Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

113 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

162 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

420 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto na pierogi:

2 szklanki

1 łyżeczka

1 szklanka

farsz:

100 gramów

1 opakowanie

0.5 kilograma

100 gramów

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej na stolnicę i zrób wgłębienie. Dodaj sól, ciepłą wodę i dokładnie wyrób ciasto, aby zrobiło się gładkie i elastyczne. Zawiń je w folię i odstaw.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj natkę pietruszki, ser rozdrobnij widelcem oraz suszone grzyby pokrusz na drobne kawałki. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie i dodaj kaszę. Całość chwilę podsmaż, a następnie wlej 300 ml wody, dodaj Fix Knorr i całość dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę i odstaw do ostygnięcia.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - Krok 2

Krok 3

Ugotowaną kaszę wymieszaj z białym serem i natką pietruszki. Całość dopraw do smaku szczyptą pieprzu i soli.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką do grubości około 2 mm. Szklanką wytnij kółka. Na środek kółek nałóż farsz, złóż ciasto na pół i zlep brzegi.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - Krok 4

Krok 5

Gotowe pierogi wrzucaj partiami na osoloną, wrzącą wodę. Gotuj 3-4 minuty, aż zaczną wypływać. Gotowe pierogi podawaj ze śmietaną lub obsmaż na patelni.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kaszę możesz gotować w kąpieli wodnej, aby zapobiec jej przypaleniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiemPierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Trudno znaleźć osobę, która nie uwielbiałaby smaku pierogów. Przyrządzane na wiele sposób – zarówno na słono, jak i słodko, stanowią symbol polskiej kuchni. Przyjeżdzający do kraju turyści zachwycają się ich oryginalnością i niezliczoną ilością możliwości podania. Alternatywą dla tradycyjnych przepisów mogą okazać się te z wykorzystaniem nowych produktów. Podążaj za trendami! Pierogi z kaszą z pewnością się w nie wpisują!

Dla kogo?

Dla wszystkich pierogożerców! Tych małych i dużych. Bez dokładki się nie obejdzie!

Na jaką okazję?

Pierogi z kaszą świetnie sprawdzą się podczas obiadu w gronie całej rodziny. Lepienie pierogów? Zaangażuj najbliższych w przygotowania. W końcu nic tak nie zbliża jak wspólne gotowanie.

Czy wiesz, że?

Najstarsze pierogi pochodzącą prawdopodobnie z Chin. To właśnie na tych terenach przygotowywano je w formie sakiewek. Do Polski trafiły za sprawą zakonnika Jacka Odrowąża, który przywiózł je z Rusi i uczynił z nich znaną oraz lubianą potrawę.

Dla urozmaicenia:

Złota rada! Kaszę możesz przygotować w garnku w kąpieli wodnej – tym sposobem unikniesz jej przypalenia.