Mieszkam w Niemczech, gdzie ziemniaki są doceniane i hołubione – podobnie zresztą jak w Polsce. Kochamy je jeść w każdej postaci. Latem, tak jak już pisałem, przygotowujemy najróżniejsze sałatki ziemniaczane.
Najprostszy przepis? Proszę bardzo! Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodaję sos winegret oraz posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek lub koperek. Może być samodzielnym daniem lub świetnym dodatkiem do smażonego lub grillowanego mięsa.
Ziemniaki z dodatkiem oleju i octu winnego to kolejny niemiecki klasyk. Ja dodaję jeszcze usmażony na chrupko boczek. Pamiętajcie tylko, żeby boczek po usmażeniu dokładnie osączyć z tłuszczu, np. na ręczniku papierowym.
Chciałbym się z Wami podzielić przepisem na tradycyjną niemiecką sałatkę ziemniaczaną. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała!
Klasyczna niemiecka sałatka ziemniaczana
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
4 ziemniaki (ok. 1 kg), oskrobane lub obrane
250 ml bulionu (np. z Bulionetki Domowej Warzywnej Knorr)
3 łyżki białego octu winnego (lub z jabłek)
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka musztardy
½ średniej wielkości cebuli, posiekanej
¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Ugotuj ziemniaki do miękkości, przez ok. 20 minut. Odcedź, przepłucz szybko zimną wodą i obierz, gdy są wciąż ciepłe.
Ostrym nożem pokrój ziemniaki w plastry. Przełóż do dużej miski, zalej bulionem, delikatnie wymieszaj i odstaw na 5 minut.
W drugiej misce przygotuj winegret: wymieszaj ocet, olej, cukier, musztardę, drobno posiekaną cebulę i pieprz. Sosem zalej ziemniaki i delikatnie wymieszaj. Ziemniaki się trochę rozpadną, ale to nic nie szkodzi – tak ma być.
Odstaw sałatkę na 20 minut, żeby składniki się przegryzły. Podawaj lekko ciepłą lub w temperaturze pokojowej.
Sałatki ziemniaczane smakują najlepiej, gdy są lekko ciepłe – ziemniaki zachowują kształt, a smaki idealnie łączą się w perfekcyjną całość.
Nigdy nie mam dość sałatek z ziemniaków – przeczytajcie koniecznie mój następny post!
Komentarze (0)