Przepisy Kuchni Północnej Afrykański | Przepisy.pl pixel

Dania z Kuchni Północnej Afryki

69 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (69)

Sałatka z ryżem i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Połączenie kurczaka z ryżem to nie tylko propozycja na ciepłe obiadowe danie. Spróbuj zrobić z ty...
Sałatka z ryżem i tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz inspiracji na prostą sałatkę? Ta, której bazą jest ryż i tuńczyk, będzie dla Ciebie dosko...
Wegetariański gulasz
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Sałatka z fasoli ze świderkami
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Zwykle w sałatkach spotykamy fasolę czerwoną. Tym razem jest jej dużo więcej! Poza czerwoną jest...
Zupa harira
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zupa harira to smaczna alternatywa dla polskich zup. Wołowina, ciecierzyca, soczewica, ziemniaki...
Ziemniaki Bolognese
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kreatywność kulinarna to pożądana cecha każdego kucharza, niezależnie, czy jest zawodowcem, czy t...
Kurczak z brzoskwinią
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wydaje Ci się, że kurczak i brzoskwinie nie bardzo do siebie pasują? Pora zmienić zdanie! To połą...
Kurczak à la King
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zapiekanka z dyni
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sałatka z ryżem i ananasem
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Jeśli lubisz słodki smak owoców, koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę z ryżem i ananasem. Zaczn...
Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kremowy kurczak z warzywami i bazyliowym sosem przywołuje na myśl specjały kuchni włoskiej. Jest...
Kurczak w miodzie
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Do zrobienia kurczaka w miodzie potrzebujesz zaledwie 4 składników! Delikatne drobiowe mięso nabi...
Bulgur z zielonymi warzywami
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Zielono mi – można by zaśpiewać, gotując zupę z kaszą bulgur, bo pełno w niej zielonych warzyw. S...
Wiejska zapiekanka
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Wiejska zapiekanka to smaczny sposób na codzienny obiad. Jej podstawę stanowi kiełbasa zwyczajna...
Bobotie – afrykańska zapiekanka
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli lubisz próbować dań z różnych stron świata, bobotie, czyli afrykańska zapiekanka z pewności...
Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Ziemniaki to tradycyjny dodatek do zup. A czy próbowałeś już zupy z batatów, czyli słodkich ziemn...
Ragout warzywne
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Odważ się na kulinarny eksperyment i połącz inspiracje dwiema kuchniami – francuską oraz indyjską...
Kurczak po libańsku marynowany w jogurcie i harissie
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Kurczak marynowany w jogurcie nie potrzebuje wielu dodatków, żeby mógł zachwycać smakiem. Najważn...
Wołowina w sosie pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wołowina w sosie pieczarkowym to klasyczne połączenie. Grzyby doskonale komponują się z czerwonym...
Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym to idealny wybór na codzienny obiad. Są delikatne w smaku...
Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Kotleciki z indyka faszerowane natką pietruszki, czosnkiem, chili, orzeszkami pinii i rodzynkami...
Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Szaszłyki wegetariańskie nie odstają smakiem od mięsnych, a może nawet są jeszcze lepsze. Wszystk...
Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Tę pikantną sałatkę pokochają wegetarianie! Kasza jaglana i soczewica w towarzystwie aromatycznyc...
Bobotie czyli afrykańska zapiekanka
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bobotie to danie charakterystyczne dla kuchni Republiki Południowej Afryki. Jest rodzajem zapieka...
Kurczak z rożna z harissą na bakłażanie
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Kurczak z bakłażanem w duecie na Twoim obiedzie? Jasne, że tak! Dobrze się razem czują i potrzebu...
Grillowane tosty z kurczakiem curry
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chrupiące tosty to sprawdzony sposób na proste w przyrządzeniu śniadanie lub kolację. Podasz je z...

Ciekawostki i porady

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Kuchnia Północnej Afryki Kuchnia Północnej Afryki

Afryka to kontynent pełen kontrastów - kolorowy i… gorący! Widać to także w kuchni! Afrykańskie specjały są niezwykle zróżnicowane. Intensywne smaki, egzotyczne dodatki, tropikalne owce oraz warzywa – w tej kuchni nie ma miejsca na nudę. Mimo że tamtejsze smakołyki różnią się w zależności od rejonu, to da się określić pewne cechy wspólne dla wszystkich regionów. Stanowią je przede wszystkim składniki, na przykład maniok, z którego produkuje się mąkę lub granulowaną skrobię. Do tego dochodzą bazowe elementy wielu dań, czyli pochrzyn nieco przypominający ziemniaka, ryż, fasola, kukurydza, bezglutenowe sorgo, kokos, melony, banany, owoce morza czy dziczyzna. Poznaj niepowtarzalną Afrykę od kuchni!

Dla kogo?

Afrykańskie dania są zazwyczaj dosyć ostre, więc z pewnością przypadną one do gustu entuzjastom pikantnych smaków. W tamtejszych rarytasach, ulubione smaki odnajdą również osoby, które upodobały sobie mięsne, wyraziste potrawy. Ponadto, w kuchni afrykańskiej jest też sporo miejsca na słodkości, takie jak np. deser chim chim, czyli ciasteczka z gałką muszkatołową czy słodkie chipsy z bananów. Tych pyszności nie odmówi sobie żaden łasuch!

Na jaką okazję?

Kuchnia afrykańska jest dobrym pomysłem, kiedy chcemy kogoś kompletnie zaskoczyć. Bez wątpienia dania rodem z afrykańskiego talerza zachwycą nawet w najbardziej zagorzałych tradycjonalistów!

Czy wiesz, że?

W kuchni północnej Afryki, a zwłaszcza w krajach Maghrebu, czyli Algierii, Tunezji czy Maroku, odnaleźć można wiele produktów popularnych na europejskich stołach. Pomidory, czosnek, papryka czy oliwa przywędrowały na ten kontynent wraz z kolonizatorami, wzbogacając tradycyjną kuchnię Afryki kulinarnymi wpływami Francuzów, Włochów oraz Hiszpanów.

Dla urozmaicenia:

Afrykańczycy do zup, mięsnych potraw, owoców morza oraz warzyw dodają harissę. To bardzo aromatyczna mieszanka przypraw, skomponowana m.in. z: kminu rzymskiego, kolendry, ostrego pieprzu cayenne oraz wędzonego chili. Palce lizać! Urokowi harissy ulegli w szczególności Marokańczycy, którzy ochoczo wsypują aromatyczną mieszankę do rodzimych specjałów.