Belgijska sałatka Liégeoise przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Belgijska sałatka Liégeoise

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

250 gramów

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

5 łyżek

250 gramów

1 puszka

1 pęczek

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tofu pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą oraz sokiem z cytryny i zamarynuj tofu.

Krok 2

Ziemniaki pokrój w większą kostkę i ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku.

Krok 3

Jajka ugotuj 8 minut. Wystudź, obierz i przekrój na pół.

Krok 4

Szalotkę pokrój w cienkie półplasterki. Pomidory w kostkę.

Krok 5

Odcedź nadmiar oliwy z marynowania tofu. Dodaj musztardę, ocet, dwie łyżki wody i wymieszaj, aby powstał sos.

Krok 6

Zamarynowane tofu usmaż z jednej strony na dobrze rozgrzanej patelni.

Krok 7

W dużej misce wymieszaj pomidory, ziemniaki, fasolkę szparagową, szalotkę, odcedzoną czarną fasolę z przygotowanym sosem. Gotową sałatkę ułóż w talerzach. Na wierzchu połóż usmażone tofu oraz jajka. Posyp listkami pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Belgijska sałatka Liégeoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Belgijska sałatka Liégeoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Belgijska sałatka Liégeoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Belgijska sałatka Liégeoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Belgijska sałatka Liégeoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Belgijska sałatka Liégeoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Belgijska sałatka Liégeoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Belgijska sałatka Liégeoise - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Belgijska sałatka LiégeoiseBelgijska sałatka Liégeoise

Tofu jest jednym z najważniejszych produktów w kuchni wegetariańskiej. Jednak każdy może użyć go do przygotowania smacznego dania. W belgijskiej sałatce liegeoise sprawdza się rewelacyjnie. Wraz z fasolką, ziemniakami, jajkami, pomidorami i innymi dodatkami tworzy danie, które można podać na obiad albo kolację. Spróbuj koniecznie!

Dla kogo?

Dla miłośników niebanalnych sałatek. Ten przepis to odpowiednio skomponowane składniki, które razem tworzą pyszne połączenie smaków.

Na jaką okazję?

Belgijska sałatka liegeoise to dobry pomysł na obiad, kolację, a także na przyjęcie. Sprawdzi się zawsze wtedy, gdy chcesz zabłysnąć ciekawą potrawą.

Czy wiesz, że?

Sałatka liegeoise to w oryginalnej wersji sałatka na ciepło przygotowana z trzech głównych składników, czyli zielonej fasolki, bekonu i ziemniaków.

Dla urozmaicenia:

Smak sałatki wzbogacisz, jeśli dodasz kilka orzechów włoskich. Będą tu pasować!