
Składniki
300 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
50 gramów
2 sztuki
325 gramów
3 łyżki
5 łyżek
0.5 pęczka
600 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, wbij jajka, wlej 500 ml wody, olej i wymieszaj ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody. Następnie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

Krok 2
Kaszę gryczaną gotuj 5 minut dłużej, niż jest zalecone na opakowaniu.

Krok 3
Na dużej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso będzie gotowe.

Krok 4
Bulionetkę wołową Knorr rozpuść w 100 mililitrach wrzątku i dodaj wraz z kaszą gryczaną do mięsa.

Krok 5
Całość duś, aż płyn odparuje. Następnie zdejmij patelnię z ognia i dodaj pokruszony ser pleśniowy oraz posiekaną natkę pietruszki.

Krok 6
Gdy nadzienie wystygnie, nakładaj je łyżką na naleśnik. Zwijaj ciasno w rulonik. Naleśniki możesz podawać od razu po przygotowaniu, jak również podpieczone w naczyniu żaroodpornym lub podsmażone na patelni.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z kaszą gryczaną
Chcesz spróbować dania o oryginalnym smaku i urozmaicić swoje codziennie menu? Naleśniki z kaszy gryczanej będą strzałem w dziesiątkę! Te miękkie placki z pysznym farszem zdobyły już wielu miłośników. Wypróbuj naszą recepturę i dołącz do tego grona. Smacznego!
Dla kogo?
Niech naleśniki z kaszą gryczaną zawitają na talerzach wszystkich fanów oryginalnych połączeń smaków. Kompozycja, którą dla Was przygotowaliśmy, naprawdę zachwyca! Farsz z kaszy gryczanej do naleśników to coś nietypowego, ale bardzo apetycznego. Skusisz się?
Na jaką okazję?
Naleśniki z kaszą gryczaną i mielonym mięsem to bardzo oryginale danie obiadowe, jednak te pełne smaku ruloniki mogą też stać się ulubioną przekąską imprezową. Bazą potrawy są klasyczne placki. By dobrze się zawijało naleśniki z ugotowanej kaszy gryczanej, zadbaj o to, by były one cienkie i sprężyste.
Czy wiesz, że?
W tym przepisie zastosowaliśmy ciekawy pomysł na farsz. Ugotowaną kaszę gryczaną połączyliśmy ze smażonym mięsem mielonym oraz cebulą. Niespodzianką jest dodatek sera pleśniowego gorgonzola lub rokpol, który idealnie się roztopi i łączy wszystkie składniki. Spróbuj tej kompozycji składników!
Dla urozmaicenia:
Przed podaniem naleśniki z kaszą możesz je dodatkowo podpiec, aby ciasto było chrupiące i ciepłe. To nieskomplikowane danie wygląda znakomicie i smakuje równie dobrze. Podawaj je z ulubionym dipem lub skropione oliwą. Talerz ozdób świeżą zieleniną. Nasza rada: jeśli nie lubisz kaszy gryczanej, zastąp ją ryżem lub kasza jęczmienną.