Przepisy na Kaszotto
19 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Kaszotto
Stare polskie porzekadło nie bez powodu prawi: Kasza w niedzielę, kasza w poniedziałek; My do szkoły, kasza z nami, my do domu, kasza za nami. Te słowa świadczą o niezwykłym przywiązaniu naszego narodu do tego produktu. Kasze są źródłem węglowodanów złożonych, głównie skrobi, stanowią ponadto źródło cennego błonnika pokarmowego. Co więcej – ich neutralny smak pozwala przygotować je według własnych upodobań. I jest w czym wybierać: jęczmienna, gryczana, jaglana, kuskus, owsiana. Warto spróbować wszystkich wariantów, a z pewnością znajdziemy „coś dla siebie”. W tym zadaniu pomogą Ci nasze inspiracje na przepyszne kaszotto. Garnki w dłoń! Do biegu, do kuchni – start!
Dla kogo?
Pysznemu kaszotto nie oprą się nawet najbardziej wybredni zawodnicy. Smakiem tym będą się cieszyć do woli zarówno miłośnicy mięsnych potraw, jak i ci, którzy są za pan brat z roślinnymi specjałami.
Na jaką okazję?
Potrawa na specjalne uroczystości lub bez okazji – ty wybierasz! Kaszotto sprawdzi się zarówno jako wykwintne danie, jak i to na co dzień. Wariacji na temat kaszotto nie brakuje – i w każdym wydaniu smakuje wyśmienicie.
Czy wiesz, że?
Pozostaje pytanie: którą kaszę wybrać? Wartościowość produktu zależy przede wszystkim od stopnia oczyszczenia ziarna. Im mniejszej obróbce jest ono poddane, tym więcej składników odżywczych oraz błonnika zawiera dana kasza.
Dla urozmaicenia:
Zastanawiasz się, jak wzmocnić smak kaszotto? To proste! Wystarczy, że na rozgrzanym oleju wymieszasz posiekaną cebulę, czosnek oraz dodasz ulubione zioła. Tak przygotowaną bazę wsyp do ugotowanej wcześniej kaszy. Na koniec należy wszystko chwilkę podsmażyć. Dzięki temu uzyskasz apetyczne oraz aromatyczne danie. Smacznego!