Krupnik przepis – Zobacz na przepisy.pl

Krupnik

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

198

2781 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2753 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3779 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.6 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

0.5 pęczka

2 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę dokładnie wypłucz, następnie zalej wodą, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli, aż lekko zmięknie.

Krupnik - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki i marchew pokrój w kostkę, a pora w plastry.

Krupnik - Krok 2

Krok 3

W drugim garnku gotuj warzywa wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.

Krupnik - Krok 3

Krok 4

Gdy ziemniaki będą półmiękkie, dodaj do zupy kaszę wraz z płynem, w którym się gotowała.

Krupnik - Krok 4

Krok 5

Do całości dodaj drugą kostkę oraz wodę, jeśli uznasz to za konieczne. Gotuj zupę jeszcze około 20 minut. Ziemniaki i kasza powinny być zupełnie miękkie. Gotową zupę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.

Krupnik - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

12

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 25.03.2020

    TAK. Kaszę jęczmienną można zastąpić jaglaną lub pęczak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wiercioch

    Agnieszka Wiercioch , 20.09.2019

    Bajeczny smak dziś zrobiłam wg przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wiercioch

    Agnieszka Wiercioch , 30.08.2019

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • megi395 megi395

    megi395 megi395 , 16.07.2018

    Ładnie wygląda, ale krupnik bez liści selera, które dają niesamowity smak krupnikowi, to nie krupnik i oczywiście kasza razem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • LoveLPS TV

    LoveLPS TV , 15.07.2018

    Napewno będzie Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Szewczyk

    Monika Szewczyk , 02.02.2018

    A dlaczego kasza jest gotowana oddzielnie? Zawsze gotuję razem, po co sobie utrudniać...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryka Henryka

    Henryka Henryka , 14.10.2017

    Dlaczego w krupniku nie ma mięsa? Przecież bulionetki czy kostki można użyć oprócz mięsa, do polepszenia smaku. A krupnik na kostce to nie krupnik. A już polski w żadnym przypadku. Rozumiem, że na polskiej kuchni się nie znacie, ale może zatrudnijcie kogoś, kto ma pojęcie. Kolejny po flakach przepis-tragedia. Mam nadzieję, że nikt nie wpadnie na pomysł skorzystania z niego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Jablonska

    Ewa Jablonska , 12.12.2016

    również przepyszny jest na wywarze z bulionu mięsnego i spora ilością różnych warzyw np . pietruszka, seler, cebulka, por.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Więcek

    Tomasz Więcek , 21.11.2016

    paluszki lizać dzięki panie Piotrze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kolodziejek

    Monika Kolodziejek , 06.06.2016

    smakowalo :) lepsza wersja krupniku. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Skwarska

    Iwona Skwarska , 21.03.2016

    Przygotowanie zupy zajęło mi nieco dłużej, niż w przepisie. To dlatego, że przygotowałam od razu podwójną porcję. Efekt przekroczył oczekiwania! Doskonały pomysł na ciepły, lekki i zdrowy posiłek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Mital

    Marta Mital , 15.05.2015

    Dzieci zadowolone, więc smakowało, bo pytają o jeszcze :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krupnik po polsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - KrupnikKrupnik

Przepis na krupnik potraktuj jako niezawodny sposób na pierwsze danie obiadowe lub gorącą kolację w chłodniejsze wieczory. Nic nie stoi na przeszkodzie, by od razu przygotować większą porcję. Oszczędzisz czas, a wyśmienitym smakiem krupniku będziesz cieszyć się nawet przez kilka dni.

Dla kogo?

Za zupą krupnik przepadają wszyscy amatorzy prawdziwie tradycyjnych potraw. Podstawą jest wywar mięsny lub jarzynowy z ziemniakami, który zasypuje się kaszą. Częstym dodatkiem do tego dania są suszone grzyby lub kawałki mięsa. Do przygotowania krupniku przeważnie wykorzystuje się marchewkę, pora oraz ziemniaki, lecz możesz go wzbogacić także o kalafiora, brukselkę lub fasolkę szparagową – zupa będzie wówczas bardziej treściwa.

Na jaką okazję?

Nadaje się idealnie do podania podczas rodzinnego obiadu. Gęsty i aromatyczny – czego chcieć więcej? Szukasz przepisu na krupnik w wersji roślinnej? Jeżeli zrezygnujesz z wywaru na mięsie, uzyskasz równie smakowity krupnik wegetariański.

Czy wiesz, że?

Krupnik to popularna w kuchni polskiej zupa, która w przeszłości sporą popularnością cieszyła się także wśród ubogich mieszkańców Białorusi i innych państw słowiańskich.

Dla urozmaicenia:

Podczas gotowania warto dodać kilka listków lubczyku, który świetnie kontrastował będzie z delikatnym smakiem warzyw oraz kaszy. Na sam koniec zupę możesz wymieszać ze śmietaną i posypać natką pietruszki lub koperkiem.