Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

heart
196 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

592 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto na pierogi:

2 szklanki

1 łyżeczka

1 szklanka

farsz:

100 gramów

1 opakowanie

0.5 kilograma

100 gramów

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej na stolnicę i zrób wgłębienie. Dodaj sól, ciepłą wodę i dokładnie wyrób ciasto, aby zrobiło się gładkie i elastyczne. Zawiń je w folię i odstaw.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj natkę pietruszki, ser rozdrobnij widelcem oraz suszone grzyby pokrusz na drobne kawałki. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie i dodaj kaszę. Całość chwilę podsmaż, a następnie wlej 300 ml wody, dodaj Fix Knorr i całość dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę i odstaw do ostygnięcia.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - Krok 2

Krok 3

Ugotowaną kaszę wymieszaj z białym serem i natką pietruszki. Całość dopraw do smaku szczyptą pieprzu i soli.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką do grubości około 2 mm. Szklanką wytnij kółka. Na środek kółek nałóż farsz, złóż ciasto na pół i zlep brzegi.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - Krok 4

Krok 5

Gotowe pierogi wrzucaj partiami na osoloną, wrzącą wodę. Gotuj 3-4 minuty, aż zaczną wypływać. Gotowe pierogi podawaj ze śmietaną lub obsmaż na patelni.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kaszę możesz gotować w kąpieli wodnej, aby zapobiec jej przypaleniu.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Szmyt

    Anna Szmyt , 31.12.2021

    TAK pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem polane zasmażana cebulką i posypane pietruszką

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiemPierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Trudno znaleźć osobę, która nie uwielbiałaby smaku pierogów. Przyrządzane na wiele sposób – zarówno na słono, jak i słodko, stanowią symbol polskiej kuchni. Przyjeżdzający do kraju turyści zachwycają się ich oryginalnością i niezliczoną ilością możliwości podania. Alternatywą dla tradycyjnych przepisów mogą okazać się te z wykorzystaniem nowych produktów. Podążaj za trendami! Pierogi z kaszą z pewnością się w nie wpisują!

Dla kogo?

Dla wszystkich pierogożerców! Tych małych i dużych. Bez dokładki się nie obejdzie!

Na jaką okazję?

Pierogi z kaszą świetnie sprawdzą się podczas obiadu w gronie całej rodziny. Lepienie pierogów? Zaangażuj najbliższych w przygotowania. W końcu nic tak nie zbliża jak wspólne gotowanie.

Czy wiesz, że?

Najstarsze pierogi pochodzącą prawdopodobnie z Chin. To właśnie na tych terenach przygotowywano je w formie sakiewek. Do Polski trafiły za sprawą zakonnika Jacka Odrowąża, który przywiózł je z Rusi i uczynił z nich znaną oraz lubianą potrawę.

Dla urozmaicenia:

Złota rada! Kaszę możesz przygotować w garnku w kąpieli wodnej – tym sposobem unikniesz jej przypalenia.