Sałatka z grillowanego ananasa na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

49 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1. Ananasa przekrój wzdłuż na pół, następnie na ćwiartki i połóż na dobrze rozgrzanym grillu na 3 minuty z każdej strony, aż lekko się opali. Następnie odstaw aby ostygł.

Sałatka z grillowanego ananasa na ostro  - Krok 1

Krok 2

Teraz ostrym nożem odetnij skórkę oraz drewniały środek. Sam miąższ pokrój w większe kawałki.

Sałatka z grillowanego ananasa na ostro  - Krok 2

Krok 3

Kawałki ananasa skrop oliwą, sokiem z cytryny, miodem i przyprawą Knorr. Sałatkę podawaj z listkami świeżej kolendry.

Sałatka z grillowanego ananasa na ostro  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać np. prażone płatki migdałów.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanego ananasa na ostro Sałatka z grillowanego ananasa na ostro

Pieczone plastry słodkiego ananasa z dodatkiem miodu, świeżej kolendry, soku z cytryny i aromatycznej przyprawy Harissa… brzmi jak wakacje w słonecznym Maroko? Blisko! Zainspiruj się kuchnią pochodząca z zakątków przedsionka Afryki i przygotuj prawdziwie egzotyczną ucztę!

Dla kogo?

Dla fanów wyrazistych, różnorodnych smaków. Słodko-ostry akcent w kuchni to urozmaicenie dla dotychczasowych posiłków. Rozpraw się z nudą i monotonią!

Na jaką okazję?

Sałatka z grillowanego ananasa na ostro idealnie sprawdzi się podczas letniego wieczoru z dodatkiem orzeźwiającego napoju. Brzmi jak plan? Do dzieła!

Czy wiesz, że?

Kuchnia marokańska zawdzięcza swój oryginalny smak kombinacji przypraw takich jak: wędzone chili, czosnek, kolendra, imbir, cynamon i pieprz. Marokańskie potrawy to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i dla oczu! Kolorowe, wyraziste dania to znak charakterystyczny kuchni pochodzącej z tego zakątka świata.

Dla urozmaicenia:

Do sałatki możesz dodać np. prażone płatki migdałów.