Lody dla dzieci | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Lody dla dzieci

57 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody dla dzieciLody dla dzieci

Podobno dziecięca wyobraźnia nie ma granic. Dzisiaj w kuchni odrobina szaleństwa też jest wskazana! Przygotowując desery lodowe dla najmłodszych, wreszcie możecie puścić wodze fantazji, tworząc małe, ale za to przepyszne i kolorowe dzieła sztuki. Nie przywiązujcie się jednak do nich zbyt mocno, ponieważ będą znikać z talerzy w tempie ekspresowym. Lody okażą się bardzo wdzięcznym smakołykiem, a ich podawanie przyniesie wam mnóstwo radości.

Dla kogo?

Lody, lody dla ochłody! Nic tak nie orzeźwia podczas upału. Co prawda tym razem desery lodowe dedykujemy głównie najmłodszym, ale pucharek ze słodką zawartością ucieszy także nieco starszych łakomczuchów. Jeśli lubicie rodzinne przygotowywanie posiłków, koniecznie zaproście dzieci do kuchni. Niech każdy sam wybierze swoje ulubione owoce i kolorowe posypki.

Na jaką okazję?

Żaden kinderbal nie może odbyć się bez tego deseru. Lody dla dzieci podawajcie w pucharkach w towarzystwie owoców. Świetną propozycją na podwieczorek są naleśniki z lodowym nadzieniem. Dla takiego posiłku dzieci przerwą nawet najbardziej zajmującą zabawę w chowanego lub berka. Wiedzieliście, że lody mogą do złudzenia przypominać popularne spaghetti? Tego rodzaju niespodzianka jest w sam raz, gdy dom wypełnia się kolegami i koleżankami waszej pociechy.

Czy wiesz, że?

Jednym z pierwszych miejsc w Europie, w którym serwowano lody, była lodziarnia Café Procope w Paryżu. Otworzyła swoje podwoje w 1686 roku i działa do dziś. Mimo to, gdy interes dopiero startował, na degustację mogły pozwolić sobie tylko szanowane i zamożne osobistości. Początkowo lody były przysmakiem wyłącznie dla elit.

Dla urozmaicenia:

Lody w szklanych naczyniach wyglądają zachęcająco, ale przebojem wśród dzieci będą jadalne, zabawne obrazki na talerzach. Lodowe gałki łączcie z owocami i orzechami, tworząc tropikalne wyspy, barwne statki, uśmiechnięte buźki albo sympatyczne zwierzaki.