Naleśniki z kaszą gryczaną przepis – Zobacz na przepisy.pl

Naleśniki z kaszą gryczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

274 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

399 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

50 gramów

2 sztuki

325 gramów

3 łyżki

5 łyżek

0.5 pęczka

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej do miski, wbij jajka, wlej 500 ml wody, olej i wymieszaj ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody. Następnie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 1

Krok 2

Kaszę gryczaną gotuj 5 minut dłużej, niż jest zalecone na opakowaniu.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 2

Krok 3

Na dużej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso będzie gotowe.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 3

Krok 4

Bulionetkę wołową Knorr rozpuść w 100 mililitrach wrzątku i dodaj wraz z kaszą gryczaną do mięsa.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 4

Krok 5

Całość duś, aż płyn odparuje. Następnie zdejmij patelnię z ognia i dodaj pokruszony ser pleśniowy oraz posiekaną natkę pietruszki.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 5

Krok 6

Gdy nadzienie wystygnie, nakładaj je łyżką na naleśnik. Zwijaj ciasno w rulonik. Naleśniki możesz podawać od razu po przygotowaniu, jak również podpieczone w naczyniu żaroodpornym lub podsmażone na patelni.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Przemek Wajda

    Przemek Wajda , 08.09.2017

    Czy zamiast esencję do duszonych mięs Knorr mógłbym użyć bulionu który powstał jak wcześniej ugotowałem mięso?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z kaszą gryczanąNaleśniki z kaszą gryczaną

Naleśniki z kaszą gryczaną i mielonym mięsem to bardzo oryginale danie obiadowe, jednak te pełne smaku ruloniki mogą też stać się waszą ulubioną przekąską imprezową. Bazą dania są klasyczne naleśniki. By dobrze się je zawijało zadbaj o to, by były cienkie i sprężyste. W tym przepisie zastosowaliśmy ciekawy pomysł na farsz. Ugotowaną kaszę gryczaną połączyliśmy ze smażonym mięsem mielonym oraz cebulą. Niespodzianką jest dodatek sera pleśniowego typu gorgonzola lub rokpol, który ładnie się roztopi i połączy wszystkie składniki. Przed podaniem, naleśniki możesz dodatkowo podpiec, aby ciasto były chrupiące i ciepłe. To nieskomplikowane danie wygląda znakomicie i smakuje równie dobrze. Podawaj je z ulubionym dipem lub skropione oliwą. Talerz ozdób świeżą zieleniną. Nasza rada: jeśli nie lubisz kaszy gryczanej zastąp ją ryżem lub kasza jęczmienną.