Przepisy na Tortille i wrapy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Tortille i wrapy

81 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortille i wrapyTortille i wrapy

Tortilla to cienki placek pszenny lub kukurydziany, wyglądem nieco przypominający naleśnik. Jest jednak twardszy i nie smaży się go, a piecze na suchej patelni. Jest elastyczny, jednak pieczony zbyt długo, robi się twardy. W ten sposób przygotowuje się z niego trójkątne chrupki – nachosy. Tortilla to składnik bardzo przydatny podczas gotowania. Wystarczy zawinąć w nią kurczaka z warzywami i podgrzać w opiekaczu, by uzyskać smaczne danie na obiad lub drugie śniadanie. Tak przygotowane tortille nazywa się wrapami. Pasuje do nich mnóstwo innych składników – nie tylko kurczak, spróbuj więc wersji z samymi warzywami, smakowymi pastami albo łososiem. Rulony nadziewanej tortilli pokrój na małe kawałki i połącz za pomocą wykałaczek, by się nie rozwijały. Otrzymasz w ten sposób apetyczną przekąskę na przyjęcie. Na bazie tortilli zrobisz wiele dań kuchni meksykańskiej. Po dodaniu do niej grillowanego mięsa otrzymasz fatiję. Początkowo robiło się ją wyłącznie z wołowiny, teraz spotykane są inne wersje, np. bezmięsna z fasolą. Jej składnikiem są także śmietana oraz starty żółty ser. Inną potrawą na bazie tortilli jest quesadillas. To placki kukurydziane przełożone nadzieniem i pokrojone w trójkąty. Zawijając tortillę jak krokiety, otrzymasz smaczne burrito. Nadziej je mięsem, fasolą, papryką i kukurydzą, oraz np. ryżem. Jeśli chcesz nieco odmienić tortillę, zrób ją z mąki gryczanej albo pełnoziarnistej. Do dań tego typu podawaj sosy i dipy, m.in. meksykański sos z awokado, guacamole. Na wieczorną przekąskę przed telewizorem lub na spotkanie ze znajomymi, zrób nachosy – pokrój na kawałki placki tortilli i zapiecz, aż staną się chrupiące. Podawaj z sosem serowym, pikantną salsą, jako dodatek do sałatki albo chili con carne. Tortilla to jednak nie tylko placki z mąki. W Hiszpanii tą nazwą określa się danie przypominające omlet – plastry ziemniaków smażone z dodatkiem roztrzepanego jajka. Przyrządza się je z cebulą, kiełbasą chorizo, papryką czy szpinakiem i podaje na obiad lub jako przekąskę zwaną tapas. Mamy dużo przepisów z tortillą w roli głównej – sprawdź je koniecznie.