
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
100 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz przyprawą do kurczaka Knorr i rozłóż na blasze. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 40 minut. W połowie pieczenia podlej szklanką wody.

Krok 2
W garnku podsmaż na oleju cebulę. Dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojone w kawałki suszone owoce, orzechy, Bulionetkę drobiową Knorr oraz sos z pieczonego kurczaka.

Krok 3
Całość gotuj około 5-8 minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 4
Upieczonego kurczaka podawaj polanego sosem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Pieczony kurczak z suszonymi owocami
Mięso drobiowe jest bardzo delikatne, dlatego dobrze komponuje się z wyrazistymi dodatkami, także słodkimi. Pieczony kurczak po królewsku z suszonymi owocami to potrawa dla osób lubiących słodko-kwaśne połączenia. Mięso polane gęstym sosem będzie pysznym obiadem lub eleganckim daniem głównym podczas przyjęcia. Udka kurczaka posyp przyprawami, ułóż na blasze i upiecz. W trakcie pieczenia podlej mięso wodą, aby było bardziej soczyste. Sos do niego przygotuj na podsmażonej cebuli z dodatkiem mąki, esencji do kurczaka, koncentratu pomidorowego, pokrojonych suszonych śliwek, moreli i fig, a także orzechów oraz powstałego w trakcie pieczenia wywaru. Polej nim mięso i podawaj je z ryżem albo kaszą perłową. Udekoruj potrawę suszonymi owocami w całości, orzechami i świeżym rozmarynem. Możesz też dodać odrobinę tego zioła do sosu, aby pogłębić jego smak. Do dania pasuje jednocześnie seler z rodzynkami lub czerwona kapusta z jabłkiem. Masz ochotę na kurczaka po królewsku? Zrobisz go na podstawie tego przepisu. Smacznego.




































