Panierowane tofu z sezamem - VIDEO
Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność
łatwe
439 osób zapisało
Składniki
2 opakowania
4 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
250 gramów
1 łyżeczka
2 łyżki
1 szczypta
200 gramów
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Tofu rozpakuj, osusz lekko i przekrój wzdłuż na pół, tworząc szerokie plastry.
Krok 2
Na drobnej tarce zetrzyj czosnek. Wymieszaj z olejem sezamowym oraz Imbirem Knorr tworząc marynatę. Nasmaruj plastry tofu.
Krok 3
Bułkę tartą wymieszaj z Kurkumą Knorr i ziarnami sezamu, a także solą.
Krok 4
Jajka roztrzep i wlej na duży płaski talerz. W kolejnym przygotuj mąkę, a w trzecim bułkę tartą.
Krok 5
Teraz panieruj zamarynowane tofu tak jak się panieruję kotlety schabowe. Zacznij od mąki, następnie jajko i bułkę tartą.
Krok 6
Zapanierowane tofu smaż na patelni z olejem aż będzie rumiane i chrupiące. Przed podaniem odsącz lekko na ręczniku papierowym.
Dobra rada:
Chrupiące tofu może stanowić doskonałą propozycję wegetariańskiej przekąski lub dodatku do dań głównych. Do podania możesz przygotować sos słodko-kwaśny. Porcja dania dostarcza istotną ilość żelaza potrzebnego w codziennej diecie. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Panierowane tofu z sezamem - VIDEO
Tofu to ważny składnik dla wegetarian oraz wegan, ale możliwości jego zastosowania są tak duże, że przypadnie do gustu niemal każdemu. Panierowane tofu z sezamem to smaczna przekąska, którą można podać z sosem lub jako dodatek do dania głównego. Warto spróbować!
Dla kogo?
Ta przekąska przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom roślinnych specjałów. Tofu w panierce wychodzi naprzeciw wszystkim, którzy lubią smażone przekąski.
Na jaką okazję?
Panierowane tofu można podać jako przekąskę na imprezie lub w zaciszu domowym zrobić sobie małą ucztę. Palce lizać!
Czy wiesz, że?
Tofu nie posiada wyrazistego smaku, dlatego w potrawie przyjmuje smak innych składników. Jest łatwe do przyrządzenia na różne sposoby – można je gotować, dusić, smażyć, a nawet jeść na zimno.
Dla urozmaicenia
Jeśli chcesz podać tofu z sezamem jako przekąskę, najlepszym dodatkiem będzie sos słodko-kwaśny. Takiemu połączeniu trudno będzie się oprzeć.