Latem sałatki ziemniaczane to u mnie stały dodatek do mięs z grilla. Lubię je ja, smakują mojej żonie i dzieciom, rodzinie i przyjaciołom. Nie znam nikogo, kto odmówiłby, choć małej dokładki. Dziś chciałbym podzielić się z Wami moimi sposobami na to, aby ze zwykłej sałatki z ziemniaków stworzyć prawdziwy klasyk, czyli danie, które – mam nadzieję – na stałe wejdzie do Waszego rodzinnego menu.

To oczywiste, że z przepisem na sałatkę ziemniaczaną jest jak z przepisem na pierogi – każdy ma ulubiony, sprawdzony, wyjątkowy, przepis z „sekretnym” składnikiem.
A na co ja zwracam uwagę, przed przygotowaniem sałatki ziemniaczanej?

* Odpowiednie ziemniaki. Do sałatek wybieram te odmiany, które po ugotowaniu zachowują kształt, pozostają zwarte i nie rozpadają się. Jeśli nie dostaniecie typowo sałatkowych, użyjcie tzw. uniwersalnych.

Z całego serca do sałatek polecam młode ziemniaki. Przed gotowaniem dokładnie je wyszorujcie i umyjcie, ale nie obierajcie. Tych małych nie będziecie musieli nawet kroić!

* Gotowanie. Ja gotuję je w całości, nieobrane. Ugotowane studzę, a następnie obieram (lub nie, jeśli ziemniaki są młode). Jeśli w przepisie ziemniaki są pokrojone w krążki, pokrójcie ziemniaki przed gotowaniem, a czas gotowania ograniczcie do ok. 5 minut. Wówczas ziemniaki się nie rozpadną.

Nie przejmujcie się, gdy podczas mieszania lub gotowania część ziemniaków się jednak rozpadnie. Nic nie szkodzi! Zawarta w nich skrobia zagęści sos do sałatki. Unikniecie tego problemu, jeśli podczas gotowania nie będziecie mieszać ziemniaków, przypilnujecie czasu gotowania i odcedzicie je od razu, gdy są gotowe (widelec lub nóż łatwo się wbija, jednocześnie stawiając lekki opór). Jeśli ziemniaki już podczas odcedzania się rozpadają same z siebie, szczerze radzę, użyjcie ich raczej do puree lub kopytek, niż do sałatki – a następnym razem kupcie inną odmianę ziemniaka.

* Dodatki. Ziemniak i cebula to para doskonała. Ja, w zależności od samopoczucia, dodaję cebulę białą, czerwoną, dymkę lub sam szczypiorek.

* Sos sałatkowy. Spróbujcie mojego ulubionego, podaję proporcje składników: ½ jogurtu, ½ majonezu i porządna łyżeczka świeżego pesto bazyliowego. Wystarczy wymieszać sos z ziemniakami i gotowe! Inna wersja sosu to zastąpienie jogurtu i majonezu zwykłym winegretem.

Polecam także gotowe sosy do sałatek Knorr, np. sos sałatkowy winegret Knorr. Mają odpowiednie proporcje i właściwą konsystencję. Są tak samo dobre do mieszanych sałat jak i do sałatek ziemniaczanych czy makaronowych.

W następnym wpisie na blogu podzielę się z Wami kolejnymi przepisami na sałatki ziemniaczane. Do przeczytania!