Musaka z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

326

665 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5353 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9814 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

120 gramów

500 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Drobno pokrój cebulę. Zetrzyj ser na tarce. Lekko ubij jajko. Obierz i pokrój ziemniaki na plastry. Wstaw ziemniaki do wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 min. Odlej wodę. Pokrój cukinię na plastry grubości 3 mm.

Krok 2

Smaż cukinię na oliwie porcjami, w pojedynczej warstwie, ok. 5 minut. Na drugiej patelni przesmaż cebulę na oliwie do momentu gdy zacznie nabierać koloru. Dodaj mięso mielone i smaż aż przestanie być różowe. Dodaj Knorr Naturalnie smaczne, przecier pomidorowy, cynamon i 150 ml wody. Zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj przez 5 minut.

Krok 3

Wymieszaj jajko z jogurtem i tartym serem. Dopraw pieprzem. W naczyniu do zapiekania rozprowadź ½ sosu mięsnego. Przykryj dokładnie plastrami ugotowanych ziemniaków. Rozprowadź pozostały sos na ziemniakach i równomiernie rozłóż na sosie plastry cukinii. Całość zalej sosem jajeczno-jogurtowym. Piecz przez ok. 25 minut lub do momentu gdy musaka będzie złocista na wierzchu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Klasyczna musaka ma w sobie bakłażany. W naszym przepisie mogą bez problemu zastąpić cukinię. Zapiekankę wzbogacić można warstwą świeżych pomidorów.

13

Opinie o przepisie

  • Natalia Osipacz

    Natalia Osipacz

    Robiłam dziś pierwszy raz, wyszła przepyszna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski

    Polecam też zaryzykować bakłażana chociaz mama mówi,że cukinia się bardziej nadaje.Wołowinę można zastąpić wieprzowiną.Smaczne danie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariia Alastor

    Dariia Alastor

    Piecze się :D no ciekawe co z tego wyjdzie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk Michalski

    Patryk Michalski

    Moussaka się pisze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Tyminska

    Agnieszka Tyminska

    Zrobilam -ciekawe jak smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Zakrzewski

    Jan Zakrzewski

    To trza jeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Zakrzewski

    Jan Zakrzewski

    Erika! Dawaj mi przepisa, oryginała!!Pozdrawiam.Ale tego nie ćwiczyłem,baklażan-owszem,sake owszem. Ale razem? Toż to profanum sakrum. hi hi hi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bestiol Ek

    Bestiol Ek

    Ostatnio robiłam mus sake z baklazanem i .........była super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Wencel-Pawłowska

    Karolina Wencel-Pawłowska

    Proszę :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Nikiel

    Ewa Nikiel

    Mm mm może być pycha Dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Wencel-Pawłowska

    Karolina Wencel-Pawłowska

    Ewa Nikiel wpadlo mi podczas przegladania ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Nawrocka

    Joanna Nawrocka

    Pysznosci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Skoczylas

    Krystyna Skoczylas

    A może by tak coś mniej kaloryczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Musaka z cukiniąMusaka z cukinią

Musaka jest jednym ze sztandarowych dań kuchni greckiej – to zapiekanka z bakłażanów, przełożonych mięsnym nadzieniem oraz kremowym sosem beszamelowym. W wersji z tego przepisu bakłażan został zastąpiony cukinią oraz plastrami ziemniaków. Oba warzywa pokrój w plastry, po czym kartofle gotuj przez chwilę w wodzie, natomiast cukinię podsmaż na rozgrzanej oliwie. Przygotowanie mięsnego farszu zacznij od zeszklenia na patelni drobno posiekanej cebuli. Potem dodaj do niej mielone mięso – wołowinę lub jagnięcinę, a gdy przestanie być różowe, wlej wodę oraz przecier pomidorowy. Później wsyp przyprawę do lasagne i cynamon. Za pomocą trzepaczki lekko ubij jajko z jogurtem naturalnym i startym parmezanem, aby powstał sos. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź połowę mięsnego nadzienia i przykryj plastrami ziemniaków. Rozsmaruj kolejną warstwę i ułóż na niej cukinię, na koniec zalewając całość sosem jajeczno-jogurtowym. Zapiekanka będzie gotowa, gdy jej wierzch nabierze złocistego koloru. Przekonaj się, jak smakuje musaka z cukinią.