
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 szklanka
1 szklanka
3 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 litr
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
200 gramów
2 szczypty
3 łyżki
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę zamocz w zimnej wodzie i odstaw na całą noc. Mięso wołowe pokrój w kosteczkę grubości 1 cm. Drobno posiekaj świeżą natkę pietruszki, kolendrę, chili, czosnek i cebulę. Marchew, ziemniaki oraz seler naciowy pokrój w kostkę grubości 1 cm. Z jednej cytryny zetrzyj skórkę oraz wyciśnij z sok, drugą pokrój w cząstki.

Krok 2
W garnku z szerokim dnem na rozgrzanej oliwie podsmaż mięso. Smaż je, aż będzie rumiane. Następnie dodaj cebulę, czosnek, chili, laskę cynamonu, kurkumę, kmin rzymski, szafran, kolendrę oraz przyprawę Harissa Knorr. Całość smaż 2–3 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodaj marchew, ziemniaki i seler. Smaż kolejne 2–3 minuty.

Krok 3
Do garnka wlej 500 ml wywaru warzywnego oraz wsyp ciecierzycę i soczewicę. Całość gotuj pod przykryciem ok. 45 minut, aż groch zrobi się miękki. Po tym czasie do zupy dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Zupę gotuj już bez przykrycia kolejne 20 minut.

Krok 4
Na koniec dopraw danie sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę podawaj z kawałkami cytryny, oprószoną natką pietruszki i kolendry.


Dobra rada:
Przygotowując to danie, możesz wykorzystać także makaron orzo. Zupa smakuje najlepiej z chlebkiem pita.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa harira
Zupa harira to smaczna alternatywa dla polskich zup. Wołowina, ciecierzyca, soczewica, ziemniaki oraz cała masa aromatycznych dodatków tworzą danie, które w Maroku serwuje się nie tylko w tanich barach, ale i w drogich restauracjach.
Dla kogo?
Dla każdego, kto ma czasem ochotę na zupę spoza klasycznego zestawu. Kuchnie świata kryją w sobie wiele możliwości.
Na jaką okazję?
Marokańska zupa harira sprawdzi się zawsze, ale szczególnie wtedy, gdy chcesz się rozgrzać w chłodny dzień.
Czy wiesz, że?
Harira to narodowa zupa marokańska.
Dla urozmaicenia:
Do zupy dodaj przypominający ryż - makaron orzo. Zamiast zwykłego pieczywa, możesz zjeść zupę harira z chlebkiem pita.