
Składniki
4 dekagramy
1 sztuka
4 dekagramy
1 pęczek
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj kostkę Knorr w 1,5 szklanki wody.

Krok 2
Zasmaż mąkę na rozgrzanym maśle, następnie dodaj zimny rosół energicznie mieszając trzepaczką.

Krok 3
Gotuj około 10 minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 4
Pod koniec gotowania dodaj szczypiorek. Sos szczypiorkowy podawaj do warzyw, ryżu, kasz.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos szczypiorkowy
Szukasz pomysłu na smaczny dodatek do dań? Sos szczypiorkowy sprawdzi się doskonale! Polejesz nim ulubione mięsa, ziemniaki lub inne potrawy. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie czekaj i już teraz zapoznaj się z naszą recepturą, której wykonanie zajmie Ci jedyne 15 minut. To jak, kiedy rozpoczynasz kulinarne działania? Powodzenia!
Dla kogo?
Sos szczypiorkowy na ciepło lub zimno sprawdzi się w kuchni osób lubiących szybkie rozwiązania. Przygotowanie tego smacznego dodatku jest błyskawiczne, a na przy tym bardzo proste. Nie musisz więc martwić się o poziom swoich umiejętności. Z naszymi wskazówkami każdy sobie poradzi!
Na jaką okazję?
Serwuj sos szczypiorkowy na ciepło na wiele okazji. Możesz wykorzystać go do codziennego obiadu dla domowników lub wykwintnego posiłku dla gości. Sprawdzi się przy wielu daniach! Sosem możesz polać mięso, ziemniaki, a nawet mączne specjały. Jaki wariant wybierasz?
Czy wiesz, że?
Sos szczypiorkowy na zimno pojawi się w Twojej kuchni błyskawicznie, o czym już wkrótce się przekonasz. Najpierw zagotuj kostkę Knorr w 1,5 szklanki wody, a później zasmaż mąkę na rozgrzanym maśle i dodaj do niej rosół. Resztę wskazówek i całą recepturę znajdziesz powyżej.
Dla urozmaicenia:
Sos szczypiorkowy do ziemniaków połącz ze świeżym szczypiorkiem. Wymieszaj całość i serwuj jako dodatek do wybranych dań. My polecamy połączenie sosu z mięsem, ziemniakami lub ryżem. Po wykonaniu naszej receptury koniecznie podziel się opinią w komentarzu.