Enchiladas przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Enchiladas

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

386 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

6 sztuk

1 szklanka

2 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Podsmaż mieloną wołowinę na oleju.

Enchiladas  - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę w kostkę i posiekaj czosnek. Do wołowiny dodaj cebulę i czosnek. Smaż do miękkości, odlej tłuszcz i dodaj pieprz, paprykę, chilli. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Enchiladas  - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj, następnie nałóż jednakowe porcje farszu na tortille i polej 2 łyżkami śmietany.

Enchiladas  - Krok 3

Krok 4

Zwiń tortille i włóż do żaroodpornego naczynia szwem do dołu.

Enchiladas  - Krok 4

Krok 5

Posyp serem i piecz 20 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Enchiladas  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Enchiladas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Enchiladas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Enchiladas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Enchiladas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Enchiladas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Enchiladas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Enchiladas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Enchiladas  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Enchiladas Enchiladas

Wypełnione pikantnym farszem tortille, zwinięte w rulon i zapieczone z żółtym serem, trafiły na polskie stoły prosto z Meksyku. W języku hiszpańskim „enchilar” oznacza „z dodatkiem chili”. Farsz do enchiladas powinien więc być doskonale doprawiony i nie może w nim zabraknąć ostrej papryki. Jeśli chcesz, dodaj do niego dwie łyżki koncentratu z pomidorów. Tortille równie dobrze możesz przygotować samodzielnie. Wystarczy połączyć dwie szklanki mąki kukurydzianej, pół łyżeczki gruboziarnistej soli, jedną szklankę ciepłej wody i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli masz czas, przykryj ciasto ściereczką i odłóż przynajmniej na pół godziny. Jeśli nie, od razu podziel je na małe kulki, rozwałkuj i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Gdy na tortilli pojawią się bąbelki, zsuń ją delikatnie z patelni i faszeruj.