
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
100 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz przyprawą do kurczaka Knorr i rozłóż na blasze. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 40 minut. W połowie pieczenia podlej szklanką wody.

Krok 2
W garnku podsmaż na oleju cebulę. Dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojone w kawałki suszone owoce, orzechy, Bulionetkę drobiową Knorr oraz sos z pieczonego kurczaka.

Krok 3
Całość gotuj około 5-8 minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 4
Upieczonego kurczaka podawaj polanego sosem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony kurczak z suszonymi owocami
Mięso drobiowe jest bardzo delikatne, dlatego dobrze komponuje się z wyrazistymi dodatkami, także słodkimi. Pieczony kurczak po królewsku z suszonymi owocami to potrawa dla osób lubiących słodko-kwaśne połączenia. Mięso polane gęstym sosem będzie pysznym obiadem lub eleganckim daniem głównym podczas przyjęcia. Udka kurczaka posyp przyprawami, ułóż na blasze i upiecz. W trakcie pieczenia podlej mięso wodą, aby było bardziej soczyste. Sos do niego przygotuj na podsmażonej cebuli z dodatkiem mąki, esencji do kurczaka, koncentratu pomidorowego, pokrojonych suszonych śliwek, moreli i fig, a także orzechów oraz powstałego w trakcie pieczenia wywaru. Polej nim mięso i podawaj je z ryżem albo kaszą perłową. Udekoruj potrawę suszonymi owocami w całości, orzechami i świeżym rozmarynem. Możesz też dodać odrobinę tego zioła do sosu, aby pogłębić jego smak. Do dania pasuje jednocześnie seler z rodzynkami lub czerwona kapusta z jabłkiem. Masz ochotę na kurczaka po królewsku? Zrobisz go na podstawie tego przepisu. Smacznego.