Panierowane tofu z sezamem - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

50 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

216 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

4 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

250 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szczypta

200 gramów

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tofu rozpakuj, osusz lekko i przekrój wzdłuż na pół, tworząc szerokie plastry.

Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Na drobnej tarce zetrzyj czosnek. Wymieszaj z olejem sezamowym oraz Imbirem Knorr tworząc marynatę. Nasmaruj plastry tofu.

Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Bułkę tartą wymieszaj z Kurkumą Knorr i ziarnami sezamu, a także solą.

Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Jajka roztrzep i wlej na duży płaski talerz. W kolejnym przygotuj mąkę, a w trzecim bułkę tartą.

Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Teraz panieruj zamarynowane tofu tak jak się panieruję kotlety schabowe. Zacznij od mąki, następnie jajko i bułkę tartą.

Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Zapanierowane tofu smaż na patelni z olejem aż będzie rumiane i chrupiące. Przed podaniem odsącz lekko na ręczniku papierowym.

Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Chrupiące tofu może stanowić doskonałą propozycję wegetariańskiej przekąski lub dodatku do dań głównych. Do podania możesz przygotować sos słodko-kwaśny. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kuleczki porowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Panierowane tofu z sezamem - VIDEOPanierowane tofu z sezamem - VIDEO

Tofu to ważny składnik dla wegetarian oraz wegan, ale możliwości jego zastosowania są tak duże, że przypadnie do gustu niemal każdemu. Panierowane tofu z sezamem to smaczna przekąska, którą można podać z sosem lub jako dodatek do dania głównego. Warto spróbować!

Dla kogo?

Ta przekąska przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom roślinnych specjałów. Tofu w panierce wychodzi naprzeciw wszystkim, którzy lubią smażone przekąski.

Na jaką okazję?

Panierowane tofu można podać jako przekąskę na imprezie lub w zaciszu domowym zrobić sobie małą ucztę. Palce lizać!

Czy wiesz, że?

Tofu nie posiada wyrazistego smaku, dlatego w potrawie przyjmuje smak innych składników. Jest łatwe do przyrządzenia na różne sposoby – można je gotować, dusić, smażyć, a nawet jeść na zimno.

Dla urozmaicenia

Jeśli chcesz podać tofu z sezamem jako przekąskę, najlepszym dodatkiem będzie sos słodko-kwaśny. Takiemu połączeniu trudno będzie się oprzeć.