Wrapy klasyczne – przepis z tortillą i kurczakiem | Przepisy.pl pixel

Wrapy klasyczne - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

347

3572 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4243 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10124 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój w paski, a następnie posyp obficie przyprawą Knorr.

Wrapy klasyczne - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso.

Wrapy klasyczne - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Pomidora i ogórka pokrój na plastry, sałatę porwij na mniejsze kawałki.

Wrapy klasyczne - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj Majonez Babuni Hellmann's z Ketchupem Hellmann’s Pikantnym i posmaruj otrzymanym sosem tortille.

Wrapy klasyczne - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Na każdej posmarowanej tortilli ułóż sałatę, pomidora, ogórka, kurczaka, a następnie zwiń ją, formując wrappa.

Wrapy klasyczne - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Wszystkie wrappy połóż na blasze i piecz w piekarniku w 180 °C przez 5 minut. Tak przygotowane wrappy możesz również podawać na zimno lub z grilla.

Wrapy klasyczne - VIDEO - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast kurczaka użyj w tym przepisie tofu.

35

Opinie o przepisie

  • Daria

    Daria , 19.07.2024

    Kurczak można zrobić w curry , dodać podsmażaną czerwoną cebulę w piórkach wraz z czerwoną papryką w paski ( należy to wrzucić na tłuszcz po mięsie) polecam sprawdzić taką wersję też

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gregory56

    Gregory56 , 30.06.2023

    Smaczne. :) Ja dodaję jeszcze trochę papryczki chili.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Lurzyńska

    Wiesława Lurzyńska , 30.09.2018

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciek Olek

    Maciek Olek , 27.08.2016

    Gitara

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Zakrzewska

    Anita Zakrzewska , 09.04.2016

    Smakowicie wyglada a jak smakuje:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wołowska

    Beata Wołowska , 08.04.2016

    Arturze witam Cię i bardzo cenię. Zamieszczasz wiele cennych informacji ale jeżeli chodzi o kwestie cholesterolu, które zaznaczasz w tym czym owym proponowanym produkcie i jego zaletach to do mnie nie trafia. Może to działać na którzy są w ciemnej coś tam. Powiedz mi tylko czy znasz prawdę o mitach dotyczących cholesterolu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Pawlikowski

    Jerzy Pawlikowski , 08.04.2016

    Czegoś brakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Piątkowska

    Jola Piątkowska , 08.04.2016

    Pychota...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa , 08.04.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Puczka

    Kazimierz Puczka , 08.04.2016

    Smacznego ......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Jasion

    Jacek Jasion , 08.04.2016

    Mniam , mniam .... pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Synowiec

    Sylwia Synowiec , 08.04.2016

    Robilam cos takiego ale cale sie rozwala :( musialam sporo wykałaczek wbić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Mudlo

    Zofia Mudlo , 08.04.2016

    NO WLASNIE P HANKO

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renia Reginka Szulc

    Renia Reginka Szulc , 08.04.2016

    nie lubie kurczaków. może jakies inne przepisy szybko odchudzajace i pyszne? albo koktaile owocowe lub warzywne?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kunda

    Maria Kunda , 08.04.2016

    Wyglada apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Róża Manterys

    Róża Manterys , 08.04.2016

    Ale ja nie jem kurczaków

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Pająkowska

    Lucyna Pająkowska , 08.04.2016

    wydrukowała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Raca

    Ewa Raca , 08.04.2016

    Polecam tortillę z kurczakiem - też pyszna:) http://www.kliknijwzdrowie.pl/tortilla-z-kurczakiem/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Elżbieta Goszczyńska

    Joanna Elżbieta Goszczyńska , 08.04.2016

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Gorzkiewicz

    Beata Gorzkiewicz , 08.04.2016

    Oj taaaaaak . do dziś je wspomninam .... Joanna Elżbieta Goszczyńska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Zygarlicka

    Zofia Zygarlicka , 08.04.2016

    Moze zaprosic na sobote

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Rajska

    Patrycja Rajska , 08.04.2016

    Marta oj szukam szukam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Skrzyńska

    Marta Skrzyńska , 08.04.2016

    Patrycja Rajska widzę ze szukasz inspiracji na sobotni wieczór

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Przyczka

    Hanna Przyczka , 08.04.2016

    wypróbuję może być smaczne i mało przy tym roboty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna  zbirska

    Anna zbirska , 05.04.2016

    dobre i szybkie danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Krzysiek Smykla

    Monika Krzysiek Smykla , 29.01.2016

    Ja już robiłam pyszne wyszły :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mika Szyfer

    Mika Szyfer , 13.01.2016

    Mniam mniam..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Pyrz-Anielska

    Mariola Pyrz-Anielska , 13.01.2016

    super stronka z przepisami uwielbiam takie cos z niczego super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenona Wołejszo

    Zenona Wołejszo , 12.01.2016

    kuszą i kuszą a ja potem ciągle mam ten sam cel...........od następnego poniedziałku :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czeslawa Pospieszna

    Czeslawa Pospieszna , 12.01.2016

    A kiedy degustacja.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wrapy klasyczne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wrapy klasyczne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wrapy klasyczne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wrapy klasyczne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wrapy klasyczne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wrapy klasyczne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wrapy klasyczne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wrapy klasyczne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wrapy klasyczne - VIDEOWrapy klasyczne - VIDEO

Chrupiąca tortilla, soczyste mięso i apetyczne kawałki warzyw – brzmi dobrze, prawda? Przedstawiamy wrapy według przepisu klasycznego, które nie są skomplikowanym daniem, mimo tego smakują rewelacyjnie. Złocisty kurczak zachwyca aromatem, a w towarzystwie rześkiej mieszanki warzyw zyskuje oryginalny charakter. Sos powstały z Majonezu Babuni Hellmann’s oraz Ketchupu Hellmann’s Pikantny spaja kompozycję. Nasze wrapy klasyczne zawinięte w chrupiące placki tortilli prezentują się naprawdę dobrze, a smakują jeszcze lepiej!

Dla kogo?

Jeśli na myśl o tortilli z mięsno-warzywnym wypełnieniem nabierasz apetytu, wrap klasyczny według naszego przepisu powinien przypaść Ci do gustu. To świetna propozycja dla zwolenników szybkich, ale wieloskładnikowych przekąsek. Wrapy klasyczne z pewnością pokochają smakosze kebaba. Podobna forma podania i składniki mogą stać się domową alternatywą dla tureckiego specjału.

Na jaką okazję?

Przepis na wrapy klasyczne to idealna propozycja na szybką przekąskę pełną smaków. Apetyczne tortille możesz zaserwować znajomym podczas spotkania albo swoim bliskim jako oryginalne danie obiadowe. Wrapy przygotowane według przepisu klasycznego smakują doskonale na ciepło, podane prosto z piekarnika, a także w wersji na zimno. Roladki możesz równie dobrze pokroić na kawałki i postawić na stole jako jedną z wielu przekąsek. Wrapy w takiej formie sprawdzą się także jako lunch box do pracy.

Czy wiesz, że?

Przepis na wrapy klasyczne możesz zmodyfikować wedle swoich kulinarnych preferencji. Jeśli wolisz dania bezmięsne lub Twoi goście są wegetarianami, kawałki kurczaka zastąp tofu. Smak najbardziej zbliżony do mięsnego uzyskasz, gdy wybierzesz wędzone tofu. Pamiętaj jednak, by marynować je minimum dwie godziny. Wówczas tofu przyswoi więcej aromatu. Polecamy marynatę musztardową, paprykową lub curry.

Dla urozmaicenia:

A skoro jesteśmy przy przekąskach z tofu w roli głównej, polecamy wypróbować przepis na panierowane tofu z sezamem oraz nasze inny przepis – na orientalne mini pizze z kurczakiem, chilli, świeżą kolendrą i tofu.