Tzatzyki przepis - sos na bazie jogurtu greckiego | Przepisy.pl pixel

Tzatziki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
239 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

405 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki obierz, zetrzyj na grubych oczkach tarki, oprósz solą. Odstaw na ok. 10 min. Po tym czasie wyciśnij ogórki, by usunąć nadmiar soku i soli.

Krok 2

Czosnek rozetrzyj na miazgę.

Krok 3

Ogórki z czosnkiem przełóż do miski, połącz z jogurtem, sokiem z cytryny i Mieszanką Grecką Knorr.

przepisy.pl

Dobra rada:

Razem z ogórkami możesz zetrzeć kilka rzodkiewek, dzięki czemu tzatzyki będzie smakować wyjątkowo i zaskakująco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dip ziołowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TzatzikiTzatziki

Lubisz sosy na bazie jogurtu greckiego? Tzatzyki należy do najpopularniejszych z nich! Pasuje do wielu dań – smażonych, pieczonych, grillowanych. Czosnek i ogórek tworzą zgrany duet i czynią z tzatzyki sos, bez którego trudno się obejść.

Dla kogo?

Dla entuzjastów lekkich sosów na bazie jogurtu. Zrobisz go w kilka minut, a efekt po prostu zachwyca. Podaj go do placuszków z cukinii, a przekonasz się, jak wspaniale mogą smakować.

Na jaką okazję?

Zawsze wtedy, gdy potrzebujesz sosu, który podkręci nawet najzwyklejsze potrawy. Żaden grill nie może się bez niego obejść.

Czy wiesz, że?

Sos tzatzyki to jedna z najpopularniejszych przystawek kuchni greckiej. Można wzbogacać ją o różne dodatki, takie jak koperek, ocet winny i oliwki.

Dla urozmaicenia

Jak zrobić tzatzyki, by były jeszcze ciekawsze w smaku? Wzbogać przepis o dwie-trzy starte rzodkiewki. Będzie pysznie!