Sosy

658 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (658)

Klasyczny sos tatarski

186

łatwe

15 min.
Jeśli chcesz przygotować smaczną przekąskę, sos tatarski będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. T...
Sos do kebaba, czosnkowy

130

łatwe

15 min.
Sekret smacznego kebabu kryje się nie tylko w doborze odpowiedniego mięsa oraz warzywnych dodatkó...
Sos aioli

42

łatwe

15 min.
Sos aioli to symbol kuchni śródziemnomorskiej, popularny szczególnie w Prowansji i Hiszpanii. Jeg...
Sos serowy z serka topionego

45

łatwe

15 min.
Nawet nie wiesz, jaki potencjał kulinarny drzemie w zwyczajnym serku topionym. Dzięki temu przepi...
Sos koperkowy

30

łatwe

15 min.
Kremowy i delikatny sos koperkowy sprawdzi się zwłaszcza latem, kiedy na straganach z warzywami...
Sos beszamelowy

43

łatwe

15 min.
Bez sosu beszamelowego na bazie margaryny i nadającej mu charakterystyczny smak gałki muszkatołow...
Zapiekanka z ziemniakami i cukinią

55

łatwe

60 min.
Zapiekanka z cukinii i ziemniaczanego purée to łatwy w przygotowaniu warzywny obiad, który będzie...
Sos do kebaba, pikantny

29

łatwe

15 min.
Kebab to popularne danie kuchni arabskiej, które łączy w sobie wyraziste mięso z delikatnym smaki...
 Sos tzatziki do grilla

25

łatwe

15 min.
Sos tzatziki z gęstego jogurtu ze świeżym ogórkiem znakomicie smakuje z mięsem i warzywami prosto...
Sos musztardowy

34

łatwe

15 min.
Aksamitny sos musztardowy z wyraźnie wyczuwalnymi ziarnami gorczycy będzie idealnym dodatkiem do...
Sos śliwkowy do mięs

39

łatwe

15 min.
Jeśli szukasz doskonałego dodatku do mięs, koniecznie przygotuj intensywny w smaku sos śliwkowy...
Tzatziki

23

łatwe

15 min.
Orzeźwiający ogórek, wyrazisty czosnek i delikatny twarożek – to składniki sosu tzatziki. Jego pr...
Sos chrzanowy

18

łatwe

15 min.
Sos chrzanowy jest wyrazisty i uniwersalny. Wspaniale komponuje się z różnymi daniami, np. możesz...
Sos do pieczeni z czosnkiem i pietruszką

18

łatwe

15 min.
Pieczone mięsa zyskują pełnię smaku, kiedy połączysz je z gęstym i aromatycznym sosem. Do czerwon...
Sos pomidorowy do gołąbków

28

łatwe

15 min.
Gołąbki to pyszny pomysł na danie główne. Połączenie kapusty z dobrze doprawionym farszem z ryżu...
Sos chrzanowy

9

łatwe

15 min.
Sos chrzanowy to idealny dodatek do mięs, pasztetów, a także ryb i jajek. Sprawdza się równie dob...
Dip rzodkiewkowy

16

łatwe

15 min.
Dip przygotowany z młodych rzodkiewek to niezastąpiony dodatek do wielu różnych potraw. Sprawdzi...
Dip ziołowy

9

łatwe

5 min.
Przyrządzony na bazie majonezu, pachnący ziołami dip będzie idealnym dodatkiem do wielu potraw i...
Hiszpański sos chrzanowy

5

łatwe

15 min.
Szybki w przygotowaniu sos chrzanowy podawany na zimno, którym urozmaicisz smak wielu potraw. Do...
Dip z suszonych pomidorów

15

łatwe

5 min.
Suszone pomidory nie tylko nie tracą swoich właściwości podczas procesu przygotowywania, ale doda...
Dip do grillowanych warzyw

15

łatwe

15 min.
Z języka angielskiego, słowo dip oznacza zamaczać. Takie jest właśnie przeznaczenie tego sosu, za...
Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków

15

łatwe

15 min.
Choć pieczone ziemniaki są kwintesencją kulinarnej prostoty, smakiem mogą konkurować z niejedną p...
Sos cumberland

18

średnie

15 min.
Sos cumberland, niekiedy nazywany też oksfordzkim, początkowo przeznaczony był niemal wyłącznie d...
Delikatny sos chrzanowy

27

łatwe

15 min.
Sos chrzanowy stanowi dość uniwersalny dodatek do wielu dań. Podawany na zimno będzie dobrym uzup...
Pesto

10

łatwe

15 min.
Pesto wykonane samodzielnie to gwarancja świeżości oraz możliwość eksperymentowania z jego smakie...
Sos Barbecue

13

łatwe

15 min.
Sos barbecue (nazywany także BBQ) stworzony został jako dodatek do potraw z grilla. Najczęściej s...
Sos do grilla

18

łatwe

15 min.
Niezbędnym dopełnieniem dań z grilla jest odpowiedni sos, który będzie komponował się ze smakiem...
Sos czosnkowy z chilli

12

łatwe

15 min.
Bez sosu czosnkowego trudno wyobrazić sobie serwowane na ciepło kanapki, sałatki, pieczone warzyw...
Sos musztardowy

13

łatwe

15 min.
Oryginalnego wyrazu temu popularnemu dodatkowi nadają kapary. Ich słodko-kwaśny, delikatnie pikan...
Sos tatarski z rodzynkami

15

łatwe

15 min.
Sos tatarski to smaczny dodatek do serów, mięs, kanapek i świeżych warzyw. Przygotowuje się go do...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SosySosy

Sosy nie tylko wzbogacają smak serwowanych posiłków, ale też często sprawiają, że potrawy nie wydają się zbyt „suche”. Co więcej – spajają danie w całość i wyraźnie podnoszą jego walory estetyczne. Większość dań bez sosów nie mogłaby właściwie istnieć. Ciężko w końcu wyobrazić sobie pizzę bez sosu pomidorowego albo mięsne pulpety bez jakiegoś płynnego dopełnienia. W sztuce kulinarnej sosy znane są w trzech głównych odsłonach. Najbardziej klasyczne to sosy ciepłe, podawane zazwyczaj jako dodatek do mięs, makaronów czy dań z ryżem. Dobrym przykładem są tutaj sosy pieczeniowe, grzybowe czy popularny sos do spaghetti bolognese. Uniwersalny w zastosowaniu jest również beszamel – składnik chociażby włoskiej lasagne, zapiekanek, cannelloni czy wielu dań kuchni francuskiej, skąd według historii ma brać swoje pochodzenie. Dressingi i dipy z kolei jada się na zimno i mają nieco gęstszą konsystencję. Dressingami polewamy najczęściej sałatki lub surówki, natomiast dipy zazwyczaj umieszcza się w osobnych naczyniach (np. kokilkach), żeby można było w nich maczać takie dodatki, jak chipsy, nachosy czy kawałki warzyw. Świetnie smakują także z pieczonymi ziemniakami albo frytkami. Wachlarz zastosowań sosów i dipów jest jednak naprawdę szeroki. Przekonaj się, jak świetnie sprawdzą się na rodzinnym grillu, w czasie przyjęcia, jako przekąska na co dzień czy jako dodatek do popularnych dań obiadowych. Istnieje całe bogactwo składników, których można użyć, by je przygotować: od warzyw, owoców, po sery czy nawet jajka. Również świeże zioła mogą stanowić bazę do przyrządzenia sosów, jak chociażby w przypadku pesto bazyliowego. Łącz ze sobą smaki produktów i nie bój się niecodziennych rozwiązań w kuchni. Sos, którego nie wykorzystasz od razu włóż do pojemnika lub słoika i przechowuj w lodówce. Możesz go użyć następnego dnia do innej potrawy. W końcu sosy pasują do niemal wszystkiego i sprawdzają się przy wielu okazjach. Warto o nich pamiętać, przygotowując wystawne przyjęcie lub grilla dla przyjaciół.