Przepisy na Lody i napoje
279 przepisów
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Lody i napoje
To, jakie napoje i lody wybieramy, zależy w dużej mierze od pory roku oraz okazji. W gorące dni sprawdzą się orzeźwiające herbaty, zimne koktajle i sorbety. Ich wariantów jest naprawdę dużo, więc każdy znajdzie coś dla siebie (np. herbata z miętą i limonką lub z sorbetem – cytrynowy raj). Wystarczy, że zaparzysz swoją ulubioną herbatę i poczekasz, aż ostygnie. Na średniej wielkości dzbanek wystarczy większa szklanka z intensywnym naparem. Gdy herbata będzie się studzić, pokrój limonkę na części. Nie obieraj jej ze skórki. Dodaj do niej świeże liście mięty i oprósz całość cukrem. Wszystkie składniki ugnieć łyżką tak, by puściły soki, ale nie straciły estetycznego wyglądu. Przesyp je do dzbanka, zalej chłodną herbatą oraz wodą gazowaną. Podawaj z dodatkiem lodów i dekoracją z mięty. Wypróbuj także wariantu z ogórkiem. Jego część pokrój w plastry lub półksiężyce, a resztę zmiksuj z cukrem i mocnym naparem z herbaty. Serwuj z kawałkami ogórka oraz limonką i miętą. Poza ciemną, intensywną herbatą, do swoich napojów możesz wykorzystywać także zieloną lub smakową. Doskonale sprawdzi się w połączeniu zarówno z cytrusami, jak i słodkimi owocami. Spróbuj kompozycji np. z soczystym arbuzem. Oddziel miąższ od skórki i wydrąż pestki. Jego część pokrój w kostkę lub paski, które możesz zamrozić. Pozostałą zblenduj i połącz z herbatą. Podawaj napój udekorowany kwaśną cytryną. Zamrożone owoce zawsze mogą pełnić rolę kostek z lodu. Eksperymentuj więc z malinami, truskawkami czy kawałkami mandarynek. Inny sposób na upały? Oczywiście lody. Komponuj zimne przekąski w zależności od okazji. Na Walentynki sprawdzi się malinowy deser lodowy dla zakochanych, na przyjęcie – lody w pucharku „Ambrozja”, natomiast na chłodniejsze dni – lody waniliowe z espresso. A może przygotowujesz deser dla dzieci? Skorzystaj w takim razie z naszych inspiracji na ich efektowne i apetyczne podanie. Motyl, rajski ptak, biedronka, świnka, myszka – z lodów da się zrobić zachwycające kompozycje deserowe, które docenią nie tylko najmłodsi. W chłodne dni zdecyduj się na rozgrzewające i smaczne gorące napoje. Również potrzebujesz do nich ulubionej herbaty. Niezbędne okazać się mogą goździki, które charakteryzują się korzenną nutą. Dodaj je do gorącego naparu, aby wydobyć ich intensywny aromat. Smak urozmaić łyżką owocowego dżemu: malinowego, żurawinowego lub śliwkowego. Wszystko dokładnie wymieszaj i serwuj z plastrami cytryny lub pomarańczy. Przyjrzyj się naszym pomysłom na napoje i lody, zainspiruj się i wypróbuj któryś z nich! Na pewno znajdziesz wśród nich swoje ulubione sposoby – niezależnie od pory roku i okazji ciesz się smakiem pysznych lodów i napojów.