
Składniki
6 sztuk
2 łyżki
6 plastrów
0.5 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kromki pieczywa posmaruj majonezem a następnie każdą z nich przekrój po przekątnej na dwie połówki. Awokado obierz i pokrój w cienkie plastry.
Krok 2
Na każdej kromce połóż po plasterku łososia oraz awokado.
Krok 3
Wierzch kanapek udekoruj odrobiną majonezu, połóż krążki cebuli oraz po gałązce koperku.
Dobra rada:
Aby urozmaicić takie kanapki możesz udekorować je odrobiną francuskiej musztardy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapki z wędzonym łososiem i awokado
Razowe pieczywo, wędzony łosoś, kremowe awokado, czerwona cebula, świeży koperek i odrobina majonezu – oto składniki mistrzowskiego posiłku! Kanapka z awokado i łososiem to propozycja idealna dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie jadłospisu bez pieczywa. Tym razem jednak, zamiast wybierać najbardziej oczywiste dodatki, warto postawić na smakowitą odmianę. Efektowne kanapki z awokado i łososiem to coś więcej niż sposób na szybkie wyeliminowanie uczucia głodu.
Dla kogo? Kanapki z łososiem wędzonym mogą być doskonałym wstępem do wprowadzenia do menu większej ilości ryb. Jego wyrazisty smak wspaniale współgra z łagodniejszym awokado, więc to świetna lekcja łączenia różnorodnych składników. Zatem kanapki z łososiem wędzonym sprawdzą się w sam raz dla początkujących.
Na jaką okazję? Wyglądają na tyle apetycznie, że kanapki z łososiem i awokado śmiało można uwzględnić w imprezowym jadłospisie. Pieczywo pokrój na niewielkie kromki, a uzyskasz zgrabną przekąskę w postaci kanapeczek z łososiem, którą bez problemu można zjeść nawet na stojąco i bez użycia talerzyka czy sztućców.
Czy wiesz, że? Jeśli do zrobienia kanapki z łososiem wędzonym nie zużyjesz awokado w całości, przechowuj je w lodówce. Nie usuwaj pestki, dzięki której owoc dłużej zachowa świeżość. Miąższ warto skropić sokiem z cytryny lub limonki, by zapobiec zmianie jego barwy na kanapce z wędzonym łososiem.
Dla urozmaicenia: Do kanapek z łososiem pasuje również rukola. Awokado możesz zamienić w wyrazistą pastę guacamole z dodatkiem pikantnej papryki. Łosoś nie jest jedynym rybnym składnikiem, który sprawdzi się w takich połączeniach. Można zastąpić go wędzonym pstrągiem.