Panierowane tofu z sezamem - VIDEO
Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność
łatwe
526 osób zapisało
Składniki
2 opakowania
4 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
250 gramów
1 łyżeczka
2 łyżki
1 szczypta
200 gramów
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Tofu rozpakuj, osusz lekko i przekrój wzdłuż na pół, tworząc szerokie plastry.

Krok 2
Na drobnej tarce zetrzyj czosnek. Wymieszaj z olejem sezamowym oraz Imbirem Knorr tworząc marynatę. Nasmaruj plastry tofu.

Krok 3
Bułkę tartą wymieszaj z Kurkumą Knorr i ziarnami sezamu, a także solą.

Krok 4
Jajka roztrzep i wlej na duży płaski talerz. W kolejnym przygotuj mąkę, a w trzecim bułkę tartą.

Krok 5
Teraz panieruj zamarynowane tofu tak jak się panieruję kotlety schabowe. Zacznij od mąki, następnie jajko i bułkę tartą.

Krok 6
Zapanierowane tofu smaż na patelni z olejem aż będzie rumiane i chrupiące. Przed podaniem odsącz lekko na ręczniku papierowym.


Dobra rada:
Chrupiące tofu może stanowić doskonałą propozycję wegetariańskiej przekąski lub dodatku do dań głównych. Do podania możesz przygotować sos słodko-kwaśny. Porcja dania dostarcza istotną ilość żelaza potrzebnego w codziennej diecie. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Panierowane tofu z sezamem - VIDEO
Tofu to ważny składnik dla wegetarian oraz wegan, ale możliwości jego zastosowania są tak duże, że przypadnie do gustu niemal każdemu. Panierowane tofu z sezamem to smaczna przekąska, którą można podać z sosem lub jako dodatek do dania głównego. Warto spróbować!
Dla kogo?
Ta przekąska przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom roślinnych specjałów. Tofu w panierce wychodzi naprzeciw wszystkim, którzy lubią smażone przekąski.
Na jaką okazję?
Panierowane tofu można podać jako przekąskę na imprezie lub w zaciszu domowym zrobić sobie małą ucztę. Palce lizać!
Czy wiesz, że?
Tofu nie posiada wyrazistego smaku, dlatego w potrawie przyjmuje smak innych składników. Jest łatwe do przyrządzenia na różne sposoby – można je gotować, dusić, smażyć, a nawet jeść na zimno.
Dla urozmaicenia
Jeśli chcesz podać tofu z sezamem jako przekąskę, najlepszym dodatkiem będzie sos słodko-kwaśny. Takiemu połączeniu trudno będzie się oprzeć.