Dania z Kuchni Północnej Afryki
69 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (69) 
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej
Kuchnia Północnej Afryki
Afryka to kontynent pełen kontrastów - kolorowy i… gorący! Widać to także w kuchni! Afrykańskie specjały są niezwykle zróżnicowane. Intensywne smaki, egzotyczne dodatki, tropikalne owce oraz warzywa – w tej kuchni nie ma miejsca na nudę. Mimo że tamtejsze smakołyki różnią się w zależności od rejonu, to da się określić pewne cechy wspólne dla wszystkich regionów. Stanowią je przede wszystkim składniki, na przykład maniok, z którego produkuje się mąkę lub granulowaną skrobię. Do tego dochodzą bazowe elementy wielu dań, czyli pochrzyn nieco przypominający ziemniaka, ryż, fasola, kukurydza, bezglutenowe sorgo, kokos, melony, banany, owoce morza czy dziczyzna. Poznaj niepowtarzalną Afrykę od kuchni!
Dla kogo?
Afrykańskie dania są zazwyczaj dosyć ostre, więc z pewnością przypadną one do gustu entuzjastom pikantnych smaków. W tamtejszych rarytasach, ulubione smaki odnajdą również osoby, które upodobały sobie mięsne, wyraziste potrawy. Ponadto, w kuchni afrykańskiej jest też sporo miejsca na słodkości, takie jak np. deser chim chim, czyli ciasteczka z gałką muszkatołową czy słodkie chipsy z bananów. Tych pyszności nie odmówi sobie żaden łasuch!
Na jaką okazję?
Kuchnia afrykańska jest dobrym pomysłem, kiedy chcemy kogoś kompletnie zaskoczyć. Bez wątpienia dania rodem z afrykańskiego talerza zachwycą nawet w najbardziej zagorzałych tradycjonalistów!
Czy wiesz, że?
W kuchni północnej Afryki, a zwłaszcza w krajach Maghrebu, czyli Algierii, Tunezji czy Maroku, odnaleźć można wiele produktów popularnych na europejskich stołach. Pomidory, czosnek, papryka czy oliwa przywędrowały na ten kontynent wraz z kolonizatorami, wzbogacając tradycyjną kuchnię Afryki kulinarnymi wpływami Francuzów, Włochów oraz Hiszpanów.
Dla urozmaicenia:
Afrykańczycy do zup, mięsnych potraw, owoców morza oraz warzyw dodają harissę. To bardzo aromatyczna mieszanka przypraw, skomponowana m.in. z: kminu rzymskiego, kolendry, ostrego pieprzu cayenne oraz wędzonego chili. Palce lizać! Urokowi harissy ulegli w szczególności Marokańczycy, którzy ochoczo wsypują aromatyczną mieszankę do rodzimych specjałów.