Przepisy z jogurtem
121 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (121)
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejJogurt
Kubeczek jogurtu naturalnego zawsze warto mieć w lodówce. Nie tylko dlatego, że wystarczy otworzyć wieczko, by móc cieszyć się jego delikatnym smakiem i w trybie ekspresowym zaradzić burczeniu w brzuchu. Nadaje się na przekąskę na wynos, lecz jednocześnie jest produktem dużo ciekawszym, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Jego neutralny smak sprawia, że znakomicie łączy się z innymi składnikami. Jogurt na słono, na ostro, czy może na słodko? Wszystko zależy od Waszej inwencji!
Dla kogo?
Przede wszystkim dla zapracowanych i wiecznie zabieganych szefów kuchni. Macie ochotę na pyszny deser albo słodkie śniadanie? Jogurt wymieszany z domową konfiturą lub dżemem załatwi sprawę. Dodatek świeżych i suszonych owoców jeszcze bardziej ucieszy podniebienia. Nie przepadacie za słodyczami? Jogurt sprawdzi się jako podstawa sałatkowego dressingu lub dipu do pieczonych warzyw i innych chrupiących przekąsek.
Na jaką okazję?
Nie należy traktować jogurtu wyłącznie w kategoriach produktu „awaryjnego”, po który sięga się, gdy brakuje czasu na gotowanie. Jest ważnym składnikiem kuchni indyjskiej, której znajomością z pewnością zaimponujecie znajomym i rodzinie. Curry pełne znakomitych składników – mięsa, warzyw, roślin strączkowych – z jogurtem zyskuje delikatniejszą konsystencję. Chcecie rozpocząć przygodę z tym rodzajem kuchni? Zacznijcie od pieczonego kurczaka tandoori!
Czy wiesz, że?
Jogurt to fantastyczny składnik mięsnej marynaty. Dzięki niemu mięso staje się miękkie i soczyste, a użycie oleju nie jest już konieczne. Jogurtu można dodać do większości dań, lecz wyjątkowo apetyczne rezultaty daje w połączeniu z drobiem, jagnięciną i dziczyzną.
Dla urozmaicenia:
Macie wrażenie, że ciągle przygotowujecie te same zupy? Tym razem postawcie na pyszny i kolorowy chłodnik! Doskonale orzeźwia w gorące dni i jest barwnym akcentem w domowym jadłospisie. Przyrządzicie go na bazie jogurtu wraz z botwinką, ogórkami, rzodkiewką albo cukinią.