Składniki
500 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
3 łyżki
200 mililitrów
120 gramów
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Drobno pokrój cebulę. Zetrzyj ser na tarce. Lekko ubij jajko. Obierz i pokrój ziemniaki na plastry. Wstaw ziemniaki do wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 min. Odlej wodę. Pokrój cukinię na plastry grubości 3 mm.
Krok 2
Smaż cukinię na oliwie porcjami, w pojedynczej warstwie, ok. 5 minut. Na drugiej patelni przesmaż cebulę na oliwie do momentu gdy zacznie nabierać koloru. Dodaj mięso mielone i smaż aż przestanie być różowe. Dodaj Knorr Naturalnie smaczne, przecier pomidorowy, cynamon i 150 ml wody. Zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj przez 5 minut.
Krok 3
Wymieszaj jajko z jogurtem i tartym serem. Dopraw pieprzem. W naczyniu do zapiekania rozprowadź ½ sosu mięsnego. Przykryj dokładnie plastrami ugotowanych ziemniaków. Rozprowadź pozostały sos na ziemniakach i równomiernie rozłóż na sosie plastry cukinii. Całość zalej sosem jajeczno-jogurtowym. Piecz przez ok. 25 minut lub do momentu gdy musaka będzie złocista na wierzchu.
Dobra rada:
Klasyczna musaka ma w sobie bakłażany. W naszym przepisie mogą bez problemu zastąpić cukinię. Zapiekankę wzbogacić można warstwą świeżych pomidorów.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Musaka z cukinią
Musaka jest jednym ze sztandarowych dań kuchni greckiej – to zapiekanka z bakłażanów, przełożonych mięsnym nadzieniem oraz kremowym sosem beszamelowym. W wersji z tego przepisu bakłażan został zastąpiony cukinią oraz plastrami ziemniaków. Oba warzywa pokrój w plastry, po czym kartofle gotuj przez chwilę w wodzie, natomiast cukinię podsmaż na rozgrzanej oliwie. Przygotowanie mięsnego farszu zacznij od zeszklenia na patelni drobno posiekanej cebuli. Potem dodaj do niej mielone mięso – wołowinę lub jagnięcinę, a gdy przestanie być różowe, wlej wodę oraz przecier pomidorowy. Później wsyp przyprawę do lasagne i cynamon. Za pomocą trzepaczki lekko ubij jajko z jogurtem naturalnym i startym parmezanem, aby powstał sos. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź połowę mięsnego nadzienia i przykryj plastrami ziemniaków. Rozsmaruj kolejną warstwę i ułóż na niej cukinię, na koniec zalewając całość sosem jajeczno-jogurtowym. Zapiekanka będzie gotowa, gdy jej wierzch nabierze złocistego koloru. Przekonaj się, jak smakuje musaka z cukinią.