Naleśniki z kaszą gryczaną i serem: z farszem | Przepisy.pl pixel

Naleśniki z kaszą gryczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

339 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

226 osób wydrukowało

Pobierz pdf

546 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

50 gramów

2 sztuki

325 gramów

3 łyżki

5 łyżek

0.5 pęczka

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej do miski, wbij jajka, wlej 500 ml wody, olej i wymieszaj ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody. Następnie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 1

Krok 2

Kaszę gryczaną gotuj 5 minut dłużej, niż jest zalecone na opakowaniu.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 2

Krok 3

Na dużej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso będzie gotowe.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 3

Krok 4

Bulionetkę wołową Knorr rozpuść w 100 mililitrach wrzątku i dodaj wraz z kaszą gryczaną do mięsa.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 4

Krok 5

Całość duś, aż płyn odparuje. Następnie zdejmij patelnię z ognia i dodaj pokruszony ser pleśniowy oraz posiekaną natkę pietruszki.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 5

Krok 6

Gdy nadzienie wystygnie, nakładaj je łyżką na naleśnik. Zwijaj ciasno w rulonik. Naleśniki możesz podawać od razu po przygotowaniu, jak również podpieczone w naczyniu żaroodpornym lub podsmażone na patelni.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • Marta Raczyńska

    Marta Raczyńska , 10.12.2022

    Tak. Naleśniki z tego przepisu smażyłam wiele razy ,są przepyszne .Ponieważ lubię eksperymentować , mąkę pszenną zastąpiłam gryczaną lub jaglaną .Dodaję także odrobinę lubczyku dla wzbogacenia smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szewczyk

    Joanna Szewczyk , 10.12.2022

    TAK. Naleśniki przygotowałam z małą modyfikacją przepisu. Zamiast sera pleśniowego, dałam tarty parmezan - 2 łyżki. A zamiast mąki pszennej użyłam mąki orkiszowej, w tej samej proporcji. Parmezan fajnie pasował do farszu. Naleśniki zjadłam z sosem czosnkowym, bo bardzo lubię. Smakowało pysznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Jarząb

    Jadwiga Jarząb , 09.12.2022

    Uwielbiam nalesniki z kasza gryczana . Do farszu dodaje zamiast miesa podsmazone pieczarki i starty żółty ser. TAK.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Jarząb

    Jadwiga Jarząb , 09.12.2022

    Uwielbiam nalesniki wlasnie z kasza gryczana .Moj farsz jest troche inny bo zamiast miesa dodaje podsmażone pieczarki i starty zolty ser .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemek Wajda

    Przemek Wajda , 08.09.2017

    Czy zamiast esencję do duszonych mięs Knorr mógłbym użyć bulionu który powstał jak wcześniej ugotowałem mięso?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z kaszą gryczanąNaleśniki z kaszą gryczaną

Chcesz spróbować dania o oryginalnym smaku i urozmaicić swoje codziennie menu? Naleśniki z kaszy gryczanej będą strzałem w dziesiątkę! Te miękkie placki z pysznym farszem zdobyły już wielu miłośników. Wypróbuj naszą recepturę i dołącz do tego grona. Smacznego!

Dla kogo?

Niech naleśniki z kaszą gryczaną zawitają na talerzach wszystkich fanów oryginalnych połączeń smaków. Kompozycja, którą dla Was przygotowaliśmy, naprawdę zachwyca! Farsz z kaszy gryczanej do naleśników to coś nietypowego, ale bardzo apetycznego. Skusisz się?

Na jaką okazję?

Naleśniki z kaszą gryczaną i mielonym mięsem to bardzo oryginale danie obiadowe, jednak te pełne smaku ruloniki mogą też stać się ulubioną przekąską imprezową. Bazą potrawy są klasyczne placki. By dobrze się zawijało naleśniki z ugotowanej kaszy gryczanej, zadbaj o to, by były one cienkie i sprężyste. 

Czy wiesz, że?

W tym przepisie zastosowaliśmy ciekawy pomysł na farsz. Ugotowaną kaszę gryczaną połączyliśmy ze smażonym mięsem mielonym oraz cebulą. Niespodzianką jest dodatek sera pleśniowego gorgonzola lub rokpol, który idealnie się roztopi i łączy wszystkie składniki. Spróbuj tej kompozycji składników!

Dla urozmaicenia:

Przed podaniem naleśniki z kaszą możesz je dodatkowo podpiec, aby ciasto było chrupiące i ciepłe. To nieskomplikowane danie wygląda znakomicie i smakuje równie dobrze. Podawaj je z ulubionym dipem lub skropione oliwą. Talerz ozdób świeżą zieleniną. Nasza rada: jeśli nie lubisz kaszy gryczanej, zastąp ją ryżem lub kasza jęczmienną.