Przepisy na Tortille i wrapy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Tortille i wrapy

81 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortille i wrapyTortille i wrapy

Tortilla to cienki placek pszenny lub kukurydziany, wyglądem nieco przypominający naleśnik. Jest jednak twardszy i nie smaży się go, a piecze na suchej patelni. Jest elastyczny, jednak pieczony zbyt długo, robi się twardy. W ten sposób przygotowuje się z niego trójkątne chrupki – nachosy. Tortilla to składnik bardzo przydatny podczas gotowania. Wystarczy zawinąć w nią kurczaka z warzywami i podgrzać w opiekaczu, by uzyskać smaczne danie na obiad lub drugie śniadanie. Tak przygotowane tortille nazywa się wrapami. Pasuje do nich mnóstwo innych składników – nie tylko kurczak, spróbuj więc wersji z samymi warzywami, smakowymi pastami albo łososiem. Rulony nadziewanej tortilli pokrój na małe kawałki i połącz za pomocą wykałaczek, by się nie rozwijały. Otrzymasz w ten sposób apetyczną przekąskę na przyjęcie. Na bazie tortilli zrobisz wiele dań kuchni meksykańskiej. Po dodaniu do niej grillowanego mięsa otrzymasz fatiję. Początkowo robiło się ją wyłącznie z wołowiny, teraz spotykane są inne wersje, np. bezmięsna z fasolą. Jej składnikiem są także śmietana oraz starty żółty ser. Inną potrawą na bazie tortilli jest quesadillas. To placki kukurydziane przełożone nadzieniem i pokrojone w trójkąty. Zawijając tortillę jak krokiety, otrzymasz smaczne burrito. Nadziej je mięsem, fasolą, papryką i kukurydzą, oraz np. ryżem. Jeśli chcesz nieco odmienić tortillę, zrób ją z mąki gryczanej albo pełnoziarnistej. Do dań tego typu podawaj sosy i dipy, m.in. meksykański sos z awokado, guacamole. Na wieczorną przekąskę przed telewizorem lub na spotkanie ze znajomymi, zrób nachosy – pokrój na kawałki placki tortilli i zapiecz, aż staną się chrupiące. Podawaj z sosem serowym, pikantną salsą, jako dodatek do sałatki albo chili con carne. Tortilla to jednak nie tylko placki z mąki. W Hiszpanii tą nazwą określa się danie przypominające omlet – plastry ziemniaków smażone z dodatkiem roztrzepanego jajka. Przyrządza się je z cebulą, kiełbasą chorizo, papryką czy szpinakiem i podaje na obiad lub jako przekąskę zwaną tapas. Mamy dużo przepisów z tortillą w roli głównej – sprawdź je koniecznie.