
Składniki
300 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
50 gramów
2 sztuki
325 gramów
3 łyżki
5 łyżek
0.5 pęczka
600 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, wbij jajka, wlej 500 ml wody, olej i wymieszaj ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody. Następnie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Krok 2
Kaszę gryczaną gotuj 5 minut dłużej, niż jest zalecone na opakowaniu.
Krok 3
Na dużej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso będzie gotowe.
Krok 4
Bulionetkę wołową Knorr rozpuść w 100 mililitrach wrzątku i dodaj wraz z kaszą gryczaną do mięsa.
Krok 5
Całość duś, aż płyn odparuje. Następnie zdejmij patelnię z ognia i dodaj pokruszony ser pleśniowy oraz posiekaną natkę pietruszki.
Krok 6
Gdy nadzienie wystygnie, nakładaj je łyżką na naleśnik. Zwijaj ciasno w rulonik. Naleśniki możesz podawać od razu po przygotowaniu, jak również podpieczone w naczyniu żaroodpornym lub podsmażone na patelni.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z kaszą gryczaną
Naleśniki z kaszą gryczaną i mielonym mięsem to bardzo oryginale danie obiadowe, jednak te pełne smaku ruloniki mogą też stać się waszą ulubioną przekąską imprezową. Bazą dania są klasyczne naleśniki. By dobrze się je zawijało zadbaj o to, by były cienkie i sprężyste. W tym przepisie zastosowaliśmy ciekawy pomysł na farsz. Ugotowaną kaszę gryczaną połączyliśmy ze smażonym mięsem mielonym oraz cebulą. Niespodzianką jest dodatek sera pleśniowego typu gorgonzola lub rokpol, który ładnie się roztopi i połączy wszystkie składniki. Przed podaniem, naleśniki możesz dodatkowo podpiec, aby ciasto były chrupiące i ciepłe. To nieskomplikowane danie wygląda znakomicie i smakuje równie dobrze. Podawaj je z ulubionym dipem lub skropione oliwą. Talerz ozdób świeżą zieleniną. Nasza rada: jeśli nie lubisz kaszy gryczanej zastąp ją ryżem lub kasza jęczmienną.