Kotlety z kaszy gryczanej z buraczkami
łatwe
1142 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
80 mililitrów
3 sztuki
1 sztuka
80 gramów
1 łyżka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój w drobną kosteczkę i podziel na dwie części. Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku przez około 40 minut. Następnie wystudzone i obrane zetrzyj na tarce. Jabłka również obierz i zetrzyj.

Krok 2
Kaszę ugotuj do miękkości w dużej ilości wody. Następnie wystudź i przepuść przez maszynkę do mielenia razem z białym serem.

Krok 3
Jedną część cebuli i pokrojone w plastry pieczarki podsmaż na rozgrzanym oleju i dodaj do kaszy. Do całości wbij jajko i dołącz Fix Knorr.

Krok 4
Farsz dokładnie wymieszaj i uformuj z niego kotlety z wgłębieniem w środku. Oprósz w bułce i obsmaż na złoty kolor.

Krok 5
Następnie na drugiej patelni na maśle zeszklij cebulę, dodaj do niej łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Powstałą zasmażkę przełóż na bok.

Krok 6
Na tę samą patelnię dodaj starte buraczki i jabłko, wyciśnij sok z jednej połówki cytryny, dodaj szczyptę soli, cukru, pieprz, zasmażkę i całość dokładnie wymieszaj. Gotuj buraczki około 5 minut, ciągle mieszając, aż zgęstnieją. Usmażone kotlety wyłóż na półmisek, a w ich zagłębienia nałóż porcję buraczków.


Dobra rada:
Danie możesz zmodyfikować, dodając kaszę jaglaną zamiast gryczanej.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Knorr Kaszotto z grzybami i cebulką
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety z kaszy gryczanej z buraczkami
Jeśli jesteś już znudzony potrawami z wykorzystaniem mięsa i chciałbyś sięgnąć po coś nowego, ten przepis jest dla Ciebie! Nikt nie powiedział, że musisz rezygnować z formy ulubionych kotletów. Wręcz przeciwnie! Wykorzystaj nowe składniki do ich przygotowania. Kotlety z kaszy gryczanej i z buraczkami to nowoczesna wersja popularnego dania.
Dla kogo?
Dla osób, które chciałyby zmienić nieco swoje nawyki żywieniowe, a tłuste i ciężkostrawne kotlety zamienić na zdrowszy odpowiednik.
Na jaką okazję?
Kotlety z kaszy gryczanej i z buraczkami sprawdzą się podczas obiadu, lunchu czy jako składnik burgera. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Czy wiesz, że?
Buraki to bardzo uniwersalne warzywo. Z ich udziałem możesz przyrządzić nie tylko kotlety, ale także wiele innych przepisów, np. hummus z pieczonych buraków albo pyszny koktajl. Do dzieła!
Dla urozmaicenia:
Kaszę gryczaną możesz z łatwością zamienić na kaszę jaglaną.