Przepisy na Lody dla dzieci
57 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (57) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Lody dla dzieci
Podobno dziecięca wyobraźnia nie ma granic. Dzisiaj w kuchni odrobina szaleństwa też jest wskazana! Przygotowując desery lodowe dla najmłodszych, wreszcie możecie puścić wodze fantazji, tworząc małe, ale za to przepyszne i kolorowe dzieła sztuki. Nie przywiązujcie się jednak do nich zbyt mocno, ponieważ będą znikać z talerzy w tempie ekspresowym. Lody okażą się bardzo wdzięcznym smakołykiem, a ich podawanie przyniesie wam mnóstwo radości.
Dla kogo?
Lody, lody dla ochłody! Nic tak nie orzeźwia podczas upału. Co prawda tym razem desery lodowe dedykujemy głównie najmłodszym, ale pucharek ze słodką zawartością ucieszy także nieco starszych łakomczuchów. Jeśli lubicie rodzinne przygotowywanie posiłków, koniecznie zaproście dzieci do kuchni. Niech każdy sam wybierze swoje ulubione owoce i kolorowe posypki.
Na jaką okazję?
Żaden kinderbal nie może odbyć się bez tego deseru. Lody dla dzieci podawajcie w pucharkach w towarzystwie owoców. Świetną propozycją na podwieczorek są naleśniki z lodowym nadzieniem. Dla takiego posiłku dzieci przerwą nawet najbardziej zajmującą zabawę w chowanego lub berka. Wiedzieliście, że lody mogą do złudzenia przypominać popularne spaghetti? Tego rodzaju niespodzianka jest w sam raz, gdy dom wypełnia się kolegami i koleżankami waszej pociechy.
Czy wiesz, że?
Jednym z pierwszych miejsc w Europie, w którym serwowano lody, była lodziarnia Café Procope w Paryżu. Otworzyła swoje podwoje w 1686 roku i działa do dziś. Mimo to, gdy interes dopiero startował, na degustację mogły pozwolić sobie tylko szanowane i zamożne osobistości. Początkowo lody były przysmakiem wyłącznie dla elit.
Dla urozmaicenia:
Lody w szklanych naczyniach wyglądają zachęcająco, ale przebojem wśród dzieci będą jadalne, zabawne obrazki na talerzach. Lodowe gałki łączcie z owocami i orzechami, tworząc tropikalne wyspy, barwne statki, uśmiechnięte buźki albo sympatyczne zwierzaki.