Musaka z cukinią i ziemniakami - przepis z mięsem | Przepisy.pl pixel

Musaka z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

389

heart
985 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6234 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11959 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

200 mililitrów

120 gramów

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Drobno pokrój cebulę. Zetrzyj ser na tarce. Lekko ubij jajko. Obierz i pokrój ziemniaki na plastry. Wstaw ziemniaki do wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 min. Odlej wodę. Pokrój cukinię na plastry grubości 3 mm.

Krok 2

Smaż cukinię na oliwie porcjami, w pojedynczej warstwie, ok. 5 minut. Na drugiej patelni przesmaż cebulę na oliwie do momentu gdy zacznie nabierać koloru. Dodaj mięso mielone i smaż aż przestanie być różowe. Dodaj Knorr Naturalnie smaczne, przecier pomidorowy, cynamon i 150 ml wody. Zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj przez 5 minut.

Krok 3

Wymieszaj jajko z jogurtem i tartym serem. Dopraw pieprzem. W naczyniu do zapiekania rozprowadź ½ sosu mięsnego. Przykryj dokładnie plastrami ugotowanych ziemniaków. Rozprowadź pozostały sos na ziemniakach i równomiernie rozłóż na sosie plastry cukinii. Całość zalej sosem jajeczno-jogurtowym. Piecz przez ok. 25 minut lub do momentu gdy musaka będzie złocista na wierzchu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Klasyczna musaka ma w sobie bakłażany. W naszym przepisie mogą bez problemu zastąpić cukinię. Zapiekankę wzbogacić można warstwą świeżych pomidorów.

18

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 02.10.2024

    Z cukinią jeszcze nie robiłam, tylko z bakłażanem. Wygląda pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Panda

    Panda , 09.07.2021

    Robiłam z bakłażanem i według mnie jest lepsza niż z cukinia :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Natalia Osipacz

    Natalia Osipacz , 02.12.2019

    Robiłam dziś pierwszy raz, wyszła przepyszna!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 18.08.2018

    Polecam też zaryzykować bakłażana chociaz mama mówi,że cukinia się bardziej nadaje.Wołowinę można zastąpić wieprzowiną.Smaczne danie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Dariia Alastor

    Dariia Alastor , 20.02.2018

    Piecze się :D no ciekawe co z tego wyjdzie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk Michalski

    Patryk Michalski , 03.07.2017

    Moussaka się pisze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Tyminska

    Agnieszka Tyminska , 20.07.2016

    Zrobilam -ciekawe jak smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Zakrzewski

    Jan Zakrzewski , 20.07.2016

    To trza jeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Zakrzewski

    Jan Zakrzewski , 20.07.2016

    Erika! Dawaj mi przepisa, oryginała!!Pozdrawiam.Ale tego nie ćwiczyłem,baklażan-owszem,sake owszem. Ale razem? Toż to profanum sakrum. hi hi hi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bestiol Ek

    Bestiol Ek , 19.07.2016

    Ostatnio robiłam mus sake z baklazanem i .........była super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Wencel-Pawłowska

    Karolina Wencel-Pawłowska , 19.07.2016

    Proszę :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Nikiel

    Ewa Nikiel , 19.07.2016

    Mm mm może być pycha Dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Wencel-Pawłowska

    Karolina Wencel-Pawłowska , 19.07.2016

    Ewa Nikiel wpadlo mi podczas przegladania ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Nawrocka

    Joanna Nawrocka , 21.04.2016

    Pysznosci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Skoczylas

    Krystyna Skoczylas , 20.04.2016

    A może by tak coś mniej kaloryczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Musaka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Musaka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Musaka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Musaka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Musaka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Musaka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Musaka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Musaka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Musaka z cukiniąMusaka z cukinią

Musaka z cukinią i ziemniakami jest daniem, którego oryginał pochodzi prosto z Grecji. Tradycyjna musaka to zapiekanka z bakłażanów, mielonego mięsa i kremowego sosu beszamelowego. W naszym przepisie zamiast bakłażanów wykorzystaliśmy plastry cukinii oraz ziemniaków. Przyprawą, której obecność może Cię zaskoczyć, jest… cynamon! Dzięki niemu zapiekanka z cukinią zyskuje orientalną nutę, zdecydowanie wzbogacającą smak klasycznych warzyw. 

Dla kogo?

Musaka z cukinią przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom zapiekanek. To bardzo proste danie, które przygotujesz w mniej niż godzinę. Jeśli chcesz ugotować coś na szybko podczas spotkania z przyjaciółmi, musaka z cukinii będzie znakomitym wyborem. Składników jest mało, więc zaangażuj swoich gości i razem przyrządźcie to pyszne danie!

Na jaką okazję?

Musaka z ziemniakami i cukinią to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Zapiekanka jest bardzo sycąca, dlatego z powodzeniem może zostać potraktowana jako danie główne. Upieczona dzień wcześniej musaka z cukinii świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Możesz bardzo łatwo pokroić zapiekankę i włożyć ją do pudełka, a w czasie przerwy podgrzać w mikrofalówce. Smak musaki z cukinią na pewno Cię nie zawiedzie.

Czy wiesz, że?

Twoja musaka upiecze się szybciej, gdy pokrojone w plastry ziemniaki odgotujesz w osolonej wodzie. Dzięki temu czas oczekiwani na musakę z cukinią i ziemniakami znacznie się skróci i szybciej będziesz cieszyć się fantastycznym smakiem tej zapiekanki. 

Dla urozmaicenia:

Twoja musaka z cukinią nie zawsze musi być taka sama! Cukinię możesz zamienić na bakłażany, a mielone mięso wołowe lub jagnięce – na drobno pokrojoną pierś z kurczaka lub indyka. Do zapiekanki możesz dodać również plastry świeżych pomidorów. Przepis na musakę z cukinią i ziemniakami przerabiaj dowolnie. Sprawdź wiele wersji i wybierz swoją ulubioną!