Zapiekanka z kaszotto z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kaszotto z grzybami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

heart
56 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

237 osób wydrukowało

Pobierz pdf

365 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

10 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

5 sztuk

200 gramów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki pokrój w plastry, cebulę w kosteczkę, a śliwki w paseczki. Ser zetrzyj na tarce, kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i drobno pokrój szczypior.

Zapiekanka z kaszotto z grzybami - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i pieczarki. Wrzuć do nich kawałki kurczaka i smaż chwilę. Następnie dodaj kaszę, pokruszone grzyby i śliwki.

Zapiekanka z kaszotto z grzybami - Krok 2

Krok 3

Całość zalej 300 ml wody wymieszanej ze śmietaną i Fixem Knorr. Gotuj około 10 minut.

Zapiekanka z kaszotto z grzybami - Krok 3

Krok 4

Następnie kaszę przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem i przykryj. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 10 minut, po tym czasie usuń przykrywkę. Zapiekankę piecz jeszcze kolejne 10 minut. Podawaj posypaną szczypiorem.

Zapiekanka z kaszotto z grzybami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby wzbogacić smak zapiekanki, możesz dodać kiełbasę chorizo.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kaszotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kaszotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kaszotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kaszotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kaszotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kaszotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kaszotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kaszotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kaszotto z grzybamiZapiekanka z kaszotto z grzybami

Kto uwielbia zapiekanki? Ręka do góry! To jedne z częściej wybieranych przysmaków. Kupujemy je zarówno w pobliskich budkach, jak i w sklepach. A kto powiedział, że nie można przygotować ich w zaciszu swojego domu? A to wszystko w nowej odsłonie! Zajadaj się zapiekanką z kaszotto z grzybami i poznaj nowe oblicze znanego i lubianego dania!

Dla kogo?

Dla wielbicieli zapiekanek! Taka z kaszotto i z grzybami również Ci posmakuje! Miej je zawsze pod ręką, gdy najdzie Cię ochota na oryginalne połączenia!

Na jaką okazję?

Zapiekanka z kaszotto sprawdzi się zarówno w formie obiadu, jak i kolacji. Danie możesz odgrzać w każdej chwili. Smakuje świetnie nawet na drugi dzień.

Czy wiesz, że?

Kasza gryczana może znaleźć się w jadłospisie osób borykających się z celiakią. Produkt ten jest bezglutenowy.

Dla urozmaicenia:

Aby wzbogacić smak zapiekanki, możesz dodać do niej kiełbasę chorizo –doda ona potrawie charakteru.