
Składniki
20 mililitrów
200 mililitrów
1 opakowanie
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Odstaw na 20 minut. Podawaj.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Sos do kebaba, pikantny
Kebab to popularne danie kuchni arabskiej, które łączy w sobie smak soczystego mięsa z subtelnymi warzywami. Tradycyjny kebab przyrządza się z baraniny, wołowiny lub kurczaka. Możesz zdecydować się również na wegetariańską opcję dania, wybierając falafel. Dla wielu obowiązkowym składnikiem smacznego kebaba jest ostry sos, który doskonale współgra ze wszystkimi składnikami. Potrawa zyskuje wówczas wyrazisty charakter. Pikantny ketchup oraz sos sałatkowy paprykowo-ziołowy tworzą aromatyczną mieszankę o intrygującym smaku. Wyczuwalna orientalna nuta to zasługa sambalu – specjalności regionu indonezyjskiego na bazie chili.
Dla kogo?
Pikantny sos do kebaba przygotowany według naszego przepisu zachwyci przede wszystkim miłośników ostrych potraw. Wyrazisty smak przypadnie do gustu tym, dla których pikantny smak ketchupu to za mało. Co więcej, sos jest banalny w wykonaniu, a jego przygotowanie trwa zaledwie 15 minut.
Na jaką okazję?
Sięgnij po pikantny sos do kebaba, jeśli chcesz nadać potrawie wyrazistego smaku. Przepis na ostry sos do kebaba możesz jednak wykorzystać w swojej kuchni na wiele sposobów. Sprawdzi się jako dodatek do rozmaitych potraw obiadowych, ale nie tylko. Pikantny sos do kebaba może być zastępstwem na przykład dla dipa do nachosów, frytek oraz tortilli.
Czy wiesz, że?
Sos ostry do kebaba to przepis, którego kluczowym składnikiem jest sambal, czyli indonezyjski sos chili. Jest gęstszy niż meksykańska salsa, a receptura może uwzględniać różne rodzaje papryczek, od których zależy stopień pikanterii. Jednym z najostrzejszych sosów jest sambal z papryczką typu madame jeanette lub naga jolokia, które charakteryzują się wyższym stopniem ostrości niż popularne habanero lub jalapeño.
Dla urozmaicenia:
Przepis na ostry sos do kebaba możesz modyfikować wedle swoich preferencji. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do sosu dodać odrobinę pieprzu cayenne lub szczyptę ziół prowansalskich.
Chcesz poznać prawdziwy smak kuchni tureckiej? Sprawdź przepis na donner kebab!