Kotlety z kaszy gryczanej z buraczkami
łatwe
1145 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
80 mililitrów
3 sztuki
1 sztuka
80 gramów
1 łyżka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój w drobną kosteczkę i podziel na dwie części. Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku przez około 40 minut. Następnie wystudzone i obrane zetrzyj na tarce. Jabłka również obierz i zetrzyj.

Krok 2
Kaszę ugotuj do miękkości w dużej ilości wody. Następnie wystudź i przepuść przez maszynkę do mielenia razem z białym serem.

Krok 3
Jedną część cebuli i pokrojone w plastry pieczarki podsmaż na rozgrzanym oleju i dodaj do kaszy. Do całości wbij jajko i dołącz Fix Knorr.

Krok 4
Farsz dokładnie wymieszaj i uformuj z niego kotlety z wgłębieniem w środku. Oprósz w bułce i obsmaż na złoty kolor.

Krok 5
Następnie na drugiej patelni na maśle zeszklij cebulę, dodaj do niej łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Powstałą zasmażkę przełóż na bok.

Krok 6
Na tę samą patelnię dodaj starte buraczki i jabłko, wyciśnij sok z jednej połówki cytryny, dodaj szczyptę soli, cukru, pieprz, zasmażkę i całość dokładnie wymieszaj. Gotuj buraczki około 5 minut, ciągle mieszając, aż zgęstnieją. Usmażone kotlety wyłóż na półmisek, a w ich zagłębienia nałóż porcję buraczków.


Dobra rada:
Danie możesz zmodyfikować, dodając kaszę jaglaną zamiast gryczanej.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Knorr Kaszotto z grzybami i cebulką
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety z kaszy gryczanej z buraczkami
Jeśli jesteś już znudzony potrawami z wykorzystaniem mięsa i chciałbyś sięgnąć po coś nowego, ten przepis jest dla Ciebie! Nikt nie powiedział, że musisz rezygnować z formy ulubionych kotletów. Wręcz przeciwnie! Wykorzystaj nowe składniki do ich przygotowania. Kotlety z kaszy gryczanej i z buraczkami to nowoczesna wersja popularnego dania.
Dla kogo?
Dla osób, które chciałyby zmienić nieco swoje nawyki żywieniowe, a tłuste i ciężkostrawne kotlety zamienić na zdrowszy odpowiednik.
Na jaką okazję?
Kotlety z kaszy gryczanej i z buraczkami sprawdzą się podczas obiadu, lunchu czy jako składnik burgera. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Czy wiesz, że?
Buraki to bardzo uniwersalne warzywo. Z ich udziałem możesz przyrządzić nie tylko kotlety, ale także wiele innych przepisów, np. hummus z pieczonych buraków albo pyszny koktajl. Do dzieła!
Dla urozmaicenia:
Kaszę gryczaną możesz z łatwością zamienić na kaszę jaglaną.