Sałatka z grillowanego ananasa na ostro
łatwe
64 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1. Ananasa przekrój wzdłuż na pół, następnie na ćwiartki i połóż na dobrze rozgrzanym grillu na 3 minuty z każdej strony, aż lekko się opali. Następnie odstaw aby ostygł.

Krok 2
Teraz ostrym nożem odetnij skórkę oraz drewniały środek. Sam miąższ pokrój w większe kawałki.

Krok 3
Kawałki ananasa skrop oliwą, sokiem z cytryny, miodem i przyprawą Knorr. Sałatkę podawaj z listkami świeżej kolendry.


Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać np. prażone płatki migdałów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanego ananasa na ostro
Pieczone plastry słodkiego ananasa z dodatkiem miodu, świeżej kolendry, soku z cytryny i aromatycznej przyprawy Harissa… brzmi jak wakacje w słonecznym Maroko? Blisko! Zainspiruj się kuchnią pochodząca z zakątków przedsionka Afryki i przygotuj prawdziwie egzotyczną ucztę!
Dla kogo?
Dla fanów wyrazistych, różnorodnych smaków. Słodko-ostry akcent w kuchni to urozmaicenie dla dotychczasowych posiłków. Rozpraw się z nudą i monotonią!
Na jaką okazję?
Sałatka z grillowanego ananasa na ostro idealnie sprawdzi się podczas letniego wieczoru z dodatkiem orzeźwiającego napoju. Brzmi jak plan? Do dzieła!
Czy wiesz, że?
Kuchnia marokańska zawdzięcza swój oryginalny smak kombinacji przypraw takich jak: wędzone chili, czosnek, kolendra, imbir, cynamon i pieprz. Marokańskie potrawy to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i dla oczu! Kolorowe, wyraziste dania to znak charakterystyczny kuchni pochodzącej z tego zakątka świata.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki możesz dodać np. prażone płatki migdałów.