
Składniki
20 mililitrów
200 mililitrów
1 opakowanie
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Odstaw na 20 minut. Podawaj.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos do kebaba, pikantny
Kebab to popularne danie kuchni arabskiej, które łączy w sobie smak soczystego mięsa z subtelnymi warzywami. Tradycyjny kebab przyrządza się z baraniny, wołowiny lub kurczaka. Możesz zdecydować się również na wegetariańską opcję dania, wybierając falafel. Dla wielu obowiązkowym składnikiem smacznego kebaba jest ostry sos, który doskonale współgra ze wszystkimi składnikami. Potrawa zyskuje wówczas wyrazisty charakter. Pikantny ketchup oraz sos sałatkowy paprykowo-ziołowy tworzą aromatyczną mieszankę o intrygującym smaku. Wyczuwalna orientalna nuta to zasługa sambalu – specjalności regionu indonezyjskiego na bazie chili.
Dla kogo?
Pikantny sos do kebaba przygotowany według naszego przepisu zachwyci przede wszystkim miłośników ostrych potraw. Wyrazisty smak przypadnie do gustu tym, dla których pikantny smak ketchupu to za mało. Co więcej, sos jest banalny w wykonaniu, a jego przygotowanie trwa zaledwie 15 minut.
Na jaką okazję?
Sięgnij po pikantny sos do kebaba, jeśli chcesz nadać potrawie wyrazistego smaku. Przepis na ostry sos do kebaba możesz jednak wykorzystać w swojej kuchni na wiele sposobów. Sprawdzi się jako dodatek do rozmaitych potraw obiadowych, ale nie tylko. Pikantny sos do kebaba może być zastępstwem na przykład dla dipa do nachosów, frytek oraz tortilli.
Czy wiesz, że?
Sos ostry do kebaba to przepis, którego kluczowym składnikiem jest sambal, czyli indonezyjski sos chili. Jest gęstszy niż meksykańska salsa, a receptura może uwzględniać różne rodzaje papryczek, od których zależy stopień pikanterii. Jednym z najostrzejszych sosów jest sambal z papryczką typu madame jeanette lub naga jolokia, które charakteryzują się wyższym stopniem ostrości niż popularne habanero lub jalapeño.
Dla urozmaicenia:
Przepis na ostry sos do kebaba możesz modyfikować wedle swoich preferencji. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do sosu dodać odrobinę pieprzu cayenne lub szczyptę ziół prowansalskich.
Chcesz poznać prawdziwy smak kuchni tureckiej? Sprawdź przepis na donner kebab!