Przepisy na Tortille i wrapy
81 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Tortille i wrapy
Tortilla to cienki placek pszenny lub kukurydziany, wyglądem nieco przypominający naleśnik. Jest jednak twardszy i nie smaży się go, a piecze na suchej patelni. Jest elastyczny, jednak pieczony zbyt długo, robi się twardy. W ten sposób przygotowuje się z niego trójkątne chrupki – nachosy. Tortilla to składnik bardzo przydatny podczas gotowania. Wystarczy zawinąć w nią kurczaka z warzywami i podgrzać w opiekaczu, by uzyskać smaczne danie na obiad lub drugie śniadanie. Tak przygotowane tortille nazywa się wrapami. Pasuje do nich mnóstwo innych składników – nie tylko kurczak, spróbuj więc wersji z samymi warzywami, smakowymi pastami albo łososiem. Rulony nadziewanej tortilli pokrój na małe kawałki i połącz za pomocą wykałaczek, by się nie rozwijały. Otrzymasz w ten sposób apetyczną przekąskę na przyjęcie. Na bazie tortilli zrobisz wiele dań kuchni meksykańskiej. Po dodaniu do niej grillowanego mięsa otrzymasz fatiję. Początkowo robiło się ją wyłącznie z wołowiny, teraz spotykane są inne wersje, np. bezmięsna z fasolą. Jej składnikiem są także śmietana oraz starty żółty ser. Inną potrawą na bazie tortilli jest quesadillas. To placki kukurydziane przełożone nadzieniem i pokrojone w trójkąty. Zawijając tortillę jak krokiety, otrzymasz smaczne burrito. Nadziej je mięsem, fasolą, papryką i kukurydzą, oraz np. ryżem. Jeśli chcesz nieco odmienić tortillę, zrób ją z mąki gryczanej albo pełnoziarnistej. Do dań tego typu podawaj sosy i dipy, m.in. meksykański sos z awokado, guacamole. Na wieczorną przekąskę przed telewizorem lub na spotkanie ze znajomymi, zrób nachosy – pokrój na kawałki placki tortilli i zapiecz, aż staną się chrupiące. Podawaj z sosem serowym, pikantną salsą, jako dodatek do sałatki albo chili con carne. Tortilla to jednak nie tylko placki z mąki. W Hiszpanii tą nazwą określa się danie przypominające omlet – plastry ziemniaków smażone z dodatkiem roztrzepanego jajka. Przyrządza się je z cebulą, kiełbasą chorizo, papryką czy szpinakiem i podaje na obiad lub jako przekąskę zwaną tapas. Mamy dużo przepisów z tortillą w roli głównej – sprawdź je koniecznie.