Składniki
6 sztuk
2 łyżki
6 plastrów
0.5 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kromki pieczywa posmaruj majonezem a następnie każdą z nich przekrój po przekątnej na dwie połówki. Awokado obierz i pokrój w cienkie plastry.
Krok 2
Na każdej kromce połóż po plasterku łososia oraz awokado.
Krok 3
Wierzch kanapek udekoruj odrobiną majonezu, połóż krążki cebuli oraz po gałązce koperku. Kanapka z łososiem i awokado gotowa.
Dobra rada:
Aby urozmaicić kanapki z łososiem i awokado, możesz udekorować je odrobiną francuskiej musztardy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapki z wędzonym łososiem i awokado
Razowe pieczywo, wędzony łosoś, kremowe awokado, czerwona cebula, świeży koperek i odrobina majonezu – oto składniki mistrzowskiego posiłku! Kanapka z awokado i łososiem to propozycja idealna dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie jadłospisu bez pieczywa. Tym razem jednak, zamiast wybierać najbardziej oczywiste dodatki, warto postawić na smakowitą odmianę. Efektowne kanapki z awokado i łososiem to coś więcej niż sposób na szybkie wyeliminowanie uczucia głodu.
Dla kogo?
Kanapki z łososiem wędzonym i awokado mogą być doskonałym wstępem do wprowadzenia do menu większej ilości ryb. Jego wyrazisty smak wspaniale współgra z łagodniejszym awokado, więc to świetna lekcja łączenia różnorodnych składników. Zatem kanapki z łososiem wędzonym sprawdzą się w sam raz dla początkujących.
Na jaką okazję?
Wyglądają na tyle apetycznie, że kanapki z łososiem i awokado śmiało można uwzględnić w imprezowym jadłospisie. Pieczywo pokrój na niewielkie kromki, a uzyskasz zgrabną przekąskę w postaci kanapeczek z łososiem, którą bez problemu można zjeść nawet na stojąco i bez użycia talerzyka czy sztućców.
Czy wiesz, że?
Jeśli do zrobienia kanapki z łososiem wędzonym nie zużyjesz awokado w całości, przechowuj je w lodówce. Nie usuwaj pestki, dzięki której owoc dłużej zachowa świeżość. Miąższ warto skropić sokiem z cytryny lub limonki, by zapobiec zmianie jego barwy na kanapce z wędzonym łososiem.
Dla urozmaicenia:
Do kanapek z awokado i łososiem pasuje również rukola. Awokado możesz zamienić w wyrazistą pastę guacamole z dodatkiem pikantnej papryki. Łosoś nie jest jedynym rybnym składnikiem, który sprawdzi się w takich połączeniach. Można zastąpić go wędzonym pstrągiem. Pamiętaj o zwieńczeniu całej potrawy dodatkiem majonezu, który scali jej smak i zgrabnie połączy użyte składniki.