Przepisy z jogurtem
121 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Jogurt
Kubeczek jogurtu naturalnego zawsze warto mieć w lodówce. Nie tylko dlatego, że wystarczy otworzyć wieczko, by móc cieszyć się jego delikatnym smakiem i w trybie ekspresowym zaradzić burczeniu w brzuchu. Nadaje się na przekąskę na wynos, lecz jednocześnie jest produktem dużo ciekawszym, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Jego neutralny smak sprawia, że znakomicie łączy się z innymi składnikami. Jogurt na słono, na ostro, czy może na słodko? Wszystko zależy od Waszej inwencji!
Dla kogo?
Przede wszystkim dla zapracowanych i wiecznie zabieganych szefów kuchni. Macie ochotę na pyszny deser albo słodkie śniadanie? Jogurt wymieszany z domową konfiturą lub dżemem załatwi sprawę. Dodatek świeżych i suszonych owoców jeszcze bardziej ucieszy podniebienia. Nie przepadacie za słodyczami? Jogurt sprawdzi się jako podstawa sałatkowego dressingu lub dipu do pieczonych warzyw i innych chrupiących przekąsek.
Na jaką okazję?
Nie należy traktować jogurtu wyłącznie w kategoriach produktu „awaryjnego”, po który sięga się, gdy brakuje czasu na gotowanie. Jest ważnym składnikiem kuchni indyjskiej, której znajomością z pewnością zaimponujecie znajomym i rodzinie. Curry pełne znakomitych składników – mięsa, warzyw, roślin strączkowych – z jogurtem zyskuje delikatniejszą konsystencję. Chcecie rozpocząć przygodę z tym rodzajem kuchni? Zacznijcie od pieczonego kurczaka tandoori!
Czy wiesz, że?
Jogurt to fantastyczny składnik mięsnej marynaty. Dzięki niemu mięso staje się miękkie i soczyste, a użycie oleju nie jest już konieczne. Jogurtu można dodać do większości dań, lecz wyjątkowo apetyczne rezultaty daje w połączeniu z drobiem, jagnięciną i dziczyzną.
Dla urozmaicenia:
Macie wrażenie, że ciągle przygotowujecie te same zupy? Tym razem postawcie na pyszny i kolorowy chłodnik! Doskonale orzeźwia w gorące dni i jest barwnym akcentem w domowym jadłospisie. Przyrządzicie go na bazie jogurtu wraz z botwinką, ogórkami, rzodkiewką albo cukinią.