Przepisy na Ziemniaki
1215 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Ziemniaki
Z jednej strony traktowane są jako dość pospolite bulwy. Patrząc na ziemniaki z nieco szerszej perspektywy, łatwo będzie dostrzec ich ogromny potencjał kulinarny. Nie ograniczajcie się wyłącznie do gotowania ich w wodzie i podawania do schabowego. Chrupiące placuszki, puszyste kotleciki, ziemniaki faszerowane, grillowane, pieczone… Lista ziemniaczanych przepisów nie ma końca!
Dla kogo?
Wbrew pozorom to produkt idealny dla kucharzy, którzy lubią wyzwania. Zamiana ziemniaka w wykwintną przekąskę to zadanie, którego warto się podjąć. Bardzo dobrze wyglądają, a jeszcze lepiej smakują warzywa faszerowane kaparami lub krewetkami. Dobrze znaną bulwę wreszcie można podawać na salonach! Dla miłośników bardziej klasycznych rozwiązań polecamy zapiekanki ziemniaczane ze szpinakiem, brukselką, mięsem mielonym albo ulubioną kiełbasą.
Na jaką okazję?
Ziemniak to kulinarny kameleon, więc dopasuje się do każdych okoliczności. Gotowane bulwy są jednym z najbardziej znanych elementów głównego dania obiadowego. Przy najbliższej okazji zamieńcie je w pureé, ale z porcją selera, dyni, marchewki, groszku albo kukurydzy. Zupa ziemniaczana z grzankami będzie wyglądać dużo bardziej stylowo. Do placków ziemniaczanych dodajcie startą cukinię – ich delikatność Was zachwyci.
Czy wiesz, że?
Potwierdzeniem ważnej roli bulwy w polskiej kuchni jest pomnik ziemniaka, który można zobaczyć w Biesiekierzu – niedużej miejscowości położonej w województwie zachodniopomorskim. Prawie 4-metrowy ziemniak umieszczony jest na stalowym stelażu, a całość konstrukcji mierzy 9 metrów.
Dla urozmaicenia:
Modnym sposobem na podawanie ziemniaka jest wywodzący się z kuchni tureckiej kumpir. Składa się z pieczonej w łupinie bulwy, w której umieszczane są dowolne składniki. Dzięki temu potrawa za każdym razem smakuje inaczej, dając kucharzom możliwość stworzenia niepowtarzalnej receptury. W nadzieniu mogą pojawić się warzywa, grzyby, różne gatunki mięsa i serów. Nie żałujcie sobie!