Tradycyjna ciepła sałatka ziemniaczana pochodzi z południowych Niemiec i podaję się ją, jako danie towarzyszące do sznycla wiedeńskiego lub soczystej kiełbaski. Uważam, że taka sałatka dobrze sprawdzi się, jako dodatek do mięs, gdy szukamy odmiany od gotowanych ziemniaków czy puree. Gdy przygotowujemy tę sałatkę sprawą najwyższej wagi jest wybór odpowiedniego rodzaju ziemniaków. Zwróćcie uwagę na informacje na opakowaniu. To powinny być ziemniaki sałatkowe. Nie powinny rozpadać się po ugotowaniu.

Spróbujcie mojej wersji sałatki z ziemniaków. Oto przepis.

Niemiecka sałatka ziemniaczana na ciepło:
4-6 porcji

Składniki:
- 400-500 gramów obranych ziemniaków
- 2 kostki rosołowe drobiowe lub warzywne Knorr
- 1 średnia cebula, pokrojona drobno
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 60 ml octu (to może być ocet z białego wina, z jabłek lub innych owoców)
- 60 ml wody z ziemniaków
- 2 łyżeczki cukru, aby zrównoważyć kwaśność octu
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżeczki posiekanej natki

Sposób przygotowania

Pokrój ziemniaki w plasterki. Zagotuj ok. 2 l wody. Dodaj do niej kostki Knorr i wrzuć ziemniaki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 10 minut. Uważaj, aby nie rozgotować ziemniaków. Powinny być miękkie, ale jędrne. Odlej ziemniaki i zachowaj 60 ml płynu z ziemniaków na później. Podsmaż cebulę na oleju przez chwilę, powinna stać się miękka i lekko złota. Dodaj do cebuli olej, ocet, wodę z ziemniaków, cukier i pieprz. Zagotuj i dodaj ziemniaki i pietruszkę. Podawaj na ciepło.

To jest oczywiście przepis wyjściowy. Do takiej sałatki dodać można smażony boczek lub wędzoną szynkę. Dobrze smakują też kiełbasy typu chorizo. Gdy dodajecie je do sałatki dressing nie musi zawierać oleju. Sałatkę podajemy posypaną świeżymi ziołami – pietruszką, koperkiem czy szczypiorkiem.

Przepisów na sałatki ziemniaczane nigdy dość. Są wdzięcznym tematem w kuchni. A dodatkowo można je zdecydowanie zakwalifikować do dań tańszych.

Smacznego.