Wrapy gryczane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wrapy gryczane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
97 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

125 gramów

1 szczypta

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 łyżka

0.5 łyżeczki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj mąkę gryczaną z 250ml wody. Dodaj jajko, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj jak ciasto naleśnikowe. Odstaw na 1h do lodówki.

Krok 2

Smaż cienkie naleśniki aż do wyczerpania ciasta.

Krok 3

Odcedź fasolkę i przełóż do kielicha blendera. Dodaj Sos sałatkowy Knorr, musztardę, miód i całość zmiksuj na pastę.

Krok 4

Gotowe naleśniki posmaruj pastą, połóż na wierzchu łososia oraz listki rukwi wodnej.

Krok 5

Zwiń dokładnie. Pokrój w grubsze plastry, przebij wykałaczką i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Wrapy możesz również przygotować w wersji wegetariańskiej zastępując łososia np plastrami awokado. Jeśli nie możesz dostać rukwi wodnej możesz ją zastąpić młodym szpinakiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wrapy gryczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wrapy gryczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wrapy gryczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wrapy gryczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wrapy gryczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wrapy gryczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wrapy gryczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wrapy gryczane  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wrapy gryczane Wrapy gryczane

Orzechowy smak kaszy gryczanej kojarzą zapewne wszyscy. Idealnie komponuje się z mięsnym sosem, tak chętnie przygotowywanym na obiad. Gryka ma jednak wiele twarzy i dziś odkryjemy przed Wami jej zupełnie nowe oblicze. Niezbędna jest mąka gryczana, którą wykorzystacie do przygotowania wrapów. Wzbogacone o ulubione dodatki, będą świetną przekąską o charakterze finger food. Nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za przygotowanie ciasta na pyszne wrapy gryczane!

Dla kogo?

Wrapy gryczane będą ulubionym daniem każdego, kto lubi smak kaszy gryczanej. To również smakowita pozycja w menu osób poszukujących ciekawych propozycji na przekąskę lub kolację.

Na jaką okazję?

Danie sprawdzi się przede wszystkim jako przekąska. Możecie je serwować podczas przyjęcia. Z pewnością zaskoczysz wszystkich gości!

Czy wiesz, że?

Mąka gryczana wykorzystywana jest przede wszystkim w kuchniach krajów Europy Wschodniej. Jej smak uwielbiają także Japończycy, przygotowując z gryki tradycyjny makaron sobą. 

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz przyrządzić wrapy gryczane w wersji wegetariańskiej, zastąp łososia plastrami awokado.