Quesadilla z grillowanym kurczakiem video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

277 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

300 osób wydrukowało

Pobierz pdf

595 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżeczka

6 łyżek

0.25 szklanki

0.25 szklanki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie quesadilli z kurczakiem zacznij od mięsa. Pokrój podwójną pierś z kurczaka w cienkie paski i przełóż do miski. Posyp ją Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, pół łyżeczki kminu rzymskiego i odrobiną mielonego czarnego pieprzu. Dodaj do miski także łyżkę oliwy z oliwek i wyciśnij sok z jednej limonki. Dokładnie wymieszaj całość, aby przyprawy otoczyły mięso. Odstaw przynajmniej na 30 minut – w tym czasie mięso się zamarynuje.

Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Podczas gdy mięso się marynuje, zajmij się warzywami. Obierz cebulę i ząbek czosnku, a następnie drobno posiekaj. Pokrój w kostkę paprykę. Możesz też zająć się w tym czasie serem, którym posypiesz quesadillę. Do starcia użyj tarki o dużych oczkach.

Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej na patelni 1-2 łyżki oleju roślinnego. Gdy będzie już gotowa do smażenia, wsyp na nią posiekaną cebulę i paprykę. Smaż przez minutę. Następnie dorzuć do warzyw czosnek, szczyptę mielonego chili, łyżeczkę słodkiej papryki oraz pozostałe pół łyżeczki kuminu rzymskiego. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Smaż przez jeszcze kilka minut, często mieszając, żeby się nie spaliły. Odstaw je na później.

Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Pora wrócić do mięsa. Rozgrzej na patelni grillowej łyżkę oleju. Wyjmij kurczaka z marynaty i smaż do czasu, gdy mięso zmieni kolor i lekko się zarumieni. Przełóż je na patelnię z usmażonymi wcześniej warzywami i wymieszaj. Przełóż zawartość do innego naczynia – będziesz za chwilę używać tej samej patelni.

Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Na jeszcze ciepłej patelni połóż tortillę. Posmaruj ją farszem mięsno-warzywnym i salsą, posyp z wierzchu serem, a następnie zakryj drugim plackiem tortilli.

Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Smaż każdą quesadillę do czasu, gdy jej spód się zarumieni. Wtedy użyj talerza, żeby przewrócić ją na drugą stronę. Przygotuj w ten sam sposób kolejną porcję.

Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO - Krok 6

Krok 7

Quasadille z kurczakiem i warzywami pokrój na trójkątne kawałki. Na środek połóż po kilka łyżek kwaśnej śmietany, guacamole oraz salsy. Serwuj na ciepło.

Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz zetrzeć nieco więcej sera i posypać nim quesadillę z wierzchu. Zaserwuj wtedy dipy w oddzielnych miseczkach, zamiast kłaść je bezpośrednio na gotowym placku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEOQuesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO

Ta popularna przekąska jest pikantna, chrupiąca i dzięki warzywom oraz kurczakowi bardzo wyrazista. Placki tortilli dzięki podsmażaniu na suchej patelni są chrupkie i doskonale współgrają z nadzieniem. Farsz przyrządzisz z mięsa drobiowego, które wcześniej dobrze jest zamarynować. Dodatki, takie jak kumin, pieprz oraz sok z limonki zintensyfikują jego smak, a oliwa doda mu soczystości. Usmażone na patelni grillowej kawałki kurczaka zmieszaj z duszonymi warzywami – cebulą i papryką – oraz dopraw. Wykorzystaj papryczkę chili, kumin, słodką paprykę i czosnek. Dzięki nim potrawa będzie pikantna. Mięso i warzywa wyłóż na placek tortilli umieszczony już na patelni, posyp startym serem żółtym, dodaj salsę pomidorową i przykryj drugą tortillą. 

Dla kogo?

Lubisz dania kuchni meksykańskiej? Jeśli tak, quesadilla z grillowanym kurczakiem z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Na jaką okazję?

Quesadilla z kurczakiem i serem to świetna propozycja na imprezowe danie. Wypróbuj ten przepis, gdy następnym razem zaprosisz do siebie przyjaciół! Quesadilla z grillowanym kurczakiem najlepiej będzie smakować na ciepło. Serwuj ją z guacamole, salsą pomidorową lub śmietaną.

Czy wiesz, że?

Placki do quesadilli są zazwyczaj stworzone z mąki kukurydzianej lub pszennej. Spróbuj tego przepisu w obu wersjach i zdecyduj, która z nich smakuje ci najbardziej.

Dla urozmaicenia:

Zetrzyj na wierzch każdej quesadilli z kurczakiem i warzywami nieco sera. Do tego przygotuj dipy (np. dość prostą salsę) samodzielnie i podaj je w oddzielnych miseczkach.