Zapiekanka z kaszotto z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kaszotto z grzybami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

heart
56 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

236 osób wydrukowało

Pobierz pdf

365 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

10 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

5 sztuk

200 gramów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki pokrój w plastry, cebulę w kosteczkę, a śliwki w paseczki. Ser zetrzyj na tarce, kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i drobno pokrój szczypior.

Zapiekanka z kaszotto z grzybami - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i pieczarki. Wrzuć do nich kawałki kurczaka i smaż chwilę. Następnie dodaj kaszę, pokruszone grzyby i śliwki.

Zapiekanka z kaszotto z grzybami - Krok 2

Krok 3

Całość zalej 300 ml wody wymieszanej ze śmietaną i Fixem Knorr. Gotuj około 10 minut.

Zapiekanka z kaszotto z grzybami - Krok 3

Krok 4

Następnie kaszę przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem i przykryj. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 10 minut, po tym czasie usuń przykrywkę. Zapiekankę piecz jeszcze kolejne 10 minut. Podawaj posypaną szczypiorem.

Zapiekanka z kaszotto z grzybami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby wzbogacić smak zapiekanki, możesz dodać kiełbasę chorizo.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kaszotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kaszotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kaszotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kaszotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kaszotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kaszotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kaszotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kaszotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kaszotto z grzybamiZapiekanka z kaszotto z grzybami

Kto uwielbia zapiekanki? Ręka do góry! To jedne z częściej wybieranych przysmaków. Kupujemy je zarówno w pobliskich budkach, jak i w sklepach. A kto powiedział, że nie można przygotować ich w zaciszu swojego domu? A to wszystko w nowej odsłonie! Zajadaj się zapiekanką z kaszotto z grzybami i poznaj nowe oblicze znanego i lubianego dania!

Dla kogo?

Dla wielbicieli zapiekanek! Taka z kaszotto i z grzybami również Ci posmakuje! Miej je zawsze pod ręką, gdy najdzie Cię ochota na oryginalne połączenia!

Na jaką okazję?

Zapiekanka z kaszotto sprawdzi się zarówno w formie obiadu, jak i kolacji. Danie możesz odgrzać w każdej chwili. Smakuje świetnie nawet na drugi dzień.

Czy wiesz, że?

Kasza gryczana może znaleźć się w jadłospisie osób borykających się z celiakią. Produkt ten jest bezglutenowy.

Dla urozmaicenia:

Aby wzbogacić smak zapiekanki, możesz dodać do niej kiełbasę chorizo –doda ona potrawie charakteru.