
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
100 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz przyprawą do kurczaka Knorr i rozłóż na blasze. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 40 minut. W połowie pieczenia podlej szklanką wody.

Krok 2
W garnku podsmaż na oleju cebulę. Dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojone w kawałki suszone owoce, orzechy, Bulionetkę drobiową Knorr oraz sos z pieczonego kurczaka.

Krok 3
Całość gotuj około 5-8 minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 4
Upieczonego kurczaka podawaj polanego sosem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony kurczak z suszonymi owocami
Mięso drobiowe jest bardzo delikatne, dlatego dobrze komponuje się z wyrazistymi dodatkami, także słodkimi. Pieczony kurczak po królewsku z suszonymi owocami to potrawa dla osób lubiących słodko-kwaśne połączenia. Mięso polane gęstym sosem będzie pysznym obiadem lub eleganckim daniem głównym podczas przyjęcia. Udka kurczaka posyp przyprawami, ułóż na blasze i upiecz. W trakcie pieczenia podlej mięso wodą, aby było bardziej soczyste. Sos do niego przygotuj na podsmażonej cebuli z dodatkiem mąki, esencji do kurczaka, koncentratu pomidorowego, pokrojonych suszonych śliwek, moreli i fig, a także orzechów oraz powstałego w trakcie pieczenia wywaru. Polej nim mięso i podawaj je z ryżem albo kaszą perłową. Udekoruj potrawę suszonymi owocami w całości, orzechami i świeżym rozmarynem. Możesz też dodać odrobinę tego zioła do sosu, aby pogłębić jego smak. Do dania pasuje jednocześnie seler z rodzynkami lub czerwona kapusta z jabłkiem. Masz ochotę na kurczaka po królewsku? Zrobisz go na podstawie tego przepisu. Smacznego.




































