Dipy do przekąsek - przepisy: proste, domowe | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Dipy

55 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (55)

Sos aioli
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Gustujesz w kremowych sosach o niepowtarzalnych smakach i niezwykłych aromatach? Lubisz testować...
Dip ziołowy
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Przyrządzony na bazie majonezu, pachnący ziołami dip będzie idealnym dodatkiem do wielu potraw i...
Dip rzodkiewkowy
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Dip przygotowany z młodych rzodkiewek to niezastąpiony dodatek do wielu różnych potraw. Sprawdzi...
Dip z suszonych pomidorów
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Suszone pomidory nie tylko nie tracą swoich właściwości podczas procesu przygotowywania, ale doda...
Dip do grillowanych warzyw
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Chcesz urozmaicić smak grillowanych warzyw? Sięgnij po naszą recepturę na pyszny sos, w którym za...
Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Choć pieczone ziemniaki są kwintesencją kulinarnej prostoty, smakiem mogą konkurować z niejedną p...
Sos serowy do nachos na ciepło
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ciepły, gęsty i pikantny sos serowy jalapeno, w którym zanurzysz kukurydziane chrupki o charakter...
Dip ogórkowy
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Dip ogórkowy to doskonała, orzeźwiająca, prosta w przygotowaniu przekąska, która będzie dobrze sm...
Ajwar
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ajwar to pikantna pasta warzywna, popularna zwłaszcza w krajach bałkańskich. Jej głównymi składni...
Tzatziki
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Lubisz sosy na bazie jogurtu greckiego? Tzatzyki należy do najpopularniejszych z nich! Pasuje do...
Pieczone łódeczki z ziemniaków
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Przyjemnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku… łódeczki z ziemniaków pieczone na blasze o...
Dip paprykowy
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Pikantny dip paprykowy będzie smacznym uzupełnieniem grillowanych i pieczonych mięs, warzyw z rus...
Dip z limonki z imbirem
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Limonkę otrzyj ze skóry. Wyciśnij z niej sok i połącz z jogurtem, majonezem Hellmann's, posiekaną...
Dip z mango
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Tropikalny owoc mango o soczystym pomarańczowym miąższu będzie świetną bazą do przygotowania oryg...
Sos serowy do nachos na zimno
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Meksykańska przekąska numer jeden – nachos, czyli kukurydziane chrupki w kształcie trójkątów – ni...
Dip serowo-bazyliowy
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Grecki ser feta ma wiele zastosowań – wykorzystasz go również do przygotowania dipu. Nada mu on k...
Dip meksykański
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli smakują ci potrawy o ostrzejszym smaku, ten dip na pewno przypadnie ci do gustu. W dodatku...
Dip camembert
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szczypior posiekaj. Zdejmuj skórkę z sera.
Dip ziołowy
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Dip ziołowy to bardzo łatwa w przygotowaniu przekąska, z którą poradzi sobie nawet osoba stawiają...
Dip czosnkowy
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Dip czosnkowy to najlepszy dodatek do chrupiących chipsów lub paluszków. Odrobina orzechów nada m...
Dip z ciecierzycy
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Ciecierzyca, zwana także cieciorką, ze względu na swój subtelny, słodkawy smak z lekko orzechową...
Dip migdałowy
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Migdały świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do deserów lodowych czy pieczonych ciast, jak...
Dip czosnkowy
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Klasyczny sos czosnkowy w nowej, królewskiej odsłonie – z odrobiną słodyczy, szczyptą pikanterii...
Dip pomidorowy
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Dip na bazie pomidorów świetnie sprawdzi się jako dodatek na przyjęcie – podać możesz go wówczas...
Hummus paprykowy
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Może stanowić smaczny dodatek lub przekąskę. Jest gęsty, wyrazisty i doskonale komponuje się z pi...
Ziemniaki po hiszpańsku
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli lubisz ziemniaki i szukasz alternatywy dla klasycznego purée lub wersji z wody, przygotuj t...
Pieczone ziemniaki z dipem awokado
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pieczone ziemniaki z dipem z awokado będą wyśmienitym dodatkiem do obiadu, dań z grilla lub smacz...
Dip bananowy
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Natkę pietruszki posiekaj. Obierz banany i pokrój je w plastry.
Dip pieczarkowy
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Najprostszym sposobem na wzbogacenie smaku przekąsek, które serwujesz na przyjęciu lub spotkaniu...
Dip koktajlowy
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wyborny jako dodatek do pieczonych na grillu mięs lub warzyw. Doskonale sprawdzi się również jako...

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - DipyDipy

Istnieją takie przekąski, które najlepiej smakują w towarzystwie wybornych dipów. Zasadniczo ten rodzaj sosów potrafi dodać wyrazu nawet delikatnym warzywom czy innym neutralnym smakowo daniom. Samo słowo „dip” pochodzi z języka angielskiego i oznacza „zamaczać”. Etymologia ta niesie już w sobie znaczenie, czym dip naprawdę jest. A to nic innego jak gęsty zimny sos, który wykonuje się na bazie śmietany, twarogu, jogurtu czy majonezu z dodatkiem ziół, przypraw, warzyw lub owoców. Dip jest świetną propozycją na jedną z pozycji w menu na przyjęciach. Dzieje się tak dlatego, że na imprezach posiłki podaje się zazwyczaj w formie szwedzkiego bufetu. Kiedy rozstawisz na stołach miseczki z dipami, każdy z uczestników spotkania będzie mógł nadać swojemu daniu taki smak, na jaki ma ochotę. Niektórzy na przykład lubią jeść nachos albo frytki z delikatnym sosem guacamole, inni, zwolennicy ostrzejszych smaków, wybiorą pewnie dip salsa. Dzięki podaniu dipów, dasz swoim gościom wybór i nie narzucisz im z góry określonym smaków. Szczególnie istotne jest to w przypadku dipów pikantnych, a przepisów na te nie brakuje. Planując ich wykonanie, zaopatrz się w ostre papryczki, na przykład chili, albo dość dużą ilość czosnku. Jeśli lubisz bardziej oryginalne rozwiązania, wypróbuj sos z zielonego pieprzu lub na bazie chrzanu. Dipy charakteryzujące się łagodnym, ale za to intensywnym smakiem, powstają często przy użyciu serów pleśniowych, chociażby niebieskiego czy camemberta. Gdy przyjdzie sezon na grillowanie, pomyśl o wzbogaceniu smaku mięs i warzyw różnego typu dipami. Możliwości masz tutaj mnóstwo: od popularnego sosu tzatziki zaczynając, przez sosy fasolowe, z ciecierzycy, ogórka, rzodkiewki, suszonych pomidorów, na dipach ziołowych oraz serowo-ziołowych kończąc. Jeśli zaś lubisz spędzać swój wolny czas przed telewizorem i mieć jednocześnie pod ręką jakieś przekąski, pokrój warzywa na kawałki albo w słupki, a następnie zamaczaj je w przygotowanych wcześniej dipach. Znajdź przepis na swój ulubiony dip i serwuj go przy wielu okazjach.