okazję, ale przede wszystkim na imprezy, rodzinne spotkania czy świąteczne biesiadowanie.

Czy wiesz, że?

Makowce, tradycyjnie serwowane w Polsce podczas Świąt Bożego Narodzenia, mają także znaczenie symboliczne. Ludowe wierzenia przypisywały makowi, jedzonemu w wigilię, moc przyciągania szczęścia.

Dla urozmaicenia:

Ciasto piegusek z białek idealnie komponuje się z lukrem. Jeśli natomiast jesteś miłośnikiem czekolady – przygotuj polewę z białej lub gorzkiej czekolady, która ozdobi ciasto makowe.