
Składniki
4 dekagramy
1 sztuka
4 dekagramy
1 pęczek
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj kostkę Knorr w 1,5 szklanki wody.

Krok 2
Zasmaż mąkę na rozgrzanym maśle, następnie dodaj zimny rosół energicznie mieszając trzepaczką.

Krok 3
Gotuj około 10 minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 4
Pod koniec gotowania dodaj szczypiorek. Sos szczypiorkowy podawaj do warzyw, ryżu, kasz.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos szczypiorkowy
Szukasz pomysłu na smaczny dodatek do dań? Sos szczypiorkowy sprawdzi się doskonale! Polejesz nim ulubione mięsa, ziemniaki lub inne potrawy. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie czekaj i już teraz zapoznaj się z naszą recepturą, której wykonanie zajmie Ci jedyne 15 minut. To jak, kiedy rozpoczynasz kulinarne działania? Powodzenia!
Dla kogo?
Sos szczypiorkowy na ciepło lub zimno sprawdzi się w kuchni osób lubiących szybkie rozwiązania. Przygotowanie tego smacznego dodatku jest błyskawiczne, a na przy tym bardzo proste. Nie musisz więc martwić się o poziom swoich umiejętności. Z naszymi wskazówkami każdy sobie poradzi!
Na jaką okazję?
Serwuj sos szczypiorkowy na ciepło na wiele okazji. Możesz wykorzystać go do codziennego obiadu dla domowników lub wykwintnego posiłku dla gości. Sprawdzi się przy wielu daniach! Sosem możesz polać mięso, ziemniaki, a nawet mączne specjały. Jaki wariant wybierasz?
Czy wiesz, że?
Sos szczypiorkowy na zimno pojawi się w Twojej kuchni błyskawicznie, o czym już wkrótce się przekonasz. Najpierw zagotuj kostkę Knorr w 1,5 szklanki wody, a później zasmaż mąkę na rozgrzanym maśle i dodaj do niej rosół. Resztę wskazówek i całą recepturę znajdziesz powyżej.
Dla urozmaicenia:
Sos szczypiorkowy do ziemniaków połącz ze świeżym szczypiorkiem. Wymieszaj całość i serwuj jako dodatek do wybranych dań. My polecamy połączenie sosu z mięsem, ziemniakami lub ryżem. Po wykonaniu naszej receptury koniecznie podziel się opinią w komentarzu.


































