
Składniki
500 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
3 łyżki
200 mililitrów
120 gramów
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Drobno pokrój cebulę. Zetrzyj ser na tarce. Lekko ubij jajko. Obierz i pokrój ziemniaki na plastry. Wstaw ziemniaki do wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 min. Odlej wodę. Pokrój cukinię na plastry grubości 3 mm.
Krok 2
Smaż cukinię na oliwie porcjami, w pojedynczej warstwie, ok. 5 minut. Na drugiej patelni przesmaż cebulę na oliwie do momentu gdy zacznie nabierać koloru. Dodaj mięso mielone i smaż aż przestanie być różowe. Dodaj Knorr Naturalnie smaczne, przecier pomidorowy, cynamon i 150 ml wody. Zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj przez 5 minut.
Krok 3
Wymieszaj jajko z jogurtem i tartym serem. Dopraw pieprzem. W naczyniu do zapiekania rozprowadź ½ sosu mięsnego. Przykryj dokładnie plastrami ugotowanych ziemniaków. Rozprowadź pozostały sos na ziemniakach i równomiernie rozłóż na sosie plastry cukinii. Całość zalej sosem jajeczno-jogurtowym. Piecz przez ok. 25 minut lub do momentu gdy musaka będzie złocista na wierzchu.

Dobra rada:
Klasyczna musaka ma w sobie bakłażany. W naszym przepisie mogą bez problemu zastąpić cukinię. Zapiekankę wzbogacić można warstwą świeżych pomidorów.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Musaka z cukinią
Musaka z cukinią i ziemniakami jest daniem, którego oryginał pochodzi prosto z Grecji. Tradycyjna musaka to zapiekanka z bakłażanów, mielonego mięsa i kremowego sosu beszamelowego. W naszym przepisie zamiast bakłażanów wykorzystaliśmy plastry cukinii oraz ziemniaków. Przyprawą, której obecność może Cię zaskoczyć, jest… cynamon! Dzięki niemu zapiekanka z cukinią zyskuje orientalną nutę, zdecydowanie wzbogacającą smak klasycznych warzyw.
Dla kogo?
Musaka z cukinią przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom zapiekanek. To bardzo proste danie, które przygotujesz w mniej niż godzinę. Jeśli chcesz ugotować coś na szybko podczas spotkania z przyjaciółmi, musaka z cukinii będzie znakomitym wyborem. Składników jest mało, więc zaangażuj swoich gości i razem przyrządźcie to pyszne danie!
Na jaką okazję?
Musaka z ziemniakami i cukinią to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Zapiekanka jest bardzo sycąca, dlatego z powodzeniem może zostać potraktowana jako danie główne. Upieczona dzień wcześniej musaka z cukinii świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Możesz bardzo łatwo pokroić zapiekankę i włożyć ją do pudełka, a w czasie przerwy podgrzać w mikrofalówce. Smak musaki z cukinią na pewno Cię nie zawiedzie.
Czy wiesz, że?
Twoja musaka upiecze się szybciej, gdy pokrojone w plastry ziemniaki odgotujesz w osolonej wodzie. Dzięki temu czas oczekiwani na musakę z cukinią i ziemniakami znacznie się skróci i szybciej będziesz cieszyć się fantastycznym smakiem tej zapiekanki.
Dla urozmaicenia:
Twoja musaka z cukinią nie zawsze musi być taka sama! Cukinię możesz zamienić na bakłażany, a mielone mięso wołowe lub jagnięce – na drobno pokrojoną pierś z kurczaka lub indyka. Do zapiekanki możesz dodać również plastry świeżych pomidorów. Przepis na musakę z cukinią i ziemniakami przerabiaj dowolnie. Sprawdź wiele wersji i wybierz swoją ulubioną!





































