Tofu w panierce w sezamie – smażone: przepis | Przepisy.pl pixel

Panierowane tofu z sezamem - VIDEO

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
97 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

263 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

521 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

4 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

250 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szczypta

200 gramów

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Tofu rozpakuj, osusz lekko i przekrój wzdłuż na pół, tworząc szerokie plastry.

Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Na drobnej tarce zetrzyj czosnek. Wymieszaj z olejem sezamowym oraz Imbirem Knorr tworząc marynatę. Nasmaruj plastry tofu.

Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Bułkę tartą wymieszaj z Kurkumą Knorr i ziarnami sezamu, a także solą.

Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Jajka roztrzep i wlej na duży płaski talerz. W kolejnym przygotuj mąkę, a w trzecim bułkę tartą.

Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Teraz panieruj zamarynowane tofu tak jak się panieruję kotlety schabowe. Zacznij od mąki, następnie jajko i bułkę tartą.

Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Zapanierowane tofu smaż na patelni z olejem aż będzie rumiane i chrupiące. Przed podaniem odsącz lekko na ręczniku papierowym.

Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Chrupiące tofu może stanowić doskonałą propozycję wegetariańskiej przekąski lub dodatku do dań głównych. Do podania możesz przygotować sos słodko-kwaśny.  Porcja dania dostarcza istotną ilość żelaza potrzebnego w codziennej diecie. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Panierowane tofu z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Panierowane tofu z sezamem - VIDEOPanierowane tofu z sezamem - VIDEO

Tofu to ważny składnik dla wegetarian oraz wegan, ale możliwości jego zastosowania są tak duże, że przypadnie do gustu niemal każdemu. Panierowane tofu z sezamem to smaczna przekąska, którą można podać z sosem lub jako dodatek do dania głównego. Warto spróbować!

Dla kogo?

Ta przekąska przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom roślinnych specjałów. Tofu w panierce wychodzi naprzeciw wszystkim, którzy lubią smażone przekąski.

Na jaką okazję?

Panierowane tofu można podać jako przekąskę na imprezie lub w zaciszu domowym zrobić sobie małą ucztę. Palce lizać!

Czy wiesz, że?

Tofu nie posiada wyrazistego smaku, dlatego w potrawie przyjmuje smak innych składników. Jest łatwe do przyrządzenia na różne sposoby – można je gotować, dusić, smażyć, a nawet jeść na zimno.

Dla urozmaicenia

Jeśli chcesz podać tofu z sezamem jako przekąskę, najlepszym dodatkiem będzie sos słodko-kwaśny. Takiemu połączeniu trudno będzie się oprzeć.