Wrapy gryczane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wrapy gryczane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

94 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

125 gramów

1 szczypta

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 łyżka

0.5 łyżeczki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj mąkę gryczaną z 250ml wody. Dodaj jajko, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj jak ciasto naleśnikowe. Odstaw na 1h do lodówki.

Krok 2

Smaż cienkie naleśniki aż do wyczerpania ciasta.

Krok 3

Odcedź fasolkę i przełóż do kielicha blendera. Dodaj Sos sałatkowy Knorr, musztardę, miód i całość zmiksuj na pastę.

Krok 4

Gotowe naleśniki posmaruj pastą, połóż na wierzchu łososia oraz listki rukwi wodnej.

Krok 5

Zwiń dokładnie. Pokrój w grubsze plastry, przebij wykałaczką i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Wrapy możesz również przygotować w wersji wegetariańskiej zastępując łososia np plastrami awokado. Jeśli nie możesz dostać rukwi wodnej możesz ją zastąpić młodym szpinakiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wrapy gryczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wrapy gryczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wrapy gryczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wrapy gryczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wrapy gryczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wrapy gryczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wrapy gryczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wrapy gryczane  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wrapy gryczane Wrapy gryczane

Orzechowy smak kaszy gryczanej kojarzą zapewne wszyscy. Idealnie komponuje się z mięsnym sosem, tak chętnie przygotowywanym na obiad. Gryka ma jednak wiele twarzy i dziś odkryjemy przed Wami jej zupełnie nowe oblicze. Niezbędna jest mąka gryczana, którą wykorzystacie do przygotowania wrapów. Wzbogacone o ulubione dodatki, będą świetną przekąską o charakterze finger food. Nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za przygotowanie ciasta na pyszne wrapy gryczane!

Dla kogo?

Wrapy gryczane będą ulubionym daniem każdego, kto lubi smak kaszy gryczanej. To również smakowita pozycja w menu osób poszukujących ciekawych propozycji na przekąskę lub kolację.

Na jaką okazję?

Danie sprawdzi się przede wszystkim jako przekąska. Możecie je serwować podczas przyjęcia. Z pewnością zaskoczysz wszystkich gości!

Czy wiesz, że?

Mąka gryczana wykorzystywana jest przede wszystkim w kuchniach krajów Europy Wschodniej. Jej smak uwielbiają także Japończycy, przygotowując z gryki tradycyjny makaron sobą. 

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz przyrządzić wrapy gryczane w wersji wegetariańskiej, zastąp łososia plastrami awokado.