Kanapki z łososiem i awokado - z wędzonym: kanapka | Przepisy pixel

Kanapki z wędzonym łososiem i awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

243 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

260 osób wydrukowało

Pobierz pdf

361 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

6 plastrów

0.5 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kromki pieczywa posmaruj majonezem a następnie każdą z nich przekrój po przekątnej na dwie połówki. Awokado obierz i pokrój w cienkie plastry.

Kanapki z wędzonym łososiem i awokado - Krok 1

Krok 2

Na każdej kromce połóż po plasterku łososia oraz awokado.

Kanapki z wędzonym łososiem i awokado - Krok 2

Krok 3

Wierzch kanapek udekoruj odrobiną majonezu, połóż krążki cebuli oraz po gałązce koperku. Kanapka z łososiem i awokado gotowa.

Kanapki z wędzonym łososiem i awokado - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić kanapki z łososiem i awokado, możesz udekorować je odrobiną francuskiej musztardy.

69

Opinie o przepisie

  • Danuta Kosakowska Mazek

    Danuta Kosakowska Mazek , 22.05.2015

    Jurek Ty tylko myślisz o jedzeniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Cyprian

    Ryszard Cyprian , 21.05.2015

    lepiej żeby nie znikały... łosiu jest drogi xd

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Moskal

    Mirosław Moskal , 21.05.2015

    poproszę 3 razy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Chlebek

    Jerzy Chlebek , 21.05.2015

    Gdyby nie łoś i ogórki to było by zjadliwe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Juchkiewicz

    Jacek Juchkiewicz , 21.05.2015

    Są bardzo małe te kanapki zjem i dalej będę głodny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina Skrzyńska

    Regina Skrzyńska , 21.05.2015

    W ramiona porwij wiatr... Zatrzymaj czas i uśmiech.... Każdemu kto smutny dziś go daj... Pozdrawiam ... życzę pięknego dnia z radosnym uśmiechem.... http://reduction-image.com/mpeg-creation2/temp/97u98836p29dpttt9sj9autlj3/indexweb.htm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Sacha

    Kazimiera Sacha , 21.05.2015

    Bardzo lubię z łososiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Przybyła

    Edward Przybyła , 21.05.2015

    Kasiu - czy takie kanapki beda dzisiaj degustowaly "mosirki" w pendolino Krakow - Gdynia?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemcio Szczepański

    Przemcio Szczepański , 21.05.2015

    A FUJ :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Bien

    Marzena Bien , 21.05.2015

    Nie tak dawno jadłam łososia norweskiego . Dobry .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kosiak

    Andrzej Kosiak , 21.05.2015

    Na sam widok ślinka leci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Brian Johnston

    Brian Johnston , 21.05.2015

    <(")

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Grum Gorczyca

    Grażyna Grum Gorczyca , 21.05.2015

    Dobre są na krakersach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Rutkowska

    Zofia Rutkowska , 21.05.2015

    uwielbiam łososia , te kanapki to dla mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Piersa

    Zbigniew Piersa , 21.05.2015

    Takie jadłem w Aninie, pychota.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Tarczewska

    Aleksandra Tarczewska , 21.05.2015

    Mniam pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislaw Trochimski

    Stanislaw Trochimski , 21.05.2015

    wyglądać pysznie... Być to głodne... mało białka i tłuszczu... dużo węglowodanów... słabe paliwo...biedne....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Nitecka

    Małgorzata Nitecka , 21.05.2015

    na pewno są pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Palucka

    Wioleta Palucka , 21.05.2015

    Przepyszne te kanapki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Grodzka

    Anna Grodzka , 21.05.2015

    A co z pieczeniem w żołądku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Górski

    Andrzej Górski , 20.05.2015

    Dobra zagrycha do 200 gram / łebka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Karpiński

    Grzegorz Karpiński , 20.05.2015

    Moja żona polubiła przepisy.pl i kanapki z łososiem. Może mi zrobi?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Kanas

    Wioletta Kanas , 20.05.2015

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wrodarczyk

    Barbara Wrodarczyk , 20.05.2015

    A tak w ogóle,to do leżenia są kanapy a kanapki do szybkiego zjedzenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boj Maciej

    Boj Maciej , 20.05.2015

    Mniam! ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wrodarczyk

    Barbara Wrodarczyk , 20.05.2015

    O tak to jest to:na kromce ciemnego chleba plaster łososia,plaster awokado,plaster pomidora,sól,pieprz.Moje piątkowe śniadanie:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Dudzińska

    Irena Dudzińska , 20.05.2015

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jozef Mazur

    Jozef Mazur , 20.05.2015

    BRAKUJE SAŁATY I JAJKA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wiltosz

    Maria Wiltosz , 20.05.2015

    bardzo ładne kanapki kolorowe bo wiadomo że oczami się je.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renia Latocha

    Renia Latocha , 20.05.2015

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapki z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapki z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapki z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapki z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapki z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapki z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapki z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapki z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z wędzonym łososiem i awokadoKanapki z wędzonym łososiem i awokado

Razowe pieczywo, wędzony łosoś, kremowe awokado, czerwona cebula, świeży koperek i odrobina majonezu – oto składniki mistrzowskiego posiłku! Kanapka z awokado i łososiem to propozycja idealna dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie jadłospisu bez pieczywa. Tym razem jednak, zamiast wybierać najbardziej oczywiste dodatki, warto postawić na smakowitą odmianę. Efektowne kanapki z awokado i łososiem to coś więcej niż sposób na szybkie wyeliminowanie uczucia głodu.

Dla kogo?

Kanapki z łososiem wędzonym i awokado mogą być doskonałym wstępem do wprowadzenia do menu większej ilości ryb. Jego wyrazisty smak wspaniale współgra z łagodniejszym awokado, więc to świetna lekcja łączenia różnorodnych składników. Zatem kanapki z łososiem wędzonym sprawdzą się w sam raz dla początkujących.

Na jaką okazję?

Wyglądają na tyle apetycznie, że kanapki z łososiem i awokado śmiało można uwzględnić w imprezowym jadłospisie. Pieczywo pokrój na niewielkie kromki, a uzyskasz zgrabną przekąskę w postaci kanapeczek z łososiem, którą bez problemu można zjeść nawet na stojąco i bez użycia talerzyka czy sztućców.

Czy wiesz, że?

Jeśli do zrobienia kanapki z łososiem wędzonym nie zużyjesz awokado w całości, przechowuj je w lodówce. Nie usuwaj pestki, dzięki której owoc dłużej zachowa świeżość. Miąższ warto skropić sokiem z cytryny lub limonki, by zapobiec zmianie jego barwy na kanapce z wędzonym łososiem.

Dla urozmaicenia:

Do kanapek z awokado i łososiem pasuje również rukola. Awokado możesz zamienić w wyrazistą pastę guacamole z dodatkiem pikantnej papryki. Łosoś nie jest jedynym rybnym składnikiem, który sprawdzi się w takich połączeniach. Można zastąpić go wędzonym pstrągiem. Pamiętaj o zwieńczeniu całej potrawy dodatkiem majonezu, który scali jej smak i zgrabnie połączy użyte składniki.