Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

174 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

200 gramów

2 łyżki

50 gramów

50 gramów

50 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmroź jeżyny i zasyp je cukrem, a następnie zmiksuj i przecedź przed drobne sitko. Gotowy sos jeżynowy wylej na dno pucharka (zostaw trochę, by polać nim deser na koniec). Możesz również użyć dżemu jeżynowego, a w sezonie zrobić sos ze świeżych owoców.

Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami - Krok 1

Krok 2

Na wylany na dno pucharka sos wyłóż leśne owoce i posyp je kukurydzianymi płatkami. Następnie nałóż trzy kulki lodów Big Milk Yogurt Strawberry.

Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami - Krok 2

Krok 3

Na wierzchu lodów ułóż owoce: jeżyny, borówki i maliny. Polej gotowy deser pozostałym sosem i dodaj płatki wraz z owocami.

Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Lena UwU

    Lena UwU , 04.06.2022

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkamiLody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami

Deser na zimno, z owocowym akcentem i płatkami kukurydzianymi to doskonała propozycja, kiedy masz ochotę na słodką przekąskę. Skorzystaj z poniższego przepisu, gdy organizujesz przyjęcie lub planujesz podać na podwieczorek coś nietuzinkowego. Przygotuj dużą szklankę lub pucharek (dobrze, aby naczynie było wcześniej schłodzone – dzięki takiemu zabiegowi deser dłużej zachowa spójną konsystencję). Na dno naczynia przelej niewielką ilość sosu jeżynowego. Ten przygotujesz w dość prosty sposób. Owoce wystarczy zasypać cukrem, a następnie zmiksować i przecedzić przez sito o drobnych oczkach. Poza sezonem użyj mrożone jeżyny lub konfiturę. Na sosie umieść owoce i płatki kukurydziane, a na nich gałki lodów truskawkowych. Wierzch deseru udekoruj malinami, borówkami lub jagodami. Polej go również pozostałym sosem. W roli dekoracji sprawdzi się także bita śmietana posypana wiórkami czekoladowymi. Mamy nadzieję, że przygotowywanie deserów lodowych z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.