Składniki
500 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
3 łyżki
200 mililitrów
120 gramów
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Drobno pokrój cebulę. Zetrzyj ser na tarce. Lekko ubij jajko. Obierz i pokrój ziemniaki na plastry. Wstaw ziemniaki do wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 min. Odlej wodę. Pokrój cukinię na plastry grubości 3 mm.
Krok 2
Smaż cukinię na oliwie porcjami, w pojedynczej warstwie, ok. 5 minut. Na drugiej patelni przesmaż cebulę na oliwie do momentu gdy zacznie nabierać koloru. Dodaj mięso mielone i smaż aż przestanie być różowe. Dodaj Knorr Naturalnie smaczne, przecier pomidorowy, cynamon i 150 ml wody. Zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj przez 5 minut.
Krok 3
Wymieszaj jajko z jogurtem i tartym serem. Dopraw pieprzem. W naczyniu do zapiekania rozprowadź ½ sosu mięsnego. Przykryj dokładnie plastrami ugotowanych ziemniaków. Rozprowadź pozostały sos na ziemniakach i równomiernie rozłóż na sosie plastry cukinii. Całość zalej sosem jajeczno-jogurtowym. Piecz przez ok. 25 minut lub do momentu gdy musaka będzie złocista na wierzchu.
Dobra rada:
Klasyczna musaka ma w sobie bakłażany. W naszym przepisie mogą bez problemu zastąpić cukinię. Zapiekankę wzbogacić można warstwą świeżych pomidorów.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Musaka z cukinią
Musaka jest jednym ze sztandarowych dań kuchni greckiej – to zapiekanka z bakłażanów, przełożonych mięsnym nadzieniem oraz kremowym sosem beszamelowym. W wersji z tego przepisu bakłażan został zastąpiony cukinią oraz plastrami ziemniaków. Oba warzywa pokrój w plastry, po czym kartofle gotuj przez chwilę w wodzie, natomiast cukinię podsmaż na rozgrzanej oliwie. Przygotowanie mięsnego farszu zacznij od zeszklenia na patelni drobno posiekanej cebuli. Potem dodaj do niej mielone mięso – wołowinę lub jagnięcinę, a gdy przestanie być różowe, wlej wodę oraz przecier pomidorowy. Później wsyp przyprawę do lasagne i cynamon. Za pomocą trzepaczki lekko ubij jajko z jogurtem naturalnym i startym parmezanem, aby powstał sos. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź połowę mięsnego nadzienia i przykryj plastrami ziemniaków. Rozsmaruj kolejną warstwę i ułóż na niej cukinię, na koniec zalewając całość sosem jajeczno-jogurtowym. Zapiekanka będzie gotowa, gdy jej wierzch nabierze złocistego koloru. Przekonaj się, jak smakuje musaka z cukinią.