Dipy

52 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (52)

Sos aioli
ratingratingratingratingrating

43

difficulty

łatwe

15 min.
Sos aioli to symbol kuchni śródziemnomorskiej, popularny szczególnie w Prowansji i Hiszpanii. Jeg...
Zapiekanka z ziemniakami i cukinią
ratingratingratingratingrating

55

difficulty

łatwe

60 min.
Zapiekanka z cukinii i ziemniaczanego purée to łatwy w przygotowaniu warzywny obiad, który będzie...
Dip rzodkiewkowy
ratingratingratingratingrating

16

difficulty

łatwe

15 min.
Dip przygotowany z młodych rzodkiewek to niezastąpiony dodatek do wielu różnych potraw. Sprawdzi...
Dip ziołowy
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

5 min.
Przyrządzony na bazie majonezu, pachnący ziołami dip będzie idealnym dodatkiem do wielu potraw i...
Dip z suszonych pomidorów
ratingratingratingratingrating

16

difficulty

łatwe

5 min.
Suszone pomidory nie tylko nie tracą swoich właściwości podczas procesu przygotowywania, ale doda...
Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków
ratingratingratingratingrating

15

difficulty

łatwe

15 min.
Choć pieczone ziemniaki są kwintesencją kulinarnej prostoty, smakiem mogą konkurować z niejedną p...
Dip do grillowanych warzyw
ratingratingratingratingrating

15

difficulty

łatwe

15 min.
Z języka angielskiego, słowo dip oznacza zamaczać. Takie jest właśnie przeznaczenie tego sosu, za...
Sos serowy do nachos na ciepło
ratingratingratingratingrating

17

difficulty

łatwe

15 min.
Ciepły, gęsty i pikantny serowy sos, w którym zanurzysz kukurydziane chrupki o charakterystycznym...
Dip ogórkowy
ratingratingratingratingrating

16

difficulty

łatwe

15 min.
Dip ogórkowy to doskonała, orzeźwiająca, prosta w przygotowaniu przekąska, która dobrze smakować...
Ajwar
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

60 min.
Ajwar to pikantna pasta warzywna, popularna zwłaszcza w krajach bałkańskich. Jej głównymi składni...
Tzatzyki
ratingratingratingratingrating

17

difficulty

łatwe

15 min.
Lubisz sosy na bazie jogurtu greckiego? Tzatzyki należy do najpopularniejszych z nich! Pasuje do...
Dip paprykowy
ratingratingratingratingrating

14

difficulty

łatwe

40 min.
Pikantny dip paprykowy będzie smacznym uzupełnieniem grillowanych i pieczonych mięs, warzyw z rus...
Dip z mango
ratingratingratingratingrating

9

difficulty

łatwe

5 min.
Tropikalny owoc mango o soczystym pomarańczowym miąższu będzie świetną bazą do przygotowania oryg...
Sos serowy do nachos na zimno
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

15 min.
Meksykańska przekąska numer jeden – nachos, czyli kukurydziane chrupki w kształcie trójkątów – ni...
Dip serowo-bazyliowy
ratingratingratingratingrating

11

difficulty

łatwe

15 min.
Grecki ser feta ma wiele zastosowań – wykorzystasz go również do przygotowania dipu. Nada mu on k...
Dip meksykański
ratingratingratingratingrating

8

difficulty

łatwe

60 min.
Jeśli smakują ci potrawy o ostrzejszym smaku, ten dip na pewno przypadnie ci do gustu. W dodatku...
Dip ziołowy
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

łatwe

15 min.
Dip ziołowy to bardzo łatwa w przygotowaniu przekąska, z którą poradzi sobie nawet osoba stawiają...
Dip camembert
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

15 min.
Dip czosnkowy
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

łatwe

15 min.
Dip czosnkowy to najlepszy dodatek do chrupiących chipsów lub paluszków. Odrobina orzechów nada m...
Dip migdałowy
ratingratingratingratingrating

4

difficulty

łatwe

15 min.
Migdały świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do deserów lodowych czy pieczonych ciast, jak...
Dip z ciecierzycy
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

łatwe

5 min.
Ciecierzyca, zwana także cieciorką, ze względu na swój subtelny, słodkawy smak z lekko orzechową...
Dip czosnkowy
ratingratingratingratingrating

4

difficulty

łatwe

15 min.
Klasyczny sos czosnkowy w nowej, królewskiej odsłonie – z odrobiną słodyczy, szczyptą pikanterii...
Hummus paprykowy
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

łatwe

40 min.
Może stanowić smaczny dodatek lub przekąskę. Jest gęsty, wyrazisty i doskonale komponuje się z pi...
Ziemniaki po hiszpańsku
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

łatwe

45 min.
Jeśli lubisz ziemniaki i szukasz alternatywy dla klasycznego purée lub wersji z wody, przygotuj t...
Dip pomidorowy
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

łatwe

15 min.
Dip na bazie pomidorów świetnie sprawdzi się jako dodatek na przyjęcie – podać możesz go wówczas...
Pieczone ziemniaki z dipem awokado
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

łatwe

60 min.
Pieczone ziemniaki z dipem z awokado będą wyśmienitym dodatkiem do obiadu, dań z grilla lub smacz...
Dip bananowy
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

15 min.
Dip pieczarkowy
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

łatwe

15 min.
Najprostszym sposobem na wzbogacenie smaku przekąsek, które serwujesz na przyjęciu lub spotkaniu...

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - DipyDipy

Istnieją takie przekąski, które najlepiej smakują w towarzystwie wybornych dipów. Zasadniczo ten rodzaj sosów potrafi dodać wyrazu nawet delikatnym warzywom czy innym neutralnym smakowo daniom. Samo słowo „dip” pochodzi z języka angielskiego i oznacza „zamaczać”. Etymologia ta niesie już w sobie znaczenie, czym dip naprawdę jest. A to nic innego jak gęsty zimny sos, który wykonuje się na bazie śmietany, twarogu, jogurtu czy majonezu z dodatkiem ziół, przypraw, warzyw lub owoców. Dip jest świetną propozycją na jedną z pozycji w menu na przyjęciach. Dzieje się tak dlatego, że na imprezach posiłki podaje się zazwyczaj w formie szwedzkiego bufetu. Kiedy rozstawisz na stołach miseczki z dipami, każdy z uczestników spotkania będzie mógł nadać swojemu daniu taki smak, na jaki ma ochotę. Niektórzy na przykład lubią jeść nachos albo frytki z delikatnym sosem guacamole, inni, zwolennicy ostrzejszych smaków, wybiorą pewnie dip salsa. Dzięki podaniu dipów, dasz swoim gościom wybór i nie narzucisz im z góry określonym smaków. Szczególnie istotne jest to w przypadku dipów pikantnych, a przepisów na te nie brakuje. Planując ich wykonanie, zaopatrz się w ostre papryczki, na przykład chili, albo dość dużą ilość czosnku. Jeśli lubisz bardziej oryginalne rozwiązania, wypróbuj sos z zielonego pieprzu lub na bazie chrzanu. Dipy charakteryzujące się łagodnym, ale za to intensywnym smakiem, powstają często przy użyciu serów pleśniowych, chociażby niebieskiego czy camemberta. Gdy przyjdzie sezon na grillowanie, pomyśl o wzbogaceniu smaku mięs i warzyw różnego typu dipami. Możliwości masz tutaj mnóstwo: od popularnego sosu tzatziki zaczynając, przez sosy fasolowe, z ciecierzycy, ogórka, rzodkiewki, suszonych pomidorów, na dipach ziołowych oraz serowo-ziołowych kończąc. Jeśli zaś lubisz spędzać swój wolny czas przed telewizorem i mieć jednocześnie pod ręką jakieś przekąski, pokrój warzywa na kawałki albo w słupki, a następnie zamaczaj je w przygotowanych wcześniej dipach. Znajdź przepis na swój ulubiony dip i serwuj go przy wielu okazjach.