Składniki
1 sztuka
15 sztuk
100 mililitrów
100 mililitrów
5 łyżek
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostkę Rosołu wołowego Knorr w 100 mililitrach wrzącej wody i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Wymieszaj również ocet z oliwą, po czym dodaj wrzący rosół, intensywnie przy tym mieszając.
Krok 3
Rozgnieć pieprz na desce płaską stroną noża i połącz z sosem (im drobniejsze ziarna pieprzu, tym ostrzejszy smak sosu).
Krok 4
Na końcu dodaj śmietankę lub jogurt.
Dobra rada:
Gotowy dip jest idealny do mięs z grilla oraz sałatek z dodatkiem chrupiącego boczku, kurczaka lub wędlin.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dip z zielonego pieprzu
Z jakim dodatkiem najlepiej serwować grillowane mięsa? Spróbuj połączyć je z pikantnym dipem z zielonego pieprzu, a z pewnością będą wyśmienite. Do jego przyrządzenia będziesz również potrzebować słodkiej śmietanki lub gęstego jogurtu naturalnego, dzięki którym sos nabierze kremowej konsystencji. Zacznij od rozpuszczenia we wrzątku wołowej kostki rosołowej – nada ona potrawie wyrazistszy smak. Do bulionu wlej oliwę z oliwek oraz ocet winny, cały czas mieszając zawartość garnka za pomocą trzepaczki. Marynowane ziarna zielonego pieprzu odcedź z zalewy i rozgnieć je płaską stroną noża na desce lub blacie. Dodaj je do sosu, a następnie połącz całość z jogurtem lub śmietanką. Aby urozmaicić powstały dip, połącz go z kawałkiem pokruszonego sera pleśniowego, np. gorgonzoli. Serwuj lekko schłodzony, jako sos do polania steków lub kurczaka z grilla, a także w charakterze dressingu do kanapek i sałatek z chrupiącym bekonem czy wędlinami. Mamy nadzieję, że przyrządzanie potraw i dodatków do nich z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.