
Składniki
ciasto na pierogi:
2 szklanki
1 łyżeczka
1 szklanka
farsz:
100 gramów
1 opakowanie
0.5 kilograma
100 gramów
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej na stolnicę i zrób wgłębienie. Dodaj sól, ciepłą wodę i dokładnie wyrób ciasto, aby zrobiło się gładkie i elastyczne. Zawiń je w folię i odstaw.

Krok 2
Posiekaj natkę pietruszki, ser rozdrobnij widelcem oraz suszone grzyby pokrusz na drobne kawałki. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie i dodaj kaszę. Całość chwilę podsmaż, a następnie wlej 300 ml wody, dodaj Fix Knorr i całość dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę i odstaw do ostygnięcia.

Krok 3
Ugotowaną kaszę wymieszaj z białym serem i natką pietruszki. Całość dopraw do smaku szczyptą pieprzu i soli.

Krok 4
Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką do grubości około 2 mm. Szklanką wytnij kółka. Na środek kółek nałóż farsz, złóż ciasto na pół i zlep brzegi.

Krok 5
Gotowe pierogi wrzucaj partiami na osoloną, wrzącą wodę. Gotuj 3-4 minuty, aż zaczną wypływać. Gotowe pierogi podawaj ze śmietaną lub obsmaż na patelni.


Dobra rada:
Kaszę możesz gotować w kąpieli wodnej, aby zapobiec jej przypaleniu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Knorr Kaszotto z grzybami i cebulką
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Trudno znaleźć osobę, która nie uwielbiałaby smaku pierogów. Przyrządzane na wiele sposób – zarówno na słono, jak i słodko, stanowią symbol polskiej kuchni. Przyjeżdzający do kraju turyści zachwycają się ich oryginalnością i niezliczoną ilością możliwości podania. Alternatywą dla tradycyjnych przepisów mogą okazać się te z wykorzystaniem nowych produktów. Podążaj za trendami! Pierogi z kaszą z pewnością się w nie wpisują!
Dla kogo?
Dla wszystkich pierogożerców! Tych małych i dużych. Bez dokładki się nie obejdzie!
Na jaką okazję?
Pierogi z kaszą świetnie sprawdzą się podczas obiadu w gronie całej rodziny. Lepienie pierogów? Zaangażuj najbliższych w przygotowania. W końcu nic tak nie zbliża jak wspólne gotowanie.
Czy wiesz, że?
Najstarsze pierogi pochodzącą prawdopodobnie z Chin. To właśnie na tych terenach przygotowywano je w formie sakiewek. Do Polski trafiły za sprawą zakonnika Jacka Odrowąża, który przywiózł je z Rusi i uczynił z nich znaną oraz lubianą potrawę.
Dla urozmaicenia:
Złota rada! Kaszę możesz przygotować w garnku w kąpieli wodnej – tym sposobem unikniesz jej przypalenia.