Możliwości wykorzystania suszonych owoców są ogromne. Plasterki pomarańczy i cytryn często zamieniają się w oryginalne ozdoby choinkowe albo w elementy nieszablonowej biżuterii. Kucharze wolą jednak widywać je w roli słodkiej przekąski, dodatku do ciast albo śniadaniowej owsianki. Czy konieczne jest kupowanie gotowych mieszanek w sklepie? Suszenie owoców domowym sposobem wcale nie jest skomplikowane! Przedstawiamy najważniejsze zasady dotyczącego tego, jak suszyć owoce w piekarniku bądź w suszarce, by nie straciły swojego koloru i smaku.

Suszenie owoców – ogólne zasady

Do przygotowania suszonych owoców można używać specjalnego urządzenia, piekarnika albo nawet kaloryfera. Zanim po kolei przyjrzymy się każdej metodzie, warto poznać kilka uniwersalnych wskazówek, jak suszyć owoce.

Jakie owoce najlepiej nadają się do suszenia?

Szczególną popularnością cieszą się: - jabłka, - gruszki, - cytrusy: pomarańcze, grejpfruty, cytryny, - morele, - śliwki, - żurawina, - winogrona, - banany, - dzika róża. Niezależnie od tego, które z nich wylądują na Waszym blacie, pamiętajcie, że owoce do suszenia muszą być dojrzałe i zdrowe. Jeśli zauważycie na nich jakiekolwiek przebarwienia lub uszkodzenia, nie ryzykujcie. Owoce umyjcie i odstawcie do wyschnięcia. Usuńcie pestki. Większe egzemplarze należy pokroić w plasterki. Mniejsze można przekroić na pół lub suszyć w całości. Rozkładając owoce na pergaminie, folii lub blasze, zadbajcie o to, by nie stykały się – przez to zachowają swój apetyczny kształt.

Jak suszyć owoce w piekarniku?

Użycie piekarnika jest pomysłem dla każdego, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z suszeniem owoców domowym sposobem. Nie trzeba od razu inwestować w profesjonalną suszarkę, a odpowiednio przygotowane owoce będą idealnie wysuszone oraz delikatnie chrupiące. Od czego zacząć suszenie owoców w piekarniku? Od ustawienia temperatury. Nie powinna być zbyt wysoka, polecamy przedział między 45 a 70⁰C. Postawienie na wyższe wartości niekoniecznie przyspieszy proces suszenia, a może spowodować, że owoce miejscami będą przypalone. Warto zostawić uchylone drzwiczki piekarnika, by para wodna nie gromadziła się na ściankach pieca.

Suszenie owoców w suszarce

Dlaczego warto zaopatrzyć się w urządzenie dedykowane suszeniu owoców i jak suszyć owoce w suszarce? Znacząco skraca czas trwania całego procesu i eliminuje potrzebę zaglądania do owoców w jego trakcie. Istnieje wiele rodzajów, więc z łatwością dobierzecie rozmiar i moc suszarki do suszenia owoców, spełniające Wasze oczekiwania. Dobrze jest wybierać modele z przezroczystymi ściankami, które umożliwiają kontrolowanie postępów suszenia.

Inne sposoby suszenia owoców

Najbardziej tradycyjną metodą suszenia owoców jest wystawianie ich na działanie promieni słonecznych. Sprawdza się przede wszystkim w letnich miesiącach. Tacę lub pergamin z owocami można ułożyć również na kaloryferze, co sprawi, że pogoda za oknem nie wpłynie na kulinarne plany. Ważne jest przykrycie owoców cienką gazą, by nie dostały się do nich żadne zanieczyszczenia.

Do czego użyć suszonych owoców?

Pierwsze skojarzenie z wykorzystaniem naszych wskazówek dotyczących tego, jak suszyć owoce domowym sposobem, to zapewne keks z suszonymi owocami, który pasuje do każdej okazji. Wiedzieliście, że słodkie przysmaki można dodawać również do roladek z kurczaka z suszonymi owocami? Danie z drobiem zrobi się naprawdę wykwintne. Z kolei pieczony kurczak z suszonymi owocami to klasyka popisowych dań, które warto mieć w swoim repertuarze. Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem to propozycja dla miłośników wieprzowiny. Szukacie pomysłu na efektowną przystawkę z suszonymi owocami? Sałatka z makreli z suszoną żurawiną to idealny sposób na rozpoczęcie przyjęcia. Jeśli bliższy jest Wam jadłospis wegetariański, przygotujcie pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą – palce lizać!