Ostry sos do kebaba – oryginalny, turecki, pikantny | Przepisy.pl pixel

Sos do kebaba, pikantny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

617 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

353 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1344 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 mililitrów

200 mililitrów

1 opakowanie

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Odstaw na 20 minut. Podawaj.

Sos do kebaba, pikantny - Krok 1
1

Opinie o przepisie

  • Mohamed Khalouf

    Mohamed Khalouf , 26.01.2016

    Z

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos do kebaba, pikantny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos do kebaba, pikantny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos do kebaba, pikantny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos do kebaba, pikantny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos do kebaba, pikantny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos do kebaba, pikantny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos do kebaba, pikantny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos do kebaba, pikantny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos do kebaba, pikantnySos do kebaba, pikantny

Kebab to popularne danie kuchni arabskiej, które łączy w sobie smak soczystego mięsa z subtelnymi warzywami. Tradycyjny kebab przyrządza się z baraniny, wołowiny lub kurczaka. Możesz zdecydować się również na wegetariańską opcję dania, wybierając falafel. Dla wielu obowiązkowym składnikiem smacznego kebaba jest ostry sos, który doskonale współgra ze wszystkimi składnikami. Potrawa zyskuje wówczas wyrazisty charakter. Pikantny ketchup oraz sos sałatkowy paprykowo-ziołowy tworzą aromatyczną mieszankę o intrygującym smaku. Wyczuwalna orientalna nuta to zasługa sambalu – specjalności regionu indonezyjskiego na bazie chili.

Dla kogo?

Pikantny sos do kebaba przygotowany według naszego przepisu zachwyci przede wszystkim miłośników ostrych potraw. Wyrazisty smak przypadnie do gustu tym, dla których pikantny smak ketchupu to za mało. Co więcej, sos jest banalny w wykonaniu, a jego przygotowanie trwa zaledwie 15 minut.

Na jaką okazję?

Sięgnij po pikantny sos do kebaba, jeśli chcesz nadać potrawie wyrazistego smaku. Przepis na ostry sos do kebaba możesz jednak wykorzystać w swojej kuchni na wiele sposobów. Sprawdzi się jako dodatek do rozmaitych potraw obiadowych, ale nie tylko. Pikantny sos do kebaba może być zastępstwem na przykład dla dipa do nachosów, frytek oraz tortilli.

Czy wiesz, że?

Sos ostry do kebaba to przepis, którego kluczowym składnikiem jest sambal, czyli indonezyjski sos chili. Jest gęstszy niż meksykańska salsa, a receptura może uwzględniać różne rodzaje papryczek, od których zależy stopień pikanterii. Jednym z najostrzejszych sosów jest sambal z papryczką typu madame jeanette lub naga jolokia, które charakteryzują się wyższym stopniem ostrości niż popularne habanero lub jalapeño.

Dla urozmaicenia:

Przepis na ostry sos do kebaba możesz modyfikować wedle swoich preferencji. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do sosu dodać odrobinę pieprzu cayenne lub szczyptę ziół prowansalskich.

Chcesz poznać prawdziwy smak kuchni tureckiej? Sprawdź przepis na donner kebab!