
Składniki
250 gramów
1 opakowanie
250 gramów
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
5 łyżek
250 gramów
1 puszka
1 pęczek
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tofu pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą oraz sokiem z cytryny i zamarynuj tofu.
Krok 2
Ziemniaki pokrój w większą kostkę i ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku.
Krok 3
Jajka ugotuj 8 minut. Wystudź, obierz i przekrój na pół.
Krok 4
Szalotkę pokrój w cienkie półplasterki. Pomidory w kostkę.
Krok 5
Odcedź nadmiar oliwy z marynowania tofu. Dodaj musztardę, ocet, dwie łyżki wody i wymieszaj, aby powstał sos.
Krok 6
Zamarynowane tofu usmaż z jednej strony na dobrze rozgrzanej patelni.
Krok 7
W dużej misce wymieszaj pomidory, ziemniaki, fasolkę szparagową, szalotkę, odcedzoną czarną fasolę z przygotowanym sosem. Gotową sałatkę ułóż w talerzach. Na wierzchu połóż usmażone tofu oraz jajka. Posyp listkami pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Belgijska sałatka Liégeoise
Tofu jest jednym z najważniejszych produktów w kuchni wegetariańskiej. Jednak każdy może użyć go do przygotowania smacznego dania. W belgijskiej sałatce liegeoise sprawdza się rewelacyjnie. Wraz z fasolką, ziemniakami, jajkami, pomidorami i innymi dodatkami tworzy danie, które można podać na obiad albo kolację. Spróbuj koniecznie!
Dla kogo?
Dla miłośników niebanalnych sałatek. Ten przepis to odpowiednio skomponowane składniki, które razem tworzą pyszne połączenie smaków.
Na jaką okazję?
Belgijska sałatka liegeoise to dobry pomysł na obiad, kolację, a także na przyjęcie. Sprawdzi się zawsze wtedy, gdy chcesz zabłysnąć ciekawą potrawą.
Czy wiesz, że?
Sałatka liegeoise to w oryginalnej wersji sałatka na ciepło przygotowana z trzech głównych składników, czyli zielonej fasolki, bekonu i ziemniaków.
Dla urozmaicenia:
Smak sałatki wzbogacisz, jeśli dodasz kilka orzechów włoskich. Będą tu pasować!


































