Kuchnia Północnej Afryki

65 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (65)

Sałatka z ryżem i kurczakiem

43

średnie

60 min.
Połączenie kurczaka z ryżem to nie tylko propozycja na ciepłe obiadowe danie. Spróbuj zrobić z ty...
Sałatka z ryżem i tuńczykiem

25

łatwe

30 min.
Szukasz inspiracji na prostą sałatkę? Ta, której bazą jest ryż i tuńczyk, będzie dla Ciebie dosko...
Wegetariański gulasz

34

łatwe

30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Sałatka z fasoli ze świderkami

32

łatwe

30 min.
Zwykle w sałatkach spotykamy fasolę czerwoną. Tym razem jest jej dużo więcej! Poza czerwoną jest...
Zupa harira

15

łatwe

90 min.
Zupa harira to smaczna alternatywa dla polskich zup. Wołowina, ciecierzyca, soczewica, ziemniaki...
Ziemniaki Bolognese

27

łatwe

60 min.
Kurczak z brzoskwinią

11

łatwe

15 min.
Wydaje Ci się, że kurczak i brzoskwinie nie bardzo do siebie pasują? Pora zmienić zdanie! To połą...
Kurczak à la King

5

łatwe

30 min.
Zapiekanka z dyni

13

łatwe

60 min.
Sałatka z ryżem i ananasem

11

łatwe

30 min.
Jeśli lubisz słodki smak owoców, koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę z ryżem i ananasem. Zaczn...
Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem

6

łatwe

30 min.
Kremowy kurczak z warzywami i bazyliowym sosem przywołuje na myśl specjały kuchni włoskiej. Jest...
Kurczak w miodzie

15

łatwe

60 min.
Bulgur z zielonymi warzywami

4

łatwe

40 min.
Zielono mi – można by zaśpiewać, gotując zupę z kaszą bulgur, bo pełno w niej zielonych warzyw. S...
Wiejska zapiekanka

13

średnie

60 min.
Wiejska zapiekanka to smaczny sposób na codzienny obiad. Jej podstawę stanowi kiełbasa zwyczajna...
Bobotie – afrykańska zapiekanka

6

łatwe

60 min.
Jeśli lubisz próbować dań z różnych stron świata, bobotie, czyli afrykańska zapiekanka z pewności...
Ragout warzywne

9

łatwe

30 min.
Odważ się na kulinarny eksperyment i połącz inspiracje dwiema kuchniami – francuską oraz indyjską...
Kurczak po libańsku marynowany w jogurcie i harissie

1

łatwe

120 min.
Kurczak marynowany w jogurcie nie potrzebuje wielu dodatków, żeby mógł zachwycać smakiem. Najważn...
Wołowina w sosie pieczarkowym

5

łatwe

45 min.
Wołowina w sosie pieczarkowym to klasyczne połączenie. Grzyby doskonale komponują się z czerwonym...
Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym

13

łatwe

30 min.
Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym to idealny wybór na codzienny obiad. Są delikatne w smaku...
Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki

6

łatwe

50 min.
Kotleciki z indyka faszerowane natką pietruszki, czosnkiem, chili, orzeszkami pinii i rodzynkami...
Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą

6

łatwe

50 min.
Szaszłyki wegetariańskie nie odstają smakiem od mięsnych, a może nawet są jeszcze lepsze. Wszystk...
Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem

1

łatwe

50 min.
Ziemniaki to tradycyjny dodatek do zup. A czy próbowałeś już zupy z batatów, czyli słodkich ziemn...
Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy

5

łatwe

50 min.
Tę pikantną sałatkę pokochają wegetarianie! Kasza jaglana i soczewica w towarzystwie aromatycznyc...
Bobotie czyli afrykańska zapiekanka

11

łatwe

60 min.
Bobotie to danie charakterystyczne dla kuchni Republiki Południowej Afryki. Jest rodzajem zapieka...
Kurczak z rożna z harissą na bakłażanie

2

łatwe

120 min.
Kurczak z bakłażanem w duecie na Twoim obiedzie? Jasne, że tak! Dobrze się razem czują i potrzebu...
Grillowane tosty z kurczakiem curry

4

łatwe

30 min.
Chrupiące tosty to sprawdzony sposób na proste w przyrządzeniu śniadanie lub kolację. Podasz je z...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Kuchnia Północnej Afryki Kuchnia Północnej Afryki

Afryka to kontynent pełen kontrastów - kolorowy i… gorący! Widać to także w kuchni! Afrykańskie specjały są niezwykle zróżnicowane. Intensywne smaki, egzotyczne dodatki, tropikalne owce oraz warzywa – w tej kuchni nie ma miejsca na nudę. Mimo że tamtejsze smakołyki różnią się w zależności od rejonu, to da się określić pewne cechy wspólne dla wszystkich regionów. Stanowią je przede wszystkim składniki, na przykład maniok, z którego produkuje się mąkę lub granulowaną skrobię. Do tego dochodzą bazowe elementy wielu dań, czyli pochrzyn nieco przypominający ziemniaka, ryż, fasola, kukurydza, bezglutenowe sorgo, kokos, melony, banany, owoce morza czy dziczyzna. Poznaj niepowtarzalną Afrykę od kuchni!

Dla kogo?

Afrykańskie dania są zazwyczaj dosyć ostre, więc z pewnością przypadną one do gustu entuzjastom pikantnych smaków. W tamtejszych rarytasach, ulubione smaki odnajdą również osoby, które upodobały sobie mięsne, wyraziste potrawy. Ponadto, w kuchni afrykańskiej jest też sporo miejsca na słodkości, takie jak np. deser chim chim, czyli ciasteczka z gałką muszkatołową czy słodkie chipsy z bananów. Tych pyszności nie odmówi sobie żaden łasuch!

Na jaką okazję?

Kuchnia afrykańska jest dobrym pomysłem, kiedy chcemy kogoś kompletnie zaskoczyć. Bez wątpienia dania rodem z afrykańskiego talerza zachwycą nawet w najbardziej zagorzałych tradycjonalistów!

Czy wiesz, że?

W kuchni północnej Afryki, a zwłaszcza w krajach Maghrebu, czyli Algierii, Tunezji czy Maroku, odnaleźć można wiele produktów popularnych na europejskich stołach. Pomidory, czosnek, papryka czy oliwa przywędrowały na ten kontynent wraz z kolonizatorami, wzbogacając tradycyjną kuchnię Afryki kulinarnymi wpływami Francuzów, Włochów oraz Hiszpanów.

Dla urozmaicenia:

Afrykańczycy do zup, mięsnych potraw, owoców morza oraz warzyw dodają harissę. To bardzo aromatyczna mieszanka przypraw, skomponowana m.in. z: kminu rzymskiego, kolendry, ostrego pieprzu cayenne oraz wędzonego chili. Palce lizać! Urokowi harissy ulegli w szczególności Marokańczycy, którzy ochoczo wsypują aromatyczną mieszankę do rodzimych specjałów.