Kurczak de volaille z suszoną morelą:
4 porcje
Czas 30 minut
Składniki:
- 400 g filetów z piersi kurczaka
- 100 g suszonych moreli
- 100 g tartego żółtego sera
- 1 kostka Knorr Rosół z kury
- ½ szklanki oleju
- bułka do panierowania, mąka, jajko
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa cienkie płaty i rozbij delikatnie tłuczkiem. Kostkę Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oleju i natrzyj mięso. Tarty ser wymieszaj z pokrojonymi w paseczki morelami i nałóż na każdy kawałek mięsa. Całość zroluj, zakładając do środka brzegi tak, aby farsz nie wypłynął podczas smażenia.
Roladki panieruj zanurzając kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce. Smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu, obracając co jakiś czas przez 5 minut. Dopiecz w piekarniku, nagrzanym do 180 C przez 15 minut.
Roladki z morelami na pewno zostaną hitem w Waszych domach, a Wy otrzymacie dożywotni tytuł Domowego Mistrza Kuchni.
Do tego przepisu wprowadzić można modyfikację w postaci dodatku orzechów włoskich lub zastąpienie sera żółtego beszamelem. Przepis na beszamel znajdziecie w poprzednim wpisie. A jak nie macie czasu na beszamel, to można z powodzeniem zastąpić go Knorr Fix Sosem do Warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora.
Aby rozpusta była pełna, do roladek proponuję sos pomarańczowy. Po usmażeniu kotletów na patelnię sypię trochę mąki, rozprowadzam z pozostałym tłuszczem na gładką masę i dodaję szklankę soku pomarańczowego, łyżkę margaryny lub masła, szczyptę imbiru. Całość doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i wolno gotuję, aż sos zgęstnieje. Wiem, z doświadczenia, że taki słodko-kwaśny sos cieszy się ogromną popularnością u dzieci.
Miłego gotowania i do następnego odcinka.
Komentarze (0)