Naleśniki z kaszą gryczaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki z kaszą gryczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

307 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

484 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

50 gramów

2 sztuki

325 gramów

3 łyżki

5 łyżek

0.5 pęczka

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej do miski, wbij jajka, wlej 500 ml wody, olej i wymieszaj ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody. Następnie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 1

Krok 2

Kaszę gryczaną gotuj 5 minut dłużej, niż jest zalecone na opakowaniu.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 2

Krok 3

Na dużej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso będzie gotowe.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 3

Krok 4

Bulionetkę wołową Knorr rozpuść w 100 mililitrach wrzątku i dodaj wraz z kaszą gryczaną do mięsa.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 4

Krok 5

Całość duś, aż płyn odparuje. Następnie zdejmij patelnię z ognia i dodaj pokruszony ser pleśniowy oraz posiekaną natkę pietruszki.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 5

Krok 6

Gdy nadzienie wystygnie, nakładaj je łyżką na naleśnik. Zwijaj ciasno w rulonik. Naleśniki możesz podawać od razu po przygotowaniu, jak również podpieczone w naczyniu żaroodpornym lub podsmażone na patelni.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • Marta Raczyńska

    Marta Raczyńska , 10.12.2022

    Tak. Naleśniki z tego przepisu smażyłam wiele razy ,są przepyszne .Ponieważ lubię eksperymentować , mąkę pszenną zastąpiłam gryczaną lub jaglaną .Dodaję także odrobinę lubczyku dla wzbogacenia smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szewczyk

    Joanna Szewczyk , 10.12.2022

    TAK. Naleśniki przygotowałam z małą modyfikacją przepisu. Zamiast sera pleśniowego, dałam tarty parmezan - 2 łyżki. A zamiast mąki pszennej użyłam mąki orkiszowej, w tej samej proporcji. Parmezan fajnie pasował do farszu. Naleśniki zjadłam z sosem czosnkowym, bo bardzo lubię. Smakowało pysznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Jarząb

    Jadwiga Jarząb , 09.12.2022

    Uwielbiam nalesniki z kasza gryczana . Do farszu dodaje zamiast miesa podsmazone pieczarki i starty żółty ser. TAK.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Jarząb

    Jadwiga Jarząb , 09.12.2022

    Uwielbiam nalesniki wlasnie z kasza gryczana .Moj farsz jest troche inny bo zamiast miesa dodaje podsmażone pieczarki i starty zolty ser .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemek Wajda

    Przemek Wajda , 08.09.2017

    Czy zamiast esencję do duszonych mięs Knorr mógłbym użyć bulionu który powstał jak wcześniej ugotowałem mięso?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z kaszą gryczanąNaleśniki z kaszą gryczaną

Naleśniki z kaszą gryczaną i mielonym mięsem to bardzo oryginale danie obiadowe, jednak te pełne smaku ruloniki mogą też stać się waszą ulubioną przekąską imprezową. Bazą dania są klasyczne naleśniki. By dobrze się je zawijało zadbaj o to, by były cienkie i sprężyste. W tym przepisie zastosowaliśmy ciekawy pomysł na farsz. Ugotowaną kaszę gryczaną połączyliśmy ze smażonym mięsem mielonym oraz cebulą. Niespodzianką jest dodatek sera pleśniowego typu gorgonzola lub rokpol, który ładnie się roztopi i połączy wszystkie składniki. Przed podaniem, naleśniki możesz dodatkowo podpiec, aby ciasto były chrupiące i ciepłe. To nieskomplikowane danie wygląda znakomicie i smakuje równie dobrze. Podawaj je z ulubionym dipem lub skropione oliwą. Talerz ozdób świeżą zieleniną. Nasza rada: jeśli nie lubisz kaszy gryczanej zastąp ją ryżem lub kasza jęczmienną.