Zupa harira – przepis: marokańska, z ciecierzycą | Przepisy.pl pixel

Zupa harira

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

41

254 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

254 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1198 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 szklanka

1 szklanka

3 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 litr

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

200 gramów

2 szczypty

3 łyżki

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę zamocz w zimnej wodzie i odstaw na całą noc. Mięso wołowe pokrój w kosteczkę grubości 1 cm. Drobno posiekaj świeżą natkę pietruszki, kolendrę, chili, czosnek i cebulę. Marchew, ziemniaki oraz seler naciowy pokrój w kostkę grubości 1 cm. Z jednej cytryny zetrzyj skórkę oraz wyciśnij z sok, drugą pokrój w cząstki.

Zupa harira - Krok 1

Krok 2

W garnku z szerokim dnem na rozgrzanej oliwie podsmaż mięso. Smaż je, aż będzie rumiane. Następnie dodaj cebulę, czosnek, chili, laskę cynamonu, kurkumę, kmin rzymski, szafran, kolendrę oraz przyprawę Harissa Knorr. Całość smaż 2–3 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodaj marchew, ziemniaki i seler. Smaż kolejne 2–3 minuty.

Zupa harira - Krok 2

Krok 3

Do garnka wlej 500 ml wywaru warzywnego oraz wsyp ciecierzycę i soczewicę. Całość gotuj pod przykryciem ok. 45 minut, aż groch zrobi się miękki. Po tym czasie do zupy dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Zupę gotuj już bez przykrycia kolejne 20 minut.

Zupa harira - Krok 3

Krok 4

Na koniec dopraw danie sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę podawaj z kawałkami cytryny, oprószoną natką pietruszki i kolendry.

Zupa harira - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Przygotowując to danie, możesz wykorzystać także makaron orzo. Zupa smakuje najlepiej z chlebkiem pita.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa hariraZupa harira

Zupa harira to smaczna alternatywa dla polskich zup. Wołowina, ciecierzyca, soczewica, ziemniaki oraz cała masa aromatycznych dodatków tworzą danie, które w Maroku serwuje się nie tylko w tanich barach, ale i w drogich restauracjach.

Dla kogo?

Dla każdego, kto ma czasem ochotę na zupę spoza klasycznego zestawu. Kuchnie świata kryją w sobie wiele możliwości.

Na jaką okazję?

Marokańska zupa harira sprawdzi się zawsze, ale szczególnie wtedy, gdy chcesz się rozgrzać w chłodny dzień.

Czy wiesz, że?

Harira to narodowa zupa marokańska.

Dla urozmaicenia:

Do zupy dodaj przypominający ryż - makaron orzo. Zamiast zwykłego pieczywa, możesz zjeść zupę harira z chlebkiem pita.