Przepisy na Dipy
55 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (55) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej
Dipy
Istnieją takie przekąski, które najlepiej smakują w towarzystwie wybornych dipów. Zasadniczo ten rodzaj sosów potrafi dodać wyrazu nawet delikatnym warzywom czy innym neutralnym smakowo daniom. Samo słowo „dip” pochodzi z języka angielskiego i oznacza „zamaczać”. Etymologia ta niesie już w sobie znaczenie, czym dip naprawdę jest. A to nic innego jak gęsty zimny sos, który wykonuje się na bazie śmietany, twarogu, jogurtu czy majonezu z dodatkiem ziół, przypraw, warzyw lub owoców. Dip jest świetną propozycją na jedną z pozycji w menu na przyjęciach. Dzieje się tak dlatego, że na imprezach posiłki podaje się zazwyczaj w formie szwedzkiego bufetu. Kiedy rozstawisz na stołach miseczki z dipami, każdy z uczestników spotkania będzie mógł nadać swojemu daniu taki smak, na jaki ma ochotę. Niektórzy na przykład lubią jeść nachos albo frytki z delikatnym sosem guacamole, inni, zwolennicy ostrzejszych smaków, wybiorą pewnie dip salsa. Dzięki podaniu dipów, dasz swoim gościom wybór i nie narzucisz im z góry określonym smaków. Szczególnie istotne jest to w przypadku dipów pikantnych, a przepisów na te nie brakuje. Planując ich wykonanie, zaopatrz się w ostre papryczki, na przykład chili, albo dość dużą ilość czosnku. Jeśli lubisz bardziej oryginalne rozwiązania, wypróbuj sos z zielonego pieprzu lub na bazie chrzanu. Dipy charakteryzujące się łagodnym, ale za to intensywnym smakiem, powstają często przy użyciu serów pleśniowych, chociażby niebieskiego czy camemberta. Gdy przyjdzie sezon na grillowanie, pomyśl o wzbogaceniu smaku mięs i warzyw różnego typu dipami. Możliwości masz tutaj mnóstwo: od popularnego sosu tzatziki zaczynając, przez sosy fasolowe, z ciecierzycy, ogórka, rzodkiewki, suszonych pomidorów, na dipach ziołowych oraz serowo-ziołowych kończąc. Jeśli zaś lubisz spędzać swój wolny czas przed telewizorem i mieć jednocześnie pod ręką jakieś przekąski, pokrój warzywa na kawałki albo w słupki, a następnie zamaczaj je w przygotowanych wcześniej dipach. Znajdź przepis na swój ulubiony dip i serwuj go przy wielu okazjach.