
Składniki
500 gramów
6 sztuk
1 szklanka
2 szklanki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Podsmaż mieloną wołowinę na oleju.

Krok 2
Pokrój cebulę w kostkę i posiekaj czosnek. Do wołowiny dodaj cebulę i czosnek. Smaż do miękkości, odlej tłuszcz i dodaj pieprz, paprykę, chilli. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 3
Wymieszaj, następnie nałóż jednakowe porcje farszu na tortille i polej 2 łyżkami śmietany.

Krok 4
Zwiń tortille i włóż do żaroodpornego naczynia szwem do dołu.

Krok 5
Posyp serem i piecz 20 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Enchiladas
Wypełnione pikantnym farszem tortille, zwinięte w rulon i zapieczone z żółtym serem, trafiły na polskie stoły prosto z Meksyku. W języku hiszpańskim „enchilar” oznacza „z dodatkiem chili”. Farsz do enchiladas powinien więc być doskonale doprawiony i nie może w nim zabraknąć ostrej papryki. Jeśli chcesz, dodaj do niego dwie łyżki koncentratu z pomidorów. Tortille równie dobrze możesz przygotować samodzielnie. Wystarczy połączyć dwie szklanki mąki kukurydzianej, pół łyżeczki gruboziarnistej soli, jedną szklankę ciepłej wody i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli masz czas, przykryj ciasto ściereczką i odłóż przynajmniej na pół godziny. Jeśli nie, od razu podziel je na małe kulki, rozwałkuj i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Gdy na tortilli pojawią się bąbelki, zsuń ją delikatnie z patelni i faszeruj.