Sos szczypiorkowy na ciepło i na zimno: dip | Przepisy.pl pixel

Sos szczypiorkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
170 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

390 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 dekagramy

1 sztuka

4 dekagramy

1 pęczek

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj kostkę Knorr w 1,5 szklanki wody.

Sos szczypiorkowy  - Krok 1

Krok 2

Zasmaż mąkę na rozgrzanym maśle, następnie dodaj zimny rosół energicznie mieszając trzepaczką.

Sos szczypiorkowy  - Krok 2

Krok 3

Gotuj około 10 minut, aż sos zgęstnieje.

Sos szczypiorkowy  - Krok 3

Krok 4

Pod koniec gotowania dodaj szczypiorek. Sos szczypiorkowy podawaj do warzyw, ryżu, kasz.

Sos szczypiorkowy  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos szczypiorkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos szczypiorkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos szczypiorkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos szczypiorkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos szczypiorkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos szczypiorkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos szczypiorkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos szczypiorkowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos szczypiorkowy Sos szczypiorkowy

Szukasz pomysłu na smaczny dodatek do dań? Sos szczypiorkowy sprawdzi się doskonale! Polejesz nim ulubione mięsa, ziemniaki lub inne potrawy. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie czekaj i już teraz zapoznaj się z naszą recepturą, której wykonanie zajmie Ci jedyne 15 minut. To jak, kiedy rozpoczynasz kulinarne działania? Powodzenia! 

Dla kogo?

Sos szczypiorkowy na ciepło lub zimno sprawdzi się w kuchni osób lubiących szybkie rozwiązania. Przygotowanie tego smacznego dodatku jest błyskawiczne, a na przy tym bardzo proste. Nie musisz więc martwić się o poziom swoich umiejętności. Z naszymi wskazówkami każdy sobie poradzi!

Na jaką okazję?

Serwuj sos szczypiorkowy na ciepło na wiele okazji. Możesz wykorzystać go do codziennego obiadu dla domowników lub wykwintnego posiłku dla gości. Sprawdzi się przy wielu daniach! Sosem możesz polać mięso, ziemniaki, a nawet mączne specjały. Jaki wariant wybierasz?

Czy wiesz, że?

Sos szczypiorkowy na zimno pojawi się w Twojej kuchni błyskawicznie, o czym już wkrótce się przekonasz. Najpierw zagotuj kostkę Knorr w 1,5 szklanki wody, a później zasmaż mąkę na rozgrzanym maśle i dodaj do niej rosół. Resztę wskazówek i całą recepturę znajdziesz powyżej.

Dla urozmaicenia:

Sos szczypiorkowy do ziemniaków połącz ze świeżym szczypiorkiem. Wymieszaj całość i serwuj jako dodatek do wybranych dań. My polecamy połączenie sosu z mięsem, ziemniakami lub ryżem. Po wykonaniu naszej receptury koniecznie podziel się opinią w komentarzu.