Przepisy na Lody dla dzieci
57 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (57) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Lody dla dzieci
Podobno dziecięca wyobraźnia nie ma granic. Dzisiaj w kuchni odrobina szaleństwa też jest wskazana! Przygotowując desery lodowe dla najmłodszych, wreszcie możecie puścić wodze fantazji, tworząc małe, ale za to przepyszne i kolorowe dzieła sztuki. Nie przywiązujcie się jednak do nich zbyt mocno, ponieważ będą znikać z talerzy w tempie ekspresowym. Lody okażą się bardzo wdzięcznym smakołykiem, a ich podawanie przyniesie wam mnóstwo radości.
Dla kogo?
Lody, lody dla ochłody! Nic tak nie orzeźwia podczas upału. Co prawda tym razem desery lodowe dedykujemy głównie najmłodszym, ale pucharek ze słodką zawartością ucieszy także nieco starszych łakomczuchów. Jeśli lubicie rodzinne przygotowywanie posiłków, koniecznie zaproście dzieci do kuchni. Niech każdy sam wybierze swoje ulubione owoce i kolorowe posypki.
Na jaką okazję?
Żaden kinderbal nie może odbyć się bez tego deseru. Lody dla dzieci podawajcie w pucharkach w towarzystwie owoców. Świetną propozycją na podwieczorek są naleśniki z lodowym nadzieniem. Dla takiego posiłku dzieci przerwą nawet najbardziej zajmującą zabawę w chowanego lub berka. Wiedzieliście, że lody mogą do złudzenia przypominać popularne spaghetti? Tego rodzaju niespodzianka jest w sam raz, gdy dom wypełnia się kolegami i koleżankami waszej pociechy.
Czy wiesz, że?
Jednym z pierwszych miejsc w Europie, w którym serwowano lody, była lodziarnia Café Procope w Paryżu. Otworzyła swoje podwoje w 1686 roku i działa do dziś. Mimo to, gdy interes dopiero startował, na degustację mogły pozwolić sobie tylko szanowane i zamożne osobistości. Początkowo lody były przysmakiem wyłącznie dla elit.
Dla urozmaicenia:
Lody w szklanych naczyniach wyglądają zachęcająco, ale przebojem wśród dzieci będą jadalne, zabawne obrazki na talerzach. Lodowe gałki łączcie z owocami i orzechami, tworząc tropikalne wyspy, barwne statki, uśmiechnięte buźki albo sympatyczne zwierzaki.