Zupa krupnik - przepis: domowy, prosty, dobry | Przepisy.pl pixel

Krupnik

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

246

3180 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3079 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4711 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.6 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

0.5 pęczka

2 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę na krupnik dokładnie wypłucz, następnie zalej wodą, dodaj kostkę Rosół z kury Knorr i gotuj powoli, aż lekko zmięknie.

Krupnik - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki i marchew pokrój w kostkę, a pora w plastry.

Krupnik - Krok 2

Krok 3

W drugim garnku gotuj warzywa wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.

Krupnik - Krok 3

Krok 4

Gdy ziemniaki będą półmiękkie, dodaj do zupy krupnik kaszę wraz z płynem, w którym się gotowała.

Krupnik - Krok 4

Krok 5

Do całości dodaj drugą kostkę Rosół z kury Knorr oraz wodę, jeśli uznasz to za konieczne. Gotuj zupę krupnik jeszcze około 20 minut. Ziemniaki i kasza powinny być zupełnie miękkie. Gotową zupę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.

Krupnik - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.

17

Opinie o przepisie

  • Dana

    Dana , 25.07.2023

    A co z tym porem, bo zabrakło go q opisie wykonania?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Beata Skopińska

    Beata Skopińska , 31.12.2021

    TAK. Uwielbiam krupnik gotowany na żeberkach wieprzowych i podawany z duszonymi ziemniakami zamiast w kostkę. Oczywiście żeberka gotuje z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Nie może też zabraknąć marchwi. Kaszę płucze i gotuje bezpośrednio w wywarze gdy mięso jest miękkie. Na koniec doprawiam jeszcze do smaku solą, pieprzem i kostka rosołowa. Podaję z ugotowanymi osobno i wyduszonymi ziemniakami oraz z kawałkiem mięska na talerzu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Dolata

    Angelika Dolata , 29.12.2021

    TAK uwielbiam szybkie zupy! Przepis jest prosty, lubię ją robić :) Por to podstawa moich zup więc cieszę się, że nie braknie go w przepisie. Lubię dodać też listki lubczyku i selera

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 25.03.2020

    TAK. Kaszę jęczmienną można zastąpić jaglaną lub pęczak.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Agnieszka Wiercioch

    Agnieszka Wiercioch , 20.09.2019

    Bajeczny smak dziś zrobiłam wg przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wiercioch

    Agnieszka Wiercioch , 30.08.2019

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • megi395 megi395

    megi395 megi395 , 16.07.2018

    Ładnie wygląda, ale krupnik bez liści selera, które dają niesamowity smak krupnikowi, to nie krupnik i oczywiście kasza razem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • LoveLPS TV

    LoveLPS TV , 15.07.2018

    Napewno będzie Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Szewczyk

    Monika Szewczyk , 02.02.2018

    A dlaczego kasza jest gotowana oddzielnie? Zawsze gotuję razem, po co sobie utrudniać...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryka Henryka

    Henryka Henryka , 14.10.2017

    Dlaczego w krupniku nie ma mięsa? Przecież bulionetki czy kostki można użyć oprócz mięsa, do polepszenia smaku. A krupnik na kostce to nie krupnik. A już polski w żadnym przypadku. Rozumiem, że na polskiej kuchni się nie znacie, ale może zatrudnijcie kogoś, kto ma pojęcie. Kolejny po flakach przepis-tragedia. Mam nadzieję, że nikt nie wpadnie na pomysł skorzystania z niego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Jablonska

    Ewa Jablonska , 12.12.2016

    również przepyszny jest na wywarze z bulionu mięsnego i spora ilością różnych warzyw np . pietruszka, seler, cebulka, por.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Więcek

    Tomasz Więcek , 21.11.2016

    paluszki lizać dzięki panie Piotrze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kolodziejek

    Monika Kolodziejek , 06.06.2016

    smakowalo :) lepsza wersja krupniku. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Skwarska

    Iwona Skwarska , 21.03.2016

    Przygotowanie zupy zajęło mi nieco dłużej, niż w przepisie. To dlatego, że przygotowałam od razu podwójną porcję. Efekt przekroczył oczekiwania! Doskonały pomysł na ciepły, lekki i zdrowy posiłek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Mital

    Marta Mital , 15.05.2015

    Dzieci zadowolone, więc smakowało, bo pytają o jeszcze :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krupnik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KrupnikKrupnik

Krupnik to znana w kuchni polskiej zupa, która w przeszłości sporą popularnością cieszyła się także wśród ubogich mieszkańców Białorusi i innych państw słowiańskich. Podstawą krupniku jest wywar mięsny lub jarzynowy z ziemniakami, który zasypuje się kaszą. Częstym dodatkiem do zupy krupnik są suszone grzyby lub kawałki mięsa. Grunt by krupnik domowy był gęsty i aromatyczny. Jak ugotować krupnik idealny na rodzinny obiad? Chętnie podzielimy się naszym przepisem na dobry krupnik, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.

Dla kogo?

Do przygotowania zupy krupnik przeważnie wykorzystuje się marchewkę, pora oraz ziemniaki, lecz możecie wzbogacić prosty przepis na krupnik domowy także o kalafiora, brukselkę lub fasolkę szparagową – zupa będzie wówczas bardziej treściwa. Pozwólcie sobie na eksperymenty! Jeżeli zrezygnujecie z wywaru na mięsie, uzyskacie równie smakowity przepis na krupnik wegetariański.

Na jaką okazję?

Krupnik to zupa idealna na posiedzenia przy stole w gronie najbliższych domowników. Za oknem chłód i zawierucha? Talerz gorącego przysmaku w kilka minut was rozgrzeje. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na krupnik i przygotujcie go wspólnie.

Czy wiesz, że?

Przepis na zupę krupnik polecamy potraktować jako sposób na sprytne, ekonomiczne gotowanie. Mięsny wywar na pyszny krupnik można przyrządzić z resztek niewykorzystanych porcji mięsa z dnia poprzedniego.

Dla urozmaicenia:

Podczas gotowania zupy krupnik warto dodać kilka listków lubczyku, który świetnie kontrastował będzie z delikatnym smakiem warzyw oraz kaszy. Na sam koniec zupę krupnik z przepisu stworzonego przez nasz zespół możecie wymieszać ze śmietaną i posypać natką pietruszki lub koperku. Krupnik to przepis odpowiedni dla każdego!