Dania z Kaszy Jęczmiennej

53 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (53)

Krupnik domowy
ratingratingratingratingrating

191

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Krupnik to popularna w kuchni polskiej zupa, która w przeszłości sporą popularnością cieszyła się...
Krupnik staropolski z mięsem
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tradycyjne dania goszczą w kuchniach Polaków od pokoleń. Co jednak w przypadku, gdy rodzinna rece...
Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Polędwica to niezwykle uniwersalny rodzaj mięsa, które można przyrządzać na wiele sposobów. Przep...
Zapiekanka estońska
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Zupa brokułowa
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Przepisów na zupę brokułową jest mnóstwo. Zwykle serwuje się ją pod postacią kremu, z dodatkiem p...
Małopolskie gołąbki
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Placki z kaszy jęczmiennej
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Kasza jęczmienna sprawdzi się nie tylko jako składnik zupy lub dodatek do gulaszu – inspirując si...
Zupa z podgrzybków
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gęsta, smakowita, pachnąca lasem i grzybami... Zupa z podgrzybków uświetni niejedną rodzinną uroc...
Krupnik po polsku
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Krupnik po polsku to zupa o delikatnym smaku i intensywnym aromacie. Proste, a zarazem pełne wdzi...
Złocista kasza z gulaszem grzybowym
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kasza jęczmienna perłowa to chyba najpopularniejsza z polskich kasz. Jest świetnym dodatkiem do o...
Kasza jęczmienna z pulpecikami
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kasza jęczmienna to królowa polskich kasz. Jest najpopularniejszą ich odmianą, jedzoną niemal w k...
Barszcz biały a la krupnik
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Barszcz biały można przygotować na wiele sposobów, urozmaicając jego podstawową wersję. Wypróbuj...
Zupa z jagnięciny
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
Chcesz poczuć się jak podczas staropolskiej uczty? Da się zrobić! Suto zastawiony stół, gromada g...
Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
Przygotowując danie z kaszą, prawdopodobnie sięgasz po jeden jej rodzaj i nie zastanawiasz się, j...
Kasza z grzybami
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Egzotyczna sałatka z młodego szpinaku
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Sposobów na sałatki jest tak wiele, że nie musisz ograniczać się do kilku tradycyjnych przepisów...
Jęczmień, pszenica i komosa z warzywami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
Kasza z warzywami jest zawsze dobrym pomysłem na obiad. A warzywa z trzema rodzajami kasz to już...
Bulgur, czerwona komosa i jęczmień
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Kasza z warzywami nie musi być nudna! Wystarczą odpowiednio skomponowane składniki, żeby wyczarow...
Placuszki z kaszy jęczmiennej
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chrupiące placuszki z kaszy jęczmiennej są doskonałą propozycją na pożywny obiad. Wyrazisty sos j...
Pierś z kurczaka w sosie śliwkowym, kasza jęczmienna pęczak, mizeria z jogurtem
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz pomysłu na pyszny oraz pożywny obiad? Na dzisiejsze danie główne poleca się smakowita pie...
Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki jabłkiem, sałata z sosem win...
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Nadchodzi pora na obiad, a Ty nie wiesz, co ugotować? Doskonałą propozycją będzie potrawka z ciel...
Zapiekanka z kaszą
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wiosenny krupniczek
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Rolady z kaszą
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z kaszą jęczmiennąDania z kaszą jęczmienną

Kasza jęczmienna stanowi doskonałe uzupełnienie wielu dań obiadowych. Trudno wyobrazić sobie na przykład bez jej dodatku krupnik lub zupę ogórkową. Ten rodzaj kaszy z powodzeniem zastępuje też ziemniaki, ryż czy makarony. Będzie świetnym dodatkiem do gulaszów, potraw z mięs, a także sosów. Może również pełnić główną rolę w daniu, np. w kaszotto. Kaszę jęczmienną wytwarza się z ziaren jęczmienia, które poddaje się specjalnej obróbce. Charakteryzuje się ona szarym kolorem z zielonym albo żółtym odcieniem. Istnieje kilka odmian tej kaszy. Najpopularniejszy jest pęczak, czyli całe ziarna pozbawione łuski. Natomiast najszlachetniejszy gatunek to kasza perłowa – rozdrobniona i wypolerowana. Kaszę jęczmienną, nim stanie się jednym ze składników potrawy, gotuje się zazwyczaj w osobnym garnku, koniecznie w lekko osolonej wodzie. Postępuj przy tym zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, uważając, by zbytnio się nie rozgotowała. Sypką kaszę przechowuj w suchym miejscu, ugotowaną zaś w lodówce (w razie potrzeby, po zagotowaniu, kasza nadaje się także do mrożenia). Wykorzystaj ją nie tylko do klasycznych dań, o których była mowa powyżej. Do ugotowanej kaszy możesz dodać cukinię, cebulę, jajka, boczek oraz przyprawy. Następnie masę nałóż łyżką na rozgrzany olej i tak powstałe placki usmaż z obu stron. Będzie to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych, zwłaszcza jeśli przygotujesz pyszny sos, np. grzybowy, i nim polejesz placki z kaszy przed ich podaniem. Jeśli chcesz ugotować coś smacznego na obiad dla całej rodziny, zdecyduj się na zapiekankę estońską, czyli połączenie mięsa, kapusty, cebuli oraz kaszy jęczmiennej. Kasza jest także popularnym zamiennikiem ryżu w gołąbkach lub faszerowanych paprykach. Jej smak i uniwersalność sprawiają, że zasługuje na specjalne miejsce w każdej kuchni. Gorący krupnik staropolski z mięsem, złocista kasza z gulaszem grzybowym, kasza jęczmienna z mięsnymi pulpecikami, polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym – jakie danie wybierzesz na dzisiejszy obiad?