Musaka z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl

Musaka z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

343

729 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5414 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9959 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

200 mililitrów

120 gramów

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Drobno pokrój cebulę. Zetrzyj ser na tarce. Lekko ubij jajko. Obierz i pokrój ziemniaki na plastry. Wstaw ziemniaki do wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 min. Odlej wodę. Pokrój cukinię na plastry grubości 3 mm.

Krok 2

Smaż cukinię na oliwie porcjami, w pojedynczej warstwie, ok. 5 minut. Na drugiej patelni przesmaż cebulę na oliwie do momentu gdy zacznie nabierać koloru. Dodaj mięso mielone i smaż aż przestanie być różowe. Dodaj Knorr Naturalnie smaczne, przecier pomidorowy, cynamon i 150 ml wody. Zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj przez 5 minut.

Krok 3

Wymieszaj jajko z jogurtem i tartym serem. Dopraw pieprzem. W naczyniu do zapiekania rozprowadź ½ sosu mięsnego. Przykryj dokładnie plastrami ugotowanych ziemniaków. Rozprowadź pozostały sos na ziemniakach i równomiernie rozłóż na sosie plastry cukinii. Całość zalej sosem jajeczno-jogurtowym. Piecz przez ok. 25 minut lub do momentu gdy musaka będzie złocista na wierzchu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Klasyczna musaka ma w sobie bakłażany. W naszym przepisie mogą bez problemu zastąpić cukinię. Zapiekankę wzbogacić można warstwą świeżych pomidorów.

13

Opinie o przepisie

  • Natalia Osipacz

    Natalia Osipacz , 02.12.2019

    Robiłam dziś pierwszy raz, wyszła przepyszna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 18.08.2018

    Polecam też zaryzykować bakłażana chociaz mama mówi,że cukinia się bardziej nadaje.Wołowinę można zastąpić wieprzowiną.Smaczne danie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariia Alastor

    Dariia Alastor , 20.02.2018

    Piecze się :D no ciekawe co z tego wyjdzie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk Michalski

    Patryk Michalski , 03.07.2017

    Moussaka się pisze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Tyminska

    Agnieszka Tyminska , 20.07.2016

    Zrobilam -ciekawe jak smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Zakrzewski

    Jan Zakrzewski , 20.07.2016

    To trza jeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Zakrzewski

    Jan Zakrzewski , 20.07.2016

    Erika! Dawaj mi przepisa, oryginała!!Pozdrawiam.Ale tego nie ćwiczyłem,baklażan-owszem,sake owszem. Ale razem? Toż to profanum sakrum. hi hi hi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bestiol Ek

    Bestiol Ek , 19.07.2016

    Ostatnio robiłam mus sake z baklazanem i .........była super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Wencel-Pawłowska

    Karolina Wencel-Pawłowska , 19.07.2016

    Proszę :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Nikiel

    Ewa Nikiel , 19.07.2016

    Mm mm może być pycha Dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Wencel-Pawłowska

    Karolina Wencel-Pawłowska , 19.07.2016

    Ewa Nikiel wpadlo mi podczas przegladania ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Nawrocka

    Joanna Nawrocka , 21.04.2016

    Pysznosci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Skoczylas

    Krystyna Skoczylas , 20.04.2016

    A może by tak coś mniej kaloryczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Musaka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Musaka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Musaka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Musaka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Musaka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Musaka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Musaka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Musaka z cukiniąMusaka z cukinią

Musaka jest jednym ze sztandarowych dań kuchni greckiej – to zapiekanka z bakłażanów, przełożonych mięsnym nadzieniem oraz kremowym sosem beszamelowym. W wersji z tego przepisu bakłażan został zastąpiony cukinią oraz plastrami ziemniaków. Oba warzywa pokrój w plastry, po czym kartofle gotuj przez chwilę w wodzie, natomiast cukinię podsmaż na rozgrzanej oliwie. Przygotowanie mięsnego farszu zacznij od zeszklenia na patelni drobno posiekanej cebuli. Potem dodaj do niej mielone mięso – wołowinę lub jagnięcinę, a gdy przestanie być różowe, wlej wodę oraz przecier pomidorowy. Później wsyp przyprawę do lasagne i cynamon. Za pomocą trzepaczki lekko ubij jajko z jogurtem naturalnym i startym parmezanem, aby powstał sos. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź połowę mięsnego nadzienia i przykryj plastrami ziemniaków. Rozsmaruj kolejną warstwę i ułóż na niej cukinię, na koniec zalewając całość sosem jajeczno-jogurtowym. Zapiekanka będzie gotowa, gdy jej wierzch nabierze złocistego koloru. Przekonaj się, jak smakuje musaka z cukinią.