Przepisy na Ziemniaki
1228 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (1228) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej
Ziemniaki
Z jednej strony traktowane są jako dość pospolite bulwy. Patrząc na ziemniaki z nieco szerszej perspektywy, łatwo będzie dostrzec ich ogromny potencjał kulinarny. Nie ograniczajcie się wyłącznie do gotowania ich w wodzie i podawania do schabowego. Chrupiące placuszki, puszyste kotleciki, ziemniaki faszerowane, grillowane, pieczone… Lista ziemniaczanych przepisów nie ma końca!
Dla kogo?
Wbrew pozorom to produkt idealny dla kucharzy, którzy lubią wyzwania. Zamiana ziemniaka w wykwintną przekąskę to zadanie, którego warto się podjąć. Bardzo dobrze wyglądają, a jeszcze lepiej smakują warzywa faszerowane kaparami lub krewetkami. Dobrze znaną bulwę wreszcie można podawać na salonach! Dla miłośników bardziej klasycznych rozwiązań polecamy zapiekanki ziemniaczane ze szpinakiem, brukselką, mięsem mielonym albo ulubioną kiełbasą.
Na jaką okazję?
Ziemniak to kulinarny kameleon, więc dopasuje się do każdych okoliczności. Gotowane bulwy są jednym z najbardziej znanych elementów głównego dania obiadowego. Przy najbliższej okazji zamieńcie je w pureé, ale z porcją selera, dyni, marchewki, groszku albo kukurydzy. Zupa ziemniaczana z grzankami będzie wyglądać dużo bardziej stylowo. Do placków ziemniaczanych dodajcie startą cukinię – ich delikatność Was zachwyci.
Czy wiesz, że?
Potwierdzeniem ważnej roli bulwy w polskiej kuchni jest pomnik ziemniaka, który można zobaczyć w Biesiekierzu – niedużej miejscowości położonej w województwie zachodniopomorskim. Prawie 4-metrowy ziemniak umieszczony jest na stalowym stelażu, a całość konstrukcji mierzy 9 metrów.
Dla urozmaicenia:
Modnym sposobem na podawanie ziemniaka jest wywodzący się z kuchni tureckiej kumpir. Składa się z pieczonej w łupinie bulwy, w której umieszczane są dowolne składniki. Dzięki temu potrawa za każdym razem smakuje inaczej, dając kucharzom możliwość stworzenia niepowtarzalnej receptury. W nadzieniu mogą pojawić się warzywa, grzyby, różne gatunki mięsa i serów. Nie żałujcie sobie!