Przepisy na Sosy
694 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Sosy
Sosy nie tylko wzbogacają smak serwowanych posiłków, ale też często sprawiają, że potrawy nie wydają się zbyt „suche”. Co więcej – spajają danie w całość i wyraźnie podnoszą jego walory estetyczne. Większość dań bez sosów nie mogłaby właściwie istnieć. Ciężko w końcu wyobrazić sobie pizzę bez sosu pomidorowego albo mięsne pulpety bez jakiegoś płynnego dopełnienia. W sztuce kulinarnej sosy znane są w trzech głównych odsłonach. Najbardziej klasyczne to sosy ciepłe, podawane zazwyczaj jako dodatek do mięs, makaronów czy dań z ryżem. Dobrym przykładem są tutaj sosy pieczeniowe, grzybowe czy popularny sos do spaghetti bolognese. Uniwersalny w zastosowaniu jest również beszamel – składnik chociażby włoskiej lasagne, zapiekanek, cannelloni czy wielu dań kuchni francuskiej, skąd według historii ma brać swoje pochodzenie. Dressingi i dipy z kolei jada się na zimno i mają nieco gęstszą konsystencję. Dressingami polewamy najczęściej sałatki lub surówki, natomiast dipy zazwyczaj umieszcza się w osobnych naczyniach (np. kokilkach), żeby można było w nich maczać takie dodatki, jak chipsy, nachosy czy kawałki warzyw. Świetnie smakują także z pieczonymi ziemniakami albo frytkami. Wachlarz zastosowań sosów i dipów jest jednak naprawdę szeroki. Przekonaj się, jak świetnie sprawdzą się na rodzinnym grillu, w czasie przyjęcia, jako przekąska na co dzień czy jako dodatek do popularnych dań obiadowych. Istnieje całe bogactwo składników, których można użyć, by je przygotować: od warzyw, owoców, po sery czy nawet jajka. Również świeże zioła mogą stanowić bazę do przyrządzenia sosów, jak chociażby w przypadku pesto bazyliowego. Łącz ze sobą smaki produktów i nie bój się niecodziennych rozwiązań w kuchni. Sos, którego nie wykorzystasz od razu włóż do pojemnika lub słoika i przechowuj w lodówce. Możesz go użyć następnego dnia do innej potrawy. W końcu sosy pasują do niemal wszystkiego i sprawdzają się przy wielu okazjach. Warto o nich pamiętać, przygotowując wystawne przyjęcie lub grilla dla przyjaciół.