Enchiladas przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Enchiladas

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

396 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

131 osób wydrukowało

Pobierz pdf

269 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

6 sztuk

1 szklanka

2 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Podsmaż mieloną wołowinę na oleju.

Enchiladas  - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę w kostkę i posiekaj czosnek. Do wołowiny dodaj cebulę i czosnek. Smaż do miękkości, odlej tłuszcz i dodaj pieprz, paprykę, chilli. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Enchiladas  - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj, następnie nałóż jednakowe porcje farszu na tortille i polej 2 łyżkami śmietany.

Enchiladas  - Krok 3

Krok 4

Zwiń tortille i włóż do żaroodpornego naczynia szwem do dołu.

Enchiladas  - Krok 4

Krok 5

Posyp serem i piecz 20 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Enchiladas  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Enchiladas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Enchiladas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Enchiladas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Enchiladas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Enchiladas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Enchiladas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Enchiladas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Enchiladas  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Enchiladas Enchiladas

Wypełnione pikantnym farszem tortille, zwinięte w rulon i zapieczone z żółtym serem, trafiły na polskie stoły prosto z Meksyku. W języku hiszpańskim „enchilar” oznacza „z dodatkiem chili”. Farsz do enchiladas powinien więc być doskonale doprawiony i nie może w nim zabraknąć ostrej papryki. Jeśli chcesz, dodaj do niego dwie łyżki koncentratu z pomidorów. Tortille równie dobrze możesz przygotować samodzielnie. Wystarczy połączyć dwie szklanki mąki kukurydzianej, pół łyżeczki gruboziarnistej soli, jedną szklankę ciepłej wody i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli masz czas, przykryj ciasto ściereczką i odłóż przynajmniej na pół godziny. Jeśli nie, od razu podziel je na małe kulki, rozwałkuj i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Gdy na tortilli pojawią się bąbelki, zsuń ją delikatnie z patelni i faszeruj.