Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

161 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

200 gramów

2 łyżki

50 gramów

50 gramów

50 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmroź jeżyny i zasyp je cukrem, a następnie zmiksuj i przecedź przed drobne sitko. Gotowy sos jeżynowy wylej na dno pucharka (zostaw trochę, by polać nim deser na koniec). Możesz również użyć dżemu jeżynowego, a w sezonie zrobić sos ze świeżych owoców.

Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami - Krok 1

Krok 2

Na wylany na dno pucharka sos wyłóż leśne owoce i posyp je kukurydzianymi płatkami. Następnie nałóż trzy kulki lodów Big Milk Yogurt Strawberry.

Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami - Krok 2

Krok 3

Na wierzchu lodów ułóż owoce: jeżyny, borówki i maliny. Polej gotowy deser pozostałym sosem i dodaj płatki wraz z owocami.

Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkamiLody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami

Deser na zimno, z owocowym akcentem i płatkami kukurydzianymi to doskonała propozycja, kiedy masz ochotę na słodką przekąskę. Skorzystaj z poniższego przepisu, gdy organizujesz przyjęcie lub planujesz podać na podwieczorek coś nietuzinkowego. Przygotuj dużą szklankę lub pucharek (dobrze, aby naczynie było wcześniej schłodzone – dzięki takiemu zabiegowi deser dłużej zachowa spójną konsystencję). Na dno naczynia przelej niewielką ilość sosu jeżynowego. Ten przygotujesz w dość prosty sposób. Owoce wystarczy zasypać cukrem, a następnie zmiksować i przecedzić przez sito o drobnych oczkach. Poza sezonem użyj mrożone jeżyny lub konfiturę. Na sosie umieść owoce i płatki kukurydziane, a na nich gałki lodów truskawkowych. Wierzch deseru udekoruj malinami, borówkami lub jagodami. Polej go również pozostałym sosem. W roli dekoracji sprawdzi się także bita śmietana posypana wiórkami czekoladowymi. Mamy nadzieję, że przygotowywanie deserów lodowych z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.