Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO
średnie
595 osób zapisało
Składniki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżeczka
6 łyżek
0.25 szklanki
0.25 szklanki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie quesadilli z kurczakiem zacznij od mięsa. Pokrój podwójną pierś z kurczaka w cienkie paski i przełóż do miski. Posyp ją Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, pół łyżeczki kminu rzymskiego i odrobiną mielonego czarnego pieprzu. Dodaj do miski także łyżkę oliwy z oliwek i wyciśnij sok z jednej limonki. Dokładnie wymieszaj całość, aby przyprawy otoczyły mięso. Odstaw przynajmniej na 30 minut – w tym czasie mięso się zamarynuje.

Krok 2
Podczas gdy mięso się marynuje, zajmij się warzywami. Obierz cebulę i ząbek czosnku, a następnie drobno posiekaj. Pokrój w kostkę paprykę. Możesz też zająć się w tym czasie serem, którym posypiesz quesadillę. Do starcia użyj tarki o dużych oczkach.

Krok 3
Rozgrzej na patelni 1-2 łyżki oleju roślinnego. Gdy będzie już gotowa do smażenia, wsyp na nią posiekaną cebulę i paprykę. Smaż przez minutę. Następnie dorzuć do warzyw czosnek, szczyptę mielonego chili, łyżeczkę słodkiej papryki oraz pozostałe pół łyżeczki kuminu rzymskiego. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Smaż przez jeszcze kilka minut, często mieszając, żeby się nie spaliły. Odstaw je na później.

Krok 4
Pora wrócić do mięsa. Rozgrzej na patelni grillowej łyżkę oleju. Wyjmij kurczaka z marynaty i smaż do czasu, gdy mięso zmieni kolor i lekko się zarumieni. Przełóż je na patelnię z usmażonymi wcześniej warzywami i wymieszaj. Przełóż zawartość do innego naczynia – będziesz za chwilę używać tej samej patelni.

Krok 5
Na jeszcze ciepłej patelni połóż tortillę. Posmaruj ją farszem mięsno-warzywnym i salsą, posyp z wierzchu serem, a następnie zakryj drugim plackiem tortilli.

Krok 6
Smaż każdą quesadillę do czasu, gdy jej spód się zarumieni. Wtedy użyj talerza, żeby przewrócić ją na drugą stronę. Przygotuj w ten sam sposób kolejną porcję.

Krok 7
Quasadille z kurczakiem i warzywami pokrój na trójkątne kawałki. Na środek połóż po kilka łyżek kwaśnej śmietany, guacamole oraz salsy. Serwuj na ciepło.


Dobra rada:
Możesz zetrzeć nieco więcej sera i posypać nim quesadillę z wierzchu. Zaserwuj wtedy dipy w oddzielnych miseczkach, zamiast kłaść je bezpośrednio na gotowym placku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO
Ta popularna przekąska jest pikantna, chrupiąca i dzięki warzywom oraz kurczakowi bardzo wyrazista. Placki tortilli dzięki podsmażaniu na suchej patelni są chrupkie i doskonale współgrają z nadzieniem. Farsz przyrządzisz z mięsa drobiowego, które wcześniej dobrze jest zamarynować. Dodatki, takie jak kumin, pieprz oraz sok z limonki zintensyfikują jego smak, a oliwa doda mu soczystości. Usmażone na patelni grillowej kawałki kurczaka zmieszaj z duszonymi warzywami – cebulą i papryką – oraz dopraw. Wykorzystaj papryczkę chili, kumin, słodką paprykę i czosnek. Dzięki nim potrawa będzie pikantna. Mięso i warzywa wyłóż na placek tortilli umieszczony już na patelni, posyp startym serem żółtym, dodaj salsę pomidorową i przykryj drugą tortillą.
Dla kogo?
Lubisz dania kuchni meksykańskiej? Jeśli tak, quesadilla z grillowanym kurczakiem z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Na jaką okazję?
Quesadilla z kurczakiem i serem to świetna propozycja na imprezowe danie. Wypróbuj ten przepis, gdy następnym razem zaprosisz do siebie przyjaciół! Quesadilla z grillowanym kurczakiem najlepiej będzie smakować na ciepło. Serwuj ją z guacamole, salsą pomidorową lub śmietaną.
Czy wiesz, że?
Placki do quesadilli są zazwyczaj stworzone z mąki kukurydzianej lub pszennej. Spróbuj tego przepisu w obu wersjach i zdecyduj, która z nich smakuje ci najbardziej.
Dla urozmaicenia:
Zetrzyj na wierzch każdej quesadilli z kurczakiem i warzywami nieco sera. Do tego przygotuj dipy (np. dość prostą salsę) samodzielnie i podaj je w oddzielnych miseczkach.