Sałatka z grillowanego ananasa na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z grillowanego ananasa na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
229 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1. Ananasa przekrój wzdłuż na pół, następnie na ćwiartki i połóż na dobrze rozgrzanym grillu na 3 minuty z każdej strony, aż lekko się opali. Następnie odstaw aby ostygł.

Sałatka z grillowanego ananasa na ostro  - Krok 1

Krok 2

Teraz ostrym nożem odetnij skórkę oraz drewniały środek. Sam miąższ pokrój w większe kawałki.

Sałatka z grillowanego ananasa na ostro  - Krok 2

Krok 3

Kawałki ananasa skrop oliwą, sokiem z cytryny, miodem i przyprawą Knorr. Sałatkę podawaj z listkami świeżej kolendry.

Sałatka z grillowanego ananasa na ostro  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać np. prażone płatki migdałów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanego ananasa na ostro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanego ananasa na ostro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanego ananasa na ostro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanego ananasa na ostro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanego ananasa na ostro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanego ananasa na ostro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanego ananasa na ostro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z grillowanego ananasa na ostro  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanego ananasa na ostro Sałatka z grillowanego ananasa na ostro

Pieczone plastry słodkiego ananasa z dodatkiem miodu, świeżej kolendry, soku z cytryny i aromatycznej przyprawy Harissa… brzmi jak wakacje w słonecznym Maroko? Blisko! Zainspiruj się kuchnią pochodząca z zakątków przedsionka Afryki i przygotuj prawdziwie egzotyczną ucztę!

Dla kogo?

Dla fanów wyrazistych, różnorodnych smaków. Słodko-ostry akcent w kuchni to urozmaicenie dla dotychczasowych posiłków. Rozpraw się z nudą i monotonią!

Na jaką okazję?

Sałatka z grillowanego ananasa na ostro idealnie sprawdzi się podczas letniego wieczoru z dodatkiem orzeźwiającego napoju. Brzmi jak plan? Do dzieła!

Czy wiesz, że?

Kuchnia marokańska zawdzięcza swój oryginalny smak kombinacji przypraw takich jak: wędzone chili, czosnek, kolendra, imbir, cynamon i pieprz. Marokańskie potrawy to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i dla oczu! Kolorowe, wyraziste dania to znak charakterystyczny kuchni pochodzącej z tego zakątka świata.

Dla urozmaicenia:

Do sałatki możesz dodać np. prażone płatki migdałów.