Ciasto makowe z białek - na oleju, z kremem | Przepisy.pl pixel

Ciasto makowe z białek

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
128 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

277 osób wydrukowało

Pobierz pdf

443 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

170 gramów

180 gramów

7 sztuk

1 łyżeczka

100 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj następnie powoli cukier. Miksuj do momentu uzyskania lśniącej masy.

Ciasto makowe z białek - Krok 1

Krok 2

Dodaj do masy etapami przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie szpatułką.

Ciasto makowe z białek - Krok 2

Krok 3

Wlej do masy powoli olej. Wymieszaj delikatnie.

Ciasto makowe z białek - Krok 3

Krok 4

Wsyp na koniec mak i połącz delikatnie całość. Przełóż masę do keksówki i piecz ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto można udekorować lukrem albo polewą z białej lub gorzkiej czekolady.

Ciasto makowe z białek - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 07.11.2022

    Uwielbiam to ciasto, na święta co roku robię. Jest proste i szybkie do zrobienia a jakie smaczne. Długo zachowuje świeżość :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto makowe z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto makowe z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto makowe z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto makowe z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto makowe z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto makowe z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto makowe z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto makowe z białek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto makowe z białekCiasto makowe z białek

Ciasto makowe nie ma przed nami żadnych tajemnic. W każdym domu piecze się ten klasyczny deser, jednak w różnych wersjach. Nasza dzisiejsza propozycja dla was to przepis na ciasto makowe z białek, czyli szybki i prosty deser na każdą okazję! Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie mąkę, cukier, białka jaj, proszek do pieczenia, mak oraz olej! To naprawdę ekspresowy placek z makiem, który przygotuje każdy – nawet ci z was, którzy dopiero zaczynają przygodę z cukiernictwem. Smacznego!

Dla kogo?

Ciasto makowe na białkach to propozycja dla każdego miłośnika klasycznych deserów. Placek przypadnie do gustu także osobom ceniącym szybkie i proste przepisy na domowe słodkości.

Na jaką okazję?

Ciasto z białek i maku pasuje na każdą okazję, ale przede wszystkim na imprezy, rodzinne spotkania czy świąteczne biesiadowanie.

Czy wiesz, że?

Makowce, tradycyjnie serwowane w Polsce podczas Świąt Bożego Narodzenia, mają także znaczenie symboliczne. Ludowe wierzenia przypisywały makowi, jedzonemu w wigilię, moc przyciągania szczęścia.

Dla urozmaicenia:

Ciasto piegusek z białek idealnie komponuje się z lukrem. Jeśli natomiast jesteś miłośnikiem czekolady – przygotuj polewę z białej lub gorzkiej czekolady, która ozdobi ciasto makowe.