Belgijska sałatka Liégeoise przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Belgijska sałatka Liégeoise

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

250 gramów

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

5 łyżek

250 gramów

1 puszka

1 pęczek

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tofu pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą oraz sokiem z cytryny i zamarynuj tofu.

Krok 2

Ziemniaki pokrój w większą kostkę i ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku.

Krok 3

Jajka ugotuj 8 minut. Wystudź, obierz i przekrój na pół.

Krok 4

Szalotkę pokrój w cienkie półplasterki. Pomidory w kostkę.

Krok 5

Odcedź nadmiar oliwy z marynowania tofu. Dodaj musztardę, ocet, dwie łyżki wody i wymieszaj, aby powstał sos.

Krok 6

Zamarynowane tofu usmaż z jednej strony na dobrze rozgrzanej patelni.

Krok 7

W dużej misce wymieszaj pomidory, ziemniaki, fasolkę szparagową, szalotkę, odcedzoną czarną fasolę z przygotowanym sosem. Gotową sałatkę ułóż w talerzach. Na wierzchu połóż usmażone tofu oraz jajka. Posyp listkami pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Belgijska sałatka Liégeoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Belgijska sałatka Liégeoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Belgijska sałatka Liégeoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Belgijska sałatka Liégeoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Belgijska sałatka Liégeoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Belgijska sałatka Liégeoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Belgijska sałatka Liégeoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Belgijska sałatka Liégeoise - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Belgijska sałatka LiégeoiseBelgijska sałatka Liégeoise

Tofu jest jednym z najważniejszych produktów w kuchni wegetariańskiej. Jednak każdy może użyć go do przygotowania smacznego dania. W belgijskiej sałatce liegeoise sprawdza się rewelacyjnie. Wraz z fasolką, ziemniakami, jajkami, pomidorami i innymi dodatkami tworzy danie, które można podać na obiad albo kolację. Spróbuj koniecznie!

Dla kogo?

Dla miłośników niebanalnych sałatek. Ten przepis to odpowiednio skomponowane składniki, które razem tworzą pyszne połączenie smaków.

Na jaką okazję?

Belgijska sałatka liegeoise to dobry pomysł na obiad, kolację, a także na przyjęcie. Sprawdzi się zawsze wtedy, gdy chcesz zabłysnąć ciekawą potrawą.

Czy wiesz, że?

Sałatka liegeoise to w oryginalnej wersji sałatka na ciepło przygotowana z trzech głównych składników, czyli zielonej fasolki, bekonu i ziemniaków.

Dla urozmaicenia:

Smak sałatki wzbogacisz, jeśli dodasz kilka orzechów włoskich. Będą tu pasować!