Belgijska sałatka Liégeoise

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

5 łyżek

250 gramów

1 słoik

1 pęczek

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tofu pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą oraz sokiem z cytryny i zamarynuj tofu.

Krok 2

Ziemniaki pokrój w większą kostkę i ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku.

Krok 3

Jajka ugotuj 8 minut. Wystudź, obierz i przekrój na pół.

Krok 4

Szalotkę pokrój w cienkie półplasterki. Pomidory w kostkę.

Krok 5

Odcedź nadmiar oliwy z marynowania tofu. Dodaj musztardę, ocet, dwie łyżki wody i wymieszaj, aby powstał sos.

Krok 6

Zamarynowane tofu usmaż z jednej strony na dobrze rozgrzanej patelni.

Krok 7

W dużej misce wymieszaj pomidory, ziemniaki, fasolkę szparagową, szalotkę, odcedzoną czarną fasolę z przygotowanym sosem. Gotową sałatkę ułóż w talerzach. Na wierzchu połóż usmażone tofu oraz jajka. Posyp listkami pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Belgijska sałatka Liégeoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Belgijska sałatka Liégeoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Belgijska sałatka Liégeoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Belgijska sałatka Liégeoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Belgijska sałatka Liégeoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Belgijska sałatka Liégeoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Belgijska sałatka Liégeoise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Belgijska sałatka LiégeoiseBelgijska sałatka Liégeoise

Tofu jest jednym z najważniejszych produktów w kuchni wegetariańskiej. Jednak każdy może użyć go do przygotowania smacznego dania. W belgijskiej sałatce liegeoise sprawdza się rewelacyjnie. Wraz z fasolką, ziemniakami, jajkami, pomidorami i innymi dodatkami tworzy danie, które można podać na obiad albo kolację. Spróbuj koniecznie!

Dla kogo?

Dla miłośników niebanalnych sałatek. Ten przepis to odpowiednio skomponowane składniki, które razem tworzą pyszne połączenie smaków.

Na jaką okazję?

Belgijska sałatka liegeoise to dobry pomysł na obiad, kolację, a także na przyjęcie. Sprawdzi się zawsze wtedy, gdy chcesz zabłysnąć ciekawą potrawą.

Czy wiesz, że?

Sałatka liegeoise to w oryginalnej wersji sałatka na ciepło przygotowana z trzech głównych składników, czyli zielonej fasolki, bekonu i ziemniaków.

Dla urozmaicenia:

Smak sałatki wzbogacisz, jeśli dodasz kilka orzechów włoskich. Będą tu pasować!