Pieczony kurczak z suszonymi owocami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z suszonymi owocami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

24

heart
252 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

240 osób wydrukowało

Pobierz pdf

393 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

100 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz przyprawą do kurczaka Knorr i rozłóż na blasze. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 40 minut. W połowie pieczenia podlej szklanką wody.

Pieczony kurczak z suszonymi owocami - Krok 1

Krok 2

W garnku podsmaż na oleju cebulę. Dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojone w kawałki suszone owoce, orzechy, Bulionetkę drobiową Knorr oraz sos z pieczonego kurczaka.

Pieczony kurczak z suszonymi owocami - Krok 2

Krok 3

Całość gotuj około 5-8 minut, aż sos zgęstnieje.

Pieczony kurczak z suszonymi owocami - Krok 3

Krok 4

Upieczonego kurczaka podawaj polanego sosem.

Pieczony kurczak z suszonymi owocami - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Jadwiga Bąbol

    Jadwiga Bąbol , 12.12.2017

    Miód malina (nie dla cukrzyka)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 15.06.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Pabis

    Iwona Pabis , 31.05.2015

    mniam pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Puree z kalafiora
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z suszonymi owocamiPieczony kurczak z suszonymi owocami

Mięso drobiowe jest bardzo delikatne, dlatego dobrze komponuje się z wyrazistymi dodatkami, także słodkimi. Pieczony kurczak po królewsku z suszonymi owocami to potrawa dla osób lubiących słodko-kwaśne połączenia. Mięso polane gęstym sosem będzie pysznym obiadem lub eleganckim daniem głównym podczas przyjęcia. Udka kurczaka posyp przyprawami, ułóż na blasze i upiecz. W trakcie pieczenia podlej mięso wodą, aby było bardziej soczyste. Sos do niego przygotuj na podsmażonej cebuli z dodatkiem mąki, esencji do kurczaka, koncentratu pomidorowego, pokrojonych suszonych śliwek, moreli i fig, a także orzechów oraz powstałego w trakcie pieczenia wywaru. Polej nim mięso i podawaj je z ryżem albo kaszą perłową. Udekoruj potrawę suszonymi owocami w całości, orzechami i świeżym rozmarynem. Możesz też dodać odrobinę tego zioła do sosu, aby pogłębić jego smak. Do dania pasuje jednocześnie seler z rodzynkami lub czerwona kapusta z jabłkiem. Masz ochotę na kurczaka po królewsku? Zrobisz go na podstawie tego przepisu. Smacznego.