Panierowane tofu z sezamem - VIDEO
Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność
łatwe
521 osób zapisało
Składniki
2 opakowania
4 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
250 gramów
1 łyżeczka
2 łyżki
1 szczypta
200 gramów
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Tofu rozpakuj, osusz lekko i przekrój wzdłuż na pół, tworząc szerokie plastry.

Krok 2
Na drobnej tarce zetrzyj czosnek. Wymieszaj z olejem sezamowym oraz Imbirem Knorr tworząc marynatę. Nasmaruj plastry tofu.

Krok 3
Bułkę tartą wymieszaj z Kurkumą Knorr i ziarnami sezamu, a także solą.

Krok 4
Jajka roztrzep i wlej na duży płaski talerz. W kolejnym przygotuj mąkę, a w trzecim bułkę tartą.

Krok 5
Teraz panieruj zamarynowane tofu tak jak się panieruję kotlety schabowe. Zacznij od mąki, następnie jajko i bułkę tartą.

Krok 6
Zapanierowane tofu smaż na patelni z olejem aż będzie rumiane i chrupiące. Przed podaniem odsącz lekko na ręczniku papierowym.


Dobra rada:
Chrupiące tofu może stanowić doskonałą propozycję wegetariańskiej przekąski lub dodatku do dań głównych. Do podania możesz przygotować sos słodko-kwaśny. Porcja dania dostarcza istotną ilość żelaza potrzebnego w codziennej diecie. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Panierowane tofu z sezamem - VIDEO
Tofu to ważny składnik dla wegetarian oraz wegan, ale możliwości jego zastosowania są tak duże, że przypadnie do gustu niemal każdemu. Panierowane tofu z sezamem to smaczna przekąska, którą można podać z sosem lub jako dodatek do dania głównego. Warto spróbować!
Dla kogo?
Ta przekąska przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom roślinnych specjałów. Tofu w panierce wychodzi naprzeciw wszystkim, którzy lubią smażone przekąski.
Na jaką okazję?
Panierowane tofu można podać jako przekąskę na imprezie lub w zaciszu domowym zrobić sobie małą ucztę. Palce lizać!
Czy wiesz, że?
Tofu nie posiada wyrazistego smaku, dlatego w potrawie przyjmuje smak innych składników. Jest łatwe do przyrządzenia na różne sposoby – można je gotować, dusić, smażyć, a nawet jeść na zimno.
Dla urozmaicenia
Jeśli chcesz podać tofu z sezamem jako przekąskę, najlepszym dodatkiem będzie sos słodko-kwaśny. Takiemu połączeniu trudno będzie się oprzeć.