Przepisy na Sosy
694 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Sosy
Sosy nie tylko wzbogacają smak serwowanych posiłków, ale też często sprawiają, że potrawy nie wydają się zbyt „suche”. Co więcej – spajają danie w całość i wyraźnie podnoszą jego walory estetyczne. Większość dań bez sosów nie mogłaby właściwie istnieć. Ciężko w końcu wyobrazić sobie pizzę bez sosu pomidorowego albo mięsne pulpety bez jakiegoś płynnego dopełnienia. W sztuce kulinarnej sosy znane są w trzech głównych odsłonach. Najbardziej klasyczne to sosy ciepłe, podawane zazwyczaj jako dodatek do mięs, makaronów czy dań z ryżem. Dobrym przykładem są tutaj sosy pieczeniowe, grzybowe czy popularny sos do spaghetti bolognese. Uniwersalny w zastosowaniu jest również beszamel – składnik chociażby włoskiej lasagne, zapiekanek, cannelloni czy wielu dań kuchni francuskiej, skąd według historii ma brać swoje pochodzenie. Dressingi i dipy z kolei jada się na zimno i mają nieco gęstszą konsystencję. Dressingami polewamy najczęściej sałatki lub surówki, natomiast dipy zazwyczaj umieszcza się w osobnych naczyniach (np. kokilkach), żeby można było w nich maczać takie dodatki, jak chipsy, nachosy czy kawałki warzyw. Świetnie smakują także z pieczonymi ziemniakami albo frytkami. Wachlarz zastosowań sosów i dipów jest jednak naprawdę szeroki. Przekonaj się, jak świetnie sprawdzą się na rodzinnym grillu, w czasie przyjęcia, jako przekąska na co dzień czy jako dodatek do popularnych dań obiadowych. Istnieje całe bogactwo składników, których można użyć, by je przygotować: od warzyw, owoców, po sery czy nawet jajka. Również świeże zioła mogą stanowić bazę do przyrządzenia sosów, jak chociażby w przypadku pesto bazyliowego. Łącz ze sobą smaki produktów i nie bój się niecodziennych rozwiązań w kuchni. Sos, którego nie wykorzystasz od razu włóż do pojemnika lub słoika i przechowuj w lodówce. Możesz go użyć następnego dnia do innej potrawy. W końcu sosy pasują do niemal wszystkiego i sprawdzają się przy wielu okazjach. Warto o nich pamiętać, przygotowując wystawne przyjęcie lub grilla dla przyjaciół.