
Składniki
500 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
3 łyżki
200 mililitrów
120 gramów
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Drobno pokrój cebulę. Zetrzyj ser na tarce. Lekko ubij jajko. Obierz i pokrój ziemniaki na plastry. Wstaw ziemniaki do wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 min. Odlej wodę. Pokrój cukinię na plastry grubości 3 mm.
Krok 2
Smaż cukinię na oliwie porcjami, w pojedynczej warstwie, ok. 5 minut. Na drugiej patelni przesmaż cebulę na oliwie do momentu gdy zacznie nabierać koloru. Dodaj mięso mielone i smaż aż przestanie być różowe. Dodaj Knorr Naturalnie smaczne, przecier pomidorowy, cynamon i 150 ml wody. Zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj przez 5 minut.
Krok 3
Wymieszaj jajko z jogurtem i tartym serem. Dopraw pieprzem. W naczyniu do zapiekania rozprowadź ½ sosu mięsnego. Przykryj dokładnie plastrami ugotowanych ziemniaków. Rozprowadź pozostały sos na ziemniakach i równomiernie rozłóż na sosie plastry cukinii. Całość zalej sosem jajeczno-jogurtowym. Piecz przez ok. 25 minut lub do momentu gdy musaka będzie złocista na wierzchu.

Dobra rada:
Klasyczna musaka ma w sobie bakłażany. W naszym przepisie mogą bez problemu zastąpić cukinię. Zapiekankę wzbogacić można warstwą świeżych pomidorów.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Musaka z cukinią
Musaka z cukinią i ziemniakami jest daniem, którego oryginał pochodzi prosto z Grecji. Tradycyjna musaka to zapiekanka z bakłażanów, mielonego mięsa i kremowego sosu beszamelowego. W naszym przepisie zamiast bakłażanów wykorzystaliśmy plastry cukinii oraz ziemniaków. Przyprawą, której obecność może Cię zaskoczyć, jest… cynamon! Dzięki niemu zapiekanka z cukinią zyskuje orientalną nutę, zdecydowanie wzbogacającą smak klasycznych warzyw.
Dla kogo?
Musaka z cukinią przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom zapiekanek. To bardzo proste danie, które przygotujesz w mniej niż godzinę. Jeśli chcesz ugotować coś na szybko podczas spotkania z przyjaciółmi, musaka z cukinii będzie znakomitym wyborem. Składników jest mało, więc zaangażuj swoich gości i razem przyrządźcie to pyszne danie!
Na jaką okazję?
Musaka z ziemniakami i cukinią to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Zapiekanka jest bardzo sycąca, dlatego z powodzeniem może zostać potraktowana jako danie główne. Upieczona dzień wcześniej musaka z cukinii świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Możesz bardzo łatwo pokroić zapiekankę i włożyć ją do pudełka, a w czasie przerwy podgrzać w mikrofalówce. Smak musaki z cukinią na pewno Cię nie zawiedzie.
Czy wiesz, że?
Twoja musaka upiecze się szybciej, gdy pokrojone w plastry ziemniaki odgotujesz w osolonej wodzie. Dzięki temu czas oczekiwani na musakę z cukinią i ziemniakami znacznie się skróci i szybciej będziesz cieszyć się fantastycznym smakiem tej zapiekanki.
Dla urozmaicenia:
Twoja musaka z cukinią nie zawsze musi być taka sama! Cukinię możesz zamienić na bakłażany, a mielone mięso wołowe lub jagnięce – na drobno pokrojoną pierś z kurczaka lub indyka. Do zapiekanki możesz dodać również plastry świeżych pomidorów. Przepis na musakę z cukinią i ziemniakami przerabiaj dowolnie. Sprawdź wiele wersji i wybierz swoją ulubioną!