Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

196 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

211 osób wydrukowało

Pobierz pdf

590 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto na pierogi:

2 szklanki

1 łyżeczka

1 szklanka

farsz:

100 gramów

1 opakowanie

0.5 kilograma

100 gramów

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej na stolnicę i zrób wgłębienie. Dodaj sól, ciepłą wodę i dokładnie wyrób ciasto, aby zrobiło się gładkie i elastyczne. Zawiń je w folię i odstaw.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj natkę pietruszki, ser rozdrobnij widelcem oraz suszone grzyby pokrusz na drobne kawałki. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie i dodaj kaszę. Całość chwilę podsmaż, a następnie wlej 300 ml wody, dodaj Fix Knorr i całość dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę i odstaw do ostygnięcia.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - Krok 2

Krok 3

Ugotowaną kaszę wymieszaj z białym serem i natką pietruszki. Całość dopraw do smaku szczyptą pieprzu i soli.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką do grubości około 2 mm. Szklanką wytnij kółka. Na środek kółek nałóż farsz, złóż ciasto na pół i zlep brzegi.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - Krok 4

Krok 5

Gotowe pierogi wrzucaj partiami na osoloną, wrzącą wodę. Gotuj 3-4 minuty, aż zaczną wypływać. Gotowe pierogi podawaj ze śmietaną lub obsmaż na patelni.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kaszę możesz gotować w kąpieli wodnej, aby zapobiec jej przypaleniu.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Szmyt

    Anna Szmyt , 31.12.2021

    TAK pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem polane zasmażana cebulką i posypane pietruszką

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiemPierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Trudno znaleźć osobę, która nie uwielbiałaby smaku pierogów. Przyrządzane na wiele sposób – zarówno na słono, jak i słodko, stanowią symbol polskiej kuchni. Przyjeżdzający do kraju turyści zachwycają się ich oryginalnością i niezliczoną ilością możliwości podania. Alternatywą dla tradycyjnych przepisów mogą okazać się te z wykorzystaniem nowych produktów. Podążaj za trendami! Pierogi z kaszą z pewnością się w nie wpisują!

Dla kogo?

Dla wszystkich pierogożerców! Tych małych i dużych. Bez dokładki się nie obejdzie!

Na jaką okazję?

Pierogi z kaszą świetnie sprawdzą się podczas obiadu w gronie całej rodziny. Lepienie pierogów? Zaangażuj najbliższych w przygotowania. W końcu nic tak nie zbliża jak wspólne gotowanie.

Czy wiesz, że?

Najstarsze pierogi pochodzącą prawdopodobnie z Chin. To właśnie na tych terenach przygotowywano je w formie sakiewek. Do Polski trafiły za sprawą zakonnika Jacka Odrowąża, który przywiózł je z Rusi i uczynił z nich znaną oraz lubianą potrawę.

Dla urozmaicenia:

Złota rada! Kaszę możesz przygotować w garnku w kąpieli wodnej – tym sposobem unikniesz jej przypalenia.