Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO
średnie
559 osób zapisało
Składniki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżeczka
6 łyżek
0.25 szklanki
0.25 szklanki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski. Posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, kuminem, pieprzem, dodaj oliwę i limonkę. Wymieszaj dokładnie, by przyprawy oblepiły mięso. Odstaw przynajmniej na 30 minut.
Krok 2
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. Zetrzyj ser, wyciśnij sok z limonki.
Krok 3
Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i paprykę, smaż przez minutę. Dodaj kumin, sproszkowaną papryczkę chili, słodką paprykę oraz czosnek. Smaż kilka minut, często mieszając. Odstaw.
Krok 4
Mięso wyjmij z marynaty i usmaż na patelni grillowej. Przełóż do usmażonych warzyw i wymieszaj.
Krok 5
Tortillę połóż na ciepłej patelni, posmaruj farszem, dołóż 3 łyżeczki salsy, posyp serem, zakryj drugą tortillą.
Krok 6
Smaż do czasu, gdy spód się zarumieni i za pomocą talerza przewróć na drugą stronę. Podobnie przygotuj kolejne dwie porcje.
Krok 7
Quasadille pokrój na kawałki, na środek połóż trochę kwaśnej śmietany, guacamole oraz salsę. Serwuj ciepłe.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO
Ta popularna przekąska jest pikantna, chrupiąca i dzięki warzywom oraz kurczakowi bardzo wyrazista. Lubisz dania kuchni meksykańskiej? Jeśli tak, quesadilla z grillowanym kurczakiem z pewnością przypadnie Ci do gustu. Placki tortilli dzięki podsmażaniu na suchej patelni są chrupkie i doskonale współgrają z nadzieniem. Farsz przyrządzisz z mięsa drobiowego, które wcześniej dobrze jest zamarynować. Dodatki, takie jak kumin, pieprz oraz sok z limonki zintensyfikują jego smak, a oliwa doda mu soczystości. Usmażone na patelni grillowej kawałki kurczaka zmieszaj z duszonymi warzywami – cebulą i papryką – oraz dopraw. Wykorzystaj papryczkę chili, kumin, słodką paprykę i czosnek. Dzięki nim potrawa będzie pikantna. Mięso i warzywa wyłóż na placek tortilli umieszczony już na patelni, posyp startym serem żółtym, dodaj salsę pomidorową i przykryj drugą tortillą. Quesadilla z grillowanym kurczakiem najlepiej będzie smakować na ciepło. Serwuj ją z guacamole, salsą pomidorową lub śmietaną. To świetna propozycja na imprezowe danie. Wypróbuj ten przepis!