Krupnik przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krupnik

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

209

2848 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2796 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3880 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.6 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

0.5 pęczka

2 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę dokładnie wypłucz, następnie zalej wodą, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli, aż lekko zmięknie.

Krupnik - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki i marchew pokrój w kostkę, a pora w plastry.

Krupnik - Krok 2

Krok 3

W drugim garnku gotuj warzywa wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.

Krupnik - Krok 3

Krok 4

Gdy ziemniaki będą półmiękkie, dodaj do zupy kaszę wraz z płynem, w którym się gotowała.

Krupnik - Krok 4

Krok 5

Do całości dodaj drugą kostkę oraz wodę, jeśli uznasz to za konieczne. Gotuj zupę jeszcze około 20 minut. Ziemniaki i kasza powinny być zupełnie miękkie. Gotową zupę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.

Krupnik - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

12

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 25.03.2020

    TAK. Kaszę jęczmienną można zastąpić jaglaną lub pęczak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wiercioch

    Agnieszka Wiercioch , 20.09.2019

    Bajeczny smak dziś zrobiłam wg przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wiercioch

    Agnieszka Wiercioch , 30.08.2019

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • megi395 megi395

    megi395 megi395 , 16.07.2018

    Ładnie wygląda, ale krupnik bez liści selera, które dają niesamowity smak krupnikowi, to nie krupnik i oczywiście kasza razem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • LoveLPS TV

    LoveLPS TV , 15.07.2018

    Napewno będzie Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Szewczyk

    Monika Szewczyk , 02.02.2018

    A dlaczego kasza jest gotowana oddzielnie? Zawsze gotuję razem, po co sobie utrudniać...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryka Henryka

    Henryka Henryka , 14.10.2017

    Dlaczego w krupniku nie ma mięsa? Przecież bulionetki czy kostki można użyć oprócz mięsa, do polepszenia smaku. A krupnik na kostce to nie krupnik. A już polski w żadnym przypadku. Rozumiem, że na polskiej kuchni się nie znacie, ale może zatrudnijcie kogoś, kto ma pojęcie. Kolejny po flakach przepis-tragedia. Mam nadzieję, że nikt nie wpadnie na pomysł skorzystania z niego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Jablonska

    Ewa Jablonska , 12.12.2016

    również przepyszny jest na wywarze z bulionu mięsnego i spora ilością różnych warzyw np . pietruszka, seler, cebulka, por.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Więcek

    Tomasz Więcek , 21.11.2016

    paluszki lizać dzięki panie Piotrze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kolodziejek

    Monika Kolodziejek , 06.06.2016

    smakowalo :) lepsza wersja krupniku. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Skwarska

    Iwona Skwarska , 21.03.2016

    Przygotowanie zupy zajęło mi nieco dłużej, niż w przepisie. To dlatego, że przygotowałam od razu podwójną porcję. Efekt przekroczył oczekiwania! Doskonały pomysł na ciepły, lekki i zdrowy posiłek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Mital

    Marta Mital , 15.05.2015

    Dzieci zadowolone, więc smakowało, bo pytają o jeszcze :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krupnik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KrupnikKrupnik

Krupnik to znana w kuchni polskiej zupa, która w przeszłości sporą popularnością cieszyła się także wśród ubogich mieszkańców Białorusi i innych państw słowiańskich. Jej podstawą jest wywar mięsny lub jarzynowy z ziemniakami, który zasypuje się kaszą. Częstym dodatkiem do zupy krupnik są suszone grzyby lub kawałki mięsa. Grunt by krupnik domowy był gęsty i aromatyczny. Jak ugotować krupnik idealny na rodzinny obiad? Chętnie podzielimy się naszym przepisem na dobry krupnik, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.

Dla kogo? Do przygotowania zupy krupnik przeważnie wykorzystuje się marchewkę, pora oraz ziemniaki, lecz możesz wzbogacić prosty przepis na krupnik domowy także o kalafiora, brukselkę lub fasolkę szparagową – zupa będzie wówczas bardziej treściwa. Pozwól sobie na eksperymenty! Jeżeli zrezygnujesz z wywaru na mięsie, uzyskasz równie smakowity przepis na krupnik wegetariański.

Na jaką okazję? Krupnik to zupa idealna na posiedzenia przy stole w gronie najbliższych domowników. Za oknem chłód i zawierucha? Talerz gorącego przysmaku w kilka minut was rozgrzeje.

Czy wiesz, że? Przepis na zupę krupnik polecamy potraktować jako sposób na sprytne, ekonomiczne gotowanie. Mięsny wywar na pyszny krupnik można przyrządzić z resztek niewykorzystywanych porcji mięsa z dnia poprzedniego.

Dla urozmaicenia: Podczas gotowania zupy krupnik warto dodać kilka listków lubczyku, który świetnie kontrastował będzie z delikatnym smakiem warzyw oraz kaszy. Na sam koniec zupę możesz wymieszać ze śmietaną i posypać natką pietruszki lub koperku. Krupnik to przepis odpowiedni dla każdego!