Tofu w panierce w sezamie – smażone: przepis | Przepisy.pl pixel

Panierowane tofu z sezamem - VIDEO

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

heart
97 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

268 osób wydrukowało

Pobierz pdf

527 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

4 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

250 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szczypta

200 gramów

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Tofu rozpakuj, osusz lekko i przekrój wzdłuż na pół, tworząc szerokie plastry.

Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Na drobnej tarce zetrzyj czosnek. Wymieszaj z olejem sezamowym oraz Imbirem Knorr tworząc marynatę. Nasmaruj plastry tofu.

Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Bułkę tartą wymieszaj z Kurkumą Knorr i ziarnami sezamu, a także solą.

Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Jajka roztrzep i wlej na duży płaski talerz. W kolejnym przygotuj mąkę, a w trzecim bułkę tartą.

Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Teraz panieruj zamarynowane tofu tak jak się panieruję kotlety schabowe. Zacznij od mąki, następnie jajko i bułkę tartą.

Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Zapanierowane tofu smaż na patelni z olejem aż będzie rumiane i chrupiące. Przed podaniem odsącz lekko na ręczniku papierowym.

Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Chrupiące tofu może stanowić doskonałą propozycję wegetariańskiej przekąski lub dodatku do dań głównych. Do podania możesz przygotować sos słodko-kwaśny.  Porcja dania dostarcza istotną ilość żelaza potrzebnego w codziennej diecie. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Panierowane tofu z sezamem - VIDEOPanierowane tofu z sezamem - VIDEO

Tofu to ważny składnik dla wegetarian oraz wegan, ale możliwości jego zastosowania są tak duże, że przypadnie do gustu niemal każdemu. Panierowane tofu z sezamem to smaczna przekąska, którą można podać z sosem lub jako dodatek do dania głównego. Warto spróbować!

Dla kogo?

Ta przekąska przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom roślinnych specjałów. Tofu w panierce wychodzi naprzeciw wszystkim, którzy lubią smażone przekąski.

Na jaką okazję?

Panierowane tofu można podać jako przekąskę na imprezie lub w zaciszu domowym zrobić sobie małą ucztę. Palce lizać!

Czy wiesz, że?

Tofu nie posiada wyrazistego smaku, dlatego w potrawie przyjmuje smak innych składników. Jest łatwe do przyrządzenia na różne sposoby – można je gotować, dusić, smażyć, a nawet jeść na zimno.

Dla urozmaicenia

Jeśli chcesz podać tofu z sezamem jako przekąskę, najlepszym dodatkiem będzie sos słodko-kwaśny. Takiemu połączeniu trudno będzie się oprzeć.