Kaszotto - przepisy: proste i szybkie pomysły | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kaszotto

19 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KaszottoKaszotto

Stare polskie porzekadło nie bez powodu prawi: Kasza w niedzielę, kasza w poniedziałek; My do szkoły, kasza z nami, my do domu, kasza za nami. Te słowa świadczą o niezwykłym przywiązaniu naszego narodu do tego produktu. Kasze są źródłem węglowodanów złożonych, głównie skrobi, stanowią ponadto źródło cennego błonnika pokarmowego. Co więcej – ich neutralny smak pozwala przygotować je według własnych upodobań. I jest w czym wybierać: jęczmienna, gryczana, jaglana, kuskus, owsiana. Warto spróbować wszystkich wariantów, a z pewnością znajdziemy „coś dla siebie”. W tym zadaniu pomogą Ci nasze inspiracje na przepyszne kaszotto. Garnki w dłoń! Do biegu, do kuchni – start!

Dla kogo?

Pysznemu kaszotto nie oprą się nawet najbardziej wybredni zawodnicy. Smakiem tym będą się cieszyć do woli zarówno miłośnicy mięsnych potraw, jak i ci, którzy są za pan brat z roślinnymi specjałami.

Na jaką okazję?

Potrawa na specjalne uroczystości lub bez okazji – ty wybierasz! Kaszotto sprawdzi się zarówno jako wykwintne danie, jak i to na co dzień. Wariacji na temat kaszotto nie brakuje – i w każdym wydaniu smakuje wyśmienicie.

Czy wiesz, że?

Pozostaje pytanie: którą kaszę wybrać? Wartościowość produktu zależy przede wszystkim od stopnia oczyszczenia ziarna. Im mniejszej obróbce jest ono poddane, tym więcej składników odżywczych oraz błonnika zawiera dana kasza.

Dla urozmaicenia:

Zastanawiasz się, jak wzmocnić smak kaszotto? To proste! Wystarczy, że na rozgrzanym oleju wymieszasz posiekaną cebulę, czosnek oraz dodasz ulubione zioła. Tak przygotowaną bazę wsyp do ugotowanej wcześniej kaszy. Na koniec należy wszystko chwilkę podsmażyć. Dzięki temu uzyskasz apetyczne oraz aromatyczne danie. Smacznego!