Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

502 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

406 osób wydrukowało

Pobierz pdf

518 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

450 gramów

2 sztuki

400 gramów

50 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

20 gramów

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekane szalotki, czosnek i chilli. Połowę podsmażonych składników przełóż na talerz, do pozostałej części dodaj ziemniaki. Smaż, cały czas mieszając, dopóki skrobia na powierzchni ziemniaków nie zrobi się błyszcząca.

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem  - Krok 1

Krok 2

Dodaj śmietanę, całość gotuj 1 minutę. Dopraw do smaku gałką oraz szczyptą pieprzu i soli. Ziemniaki ułóż na dnie żaroodpornego naczynia, uciskając dokładnie.

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem  - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni podsmaż szpinak, dodaj pozostałą część podsmażonej cebulki. Szpinak również dopraw do smaku. Ułóż go na ziemniakach.

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem  - Krok 3

Krok 4

Łososia drobno posiekaj i wymieszaj z ketchupem, majonezem i posiekaną kolendrą.

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem  - Krok 4

Krok 5

Łososia ułóż na powierzchni szpinaku, z wierzchu posyp parmezanem. Zapiekankę owiń folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię aby ser mógł się zapiec.

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do łososia możesz dodać orzeszki pinii i drobno pokrojone suszone pomidory.

57

Opinie o przepisie

  • Ann Bu

    Ann Bu

    ja zrobiłam z pstrągiem łososiowym... też daje radę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magia Jedzenia i Dobrego Myślenia

    Magia Jedzenia i Dobrego Myślenia

    Tak :) Łosoś i szpinak w cieście francuskim :) Większy grzech :) http://magiajedzenia.blogspot.com/2016/02/osos-ze-szpinakiem-zapiekany-w.html

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Jurkowska

    Ania Jurkowska

    Pyszne, ale ziemniaki twarde :-(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Rosiński

    Sebastian Rosiński

    To będzie mój ulubiony mniam. Do śmietanki dodałem sosik Knorr do warzyw na ciepło czosnkowo serowy. Zajebisty smaczek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Kowalewska

    Beata Kowalewska

    Łosoś odpada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Adam

    Ryszard Adam

    O Wy łasuchy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Luky Szarak

    Luky Szarak

    l i nawet mięsko przypełzło Emotikon smile mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Sott

    Alina Sott

    Mysle, ze super smakuje lecz kalorii nikt nie liczyl

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kamiennik

    Jolanta Kamiennik

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Maciej Wojnar Szewc

    Marta Maciej Wojnar Szewc

    Kochana jak takie pysznosci same wystawiasz to Zumba mi nie pomoze;(:pbo zawsze cos gotuje nowego;);>

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Krystyna

    Maria Krystyna

    koniecznie łosoś bałtycki-polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina Kaczmarkiewicz

    Sabina Kaczmarkiewicz

    Zapiekanki są super ale kalorii masa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Rafalak

    Mirek Rafalak

    A gdzie szczaw i mirabelki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Fizjodiet - dietetyka i odnowa biologiczna

    Fizjodiet - dietetyka i odnowa biologiczna

    http://dobrydietetyk.katowice.pl/lososiowe-burgery/ zapraszamy po więcej przepisów dietetycznych na nasz fanpage :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Bąk

    Robert Bąk

    Szpinak w każdej postaci jest Zajebiście dobry :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Onyśk

    Włodzimierz Onyśk

    Pod warunkiem ze to nie losos norweski bo wtedy jest gorszy od kurczaka z fermy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Maria Sawicka

    Grażyna Maria Sawicka

    Nie lubię łososia smażonego, wolę tego pokrojonego wędzonego w plastrach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pichola

    Barbara Pichola

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Baranowska

    Anna Baranowska

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Gontarz

    Urszula Gontarz

    Wygląda smacznie ,nie lubię zapisanej......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Bielak

    Justyna Bielak

    Zrobie dzisiaj tylko zamienie ten miks ketchupu z majonezem,bo troche mi nie pasuje:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Tybur

    Agata Tybur

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Stępczyński

    Adam Stępczyński

    A gdzie Wy łososia kupicie? W Gdańsku chyba.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Madzia Władzia

    Madzia Władzia

    Fajna inspiracja. Zrobię bez keczupu i majonezu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lech Homotiuk

    Lech Homotiuk

    Moze, w ogole nie jem ryb. Dla mnie najsmaczniejsze sa te, ktorycj nie zjadlem. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    My też zajadamy się pączkami, ale przecież nie samymi pączkami człowiek żyje ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Boguś

    Zbigniew Boguś

    Dodawanie szpinaku do łososia to zbrodnia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Graff

    Henryk Graff

    Ale masz smaki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Arent

    Mariusz Arent

    Coś by się zjadło.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Banaś

    Paweł Banaś

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z łososiem Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

Nawet najprostsza potrawa wzbogacona odpowiednimi dodatkami stanie się wykwintnym daniem w sam raz na uroczysty obiad. Sprawdź, jak pyszna będzie zapiekanka ziemniaczana, jeśli dodasz do niej łososia, szpinak oraz parmezan. Aby ziemniaczana warstwa była bardziej pikantna, plastry surowych ziemniaków podsmaż z posiekanym czosnkiem, szalotkami oraz papryczką chili. Następnie połącz je z kwaśną śmietaną i dopraw do smaku gałką muszkatołową. Ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym, a na nich umieść warstwę szpinaku, podsmażonego wcześniej z odrobiną cebulki. Drobno pokrój filet z łososia i wymieszaj z ketchupem oraz majonezem. Do przyprawienia ryby użyj posiekanej świeżej kolendry. Łososiowy sos rozsmaruj na wierzchu warstwy szpinakowej, a całość posyp startym na płatki parmezanem. Przed wstawieniem do piekarnika owiń naczynie żaroodporne folią aluminiową. Gotowe danie serwuj na ciepło. Przyrządź zapiekankę ziemniaczaną z łososiem razem z naszym przepisem. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu poniżej.