Przepisy na Sosy

659 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (659)

Klasyczny sos tatarski
ratingratingratingratingrating

200

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jeśli chcesz przygotować smaczną przekąskę, sos tatarski będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. T...
Sos do kebaba, czosnkowy
ratingratingratingratingrating

136

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sekret smacznego kebabu kryje się nie tylko w doborze odpowiedniego mięsa oraz warzywnych dodatkó...
Sos aioli
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos aioli to symbol kuchni śródziemnomorskiej, popularny szczególnie w Prowansji i Hiszpanii. Jeg...
Sos serowy z serka topionego
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Nawet nie wiesz, jaki potencjał kulinarny drzemie w zwyczajnym serku topionym. Dzięki temu przepi...
Sos koperkowy
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kremowy i delikatny sos koperkowy sprawdzi się zwłaszcza latem, kiedy na straganach z warzywami...
Sos beszamelowy
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bez sosu beszamelowego na bazie margaryny i nadającej mu charakterystyczny smak gałki muszkatołow...
Zapiekanka z ziemniakami i cukinią
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekanka z cukinii i ziemniaczanego purée to łatwy w przygotowaniu warzywny obiad, który będzie...
Sos do kebaba, pikantny
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kebab to popularne danie kuchni arabskiej, które łączy w sobie wyraziste mięso z delikatnym smaki...
 Sos tzatziki do grilla
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos tzatziki z gęstego jogurtu ze świeżym ogórkiem znakomicie smakuje z mięsem i warzywami prosto...
Sos musztardowy
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Aksamitny sos musztardowy z wyraźnie wyczuwalnymi ziarnami gorczycy będzie idealnym dodatkiem do...
Sos śliwkowy do mięs
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli szukasz doskonałego dodatku do mięs, koniecznie przygotuj intensywny w smaku sos śliwkowy...
Sos do pieczeni z czosnkiem i pietruszką
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pieczone mięsa zyskują pełnię smaku, kiedy połączysz je z gęstym i aromatycznym sosem. Do czerwon...
Tzatziki
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Orzeźwiający ogórek, wyrazisty czosnek i delikatny twarożek – to składniki sosu tzatziki. Jego pr...
Sos chrzanowy
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos chrzanowy jest wyrazisty i uniwersalny. Wspaniale komponuje się z różnymi daniami, np. możesz...
Sos pomidorowy do gołąbków
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Gołąbki to pyszny pomysł na danie główne. Połączenie kapusty z dobrze doprawionym farszem z ryżu...
Sos chrzanowy
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos chrzanowy to idealny dodatek do mięs, pasztetów, a także ryb i jajek. Sprawdza się równie dob...
Dip ziołowy
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Przyrządzony na bazie majonezu, pachnący ziołami dip będzie idealnym dodatkiem do wielu potraw i...
Dip rzodkiewkowy
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Dip przygotowany z młodych rzodkiewek to niezastąpiony dodatek do wielu różnych potraw. Sprawdzi...
Hiszpański sos chrzanowy
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szybki w przygotowaniu sos chrzanowy podawany na zimno, którym urozmaicisz smak wielu potraw. Do...
Dip z suszonych pomidorów
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Suszone pomidory nie tylko nie tracą swoich właściwości podczas procesu przygotowywania, ale doda...
Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Choć pieczone ziemniaki są kwintesencją kulinarnej prostoty, smakiem mogą konkurować z niejedną p...
Dip do grillowanych warzyw
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Z języka angielskiego, słowo dip oznacza zamaczać. Takie jest właśnie przeznaczenie tego sosu, za...
Sos cumberland
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Sos cumberland, niekiedy nazywany też oksfordzkim, początkowo przeznaczony był niemal wyłącznie d...
Delikatny sos chrzanowy
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos chrzanowy stanowi dość uniwersalny dodatek do wielu dań. Podawany na zimno będzie dobrym uzup...
Pesto
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pesto wykonane samodzielnie to gwarancja świeżości oraz możliwość eksperymentowania z jego smakie...
Sos Barbecue
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos barbecue (nazywany także BBQ) stworzony został jako dodatek do potraw z grilla. Najczęściej s...
Sos do grilla
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Niezbędnym dopełnieniem dań z grilla jest odpowiedni sos, który będzie komponował się ze smakiem...
Sos czosnkowy z chilli
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bez sosu czosnkowego trudno wyobrazić sobie serwowane na ciepło kanapki, sałatki, pieczone warzyw...
Sos musztardowy
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Oryginalnego wyrazu temu popularnemu dodatkowi nadają kapary. Ich słodko-kwaśny, delikatnie pikan...
Sos BBQ (barbecue)
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos BBQ powinien mieć charakterystyczny czerwono-brązowy kolor oraz cechować się intensywnym wędz...

Ciekawostki i porady

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SosySosy

Sosy nie tylko wzbogacają smak serwowanych posiłków, ale też często sprawiają, że potrawy nie wydają się zbyt „suche”. Co więcej – spajają danie w całość i wyraźnie podnoszą jego walory estetyczne. Większość dań bez sosów nie mogłaby właściwie istnieć. Ciężko w końcu wyobrazić sobie pizzę bez sosu pomidorowego albo mięsne pulpety bez jakiegoś płynnego dopełnienia. W sztuce kulinarnej sosy znane są w trzech głównych odsłonach. Najbardziej klasyczne to sosy ciepłe, podawane zazwyczaj jako dodatek do mięs, makaronów czy dań z ryżem. Dobrym przykładem są tutaj sosy pieczeniowe, grzybowe czy popularny sos do spaghetti bolognese. Uniwersalny w zastosowaniu jest również beszamel – składnik chociażby włoskiej lasagne, zapiekanek, cannelloni czy wielu dań kuchni francuskiej, skąd według historii ma brać swoje pochodzenie. Dressingi i dipy z kolei jada się na zimno i mają nieco gęstszą konsystencję. Dressingami polewamy najczęściej sałatki lub surówki, natomiast dipy zazwyczaj umieszcza się w osobnych naczyniach (np. kokilkach), żeby można było w nich maczać takie dodatki, jak chipsy, nachosy czy kawałki warzyw. Świetnie smakują także z pieczonymi ziemniakami albo frytkami. Wachlarz zastosowań sosów i dipów jest jednak naprawdę szeroki. Przekonaj się, jak świetnie sprawdzą się na rodzinnym grillu, w czasie przyjęcia, jako przekąska na co dzień czy jako dodatek do popularnych dań obiadowych. Istnieje całe bogactwo składników, których można użyć, by je przygotować: od warzyw, owoców, po sery czy nawet jajka. Również świeże zioła mogą stanowić bazę do przyrządzenia sosów, jak chociażby w przypadku pesto bazyliowego. Łącz ze sobą smaki produktów i nie bój się niecodziennych rozwiązań w kuchni. Sos, którego nie wykorzystasz od razu włóż do pojemnika lub słoika i przechowuj w lodówce. Możesz go użyć następnego dnia do innej potrawy. W końcu sosy pasują do niemal wszystkiego i sprawdzają się przy wielu okazjach. Warto o nich pamiętać, przygotowując wystawne przyjęcie lub grilla dla przyjaciół.