Sałatka z grillowanego ananasa na ostro
łatwe
48 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1. Ananasa przekrój wzdłuż na pół, następnie na ćwiartki i połóż na dobrze rozgrzanym grillu na 3 minuty z każdej strony, aż lekko się opali. Następnie odstaw aby ostygł.
Krok 2
Teraz ostrym nożem odetnij skórkę oraz drewniały środek. Sam miąższ pokrój w większe kawałki.
Krok 3
Kawałki ananasa skrop oliwą, sokiem z cytryny, miodem i przyprawą Knorr. Sałatkę podawaj z listkami świeżej kolendry.
Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać np. prażone płatki migdałów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanego ananasa na ostro
Pieczone plastry słodkiego ananasa z dodatkiem miodu, świeżej kolendry, soku z cytryny i aromatycznej przyprawy Harissa… brzmi jak wakacje w słonecznym Maroko? Blisko! Zainspiruj się kuchnią pochodząca z zakątków przedsionka Afryki i przygotuj prawdziwie egzotyczną ucztę!
Dla kogo?
Dla fanów wyrazistych, różnorodnych smaków. Słodko-ostry akcent w kuchni to urozmaicenie dla dotychczasowych posiłków. Rozpraw się z nudą i monotonią!
Na jaką okazję?
Sałatka z grillowanego ananasa na ostro idealnie sprawdzi się podczas letniego wieczoru z dodatkiem orzeźwiającego napoju. Brzmi jak plan? Do dzieła!
Czy wiesz, że?
Kuchnia marokańska zawdzięcza swój oryginalny smak kombinacji przypraw takich jak: wędzone chili, czosnek, kolendra, imbir, cynamon i pieprz. Marokańskie potrawy to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i dla oczu! Kolorowe, wyraziste dania to znak charakterystyczny kuchni pochodzącej z tego zakątka świata.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki możesz dodać np. prażone płatki migdałów.