Kotleciki wieprzowe z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki wieprzowe z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
465 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

292 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i zamarynuj, obsypując Przyprawą do mięs Knorr. Odstaw na 10 minut do lodówki.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 1

Krok 2

Grzyby pokrój w półplastry, cebulkę w kostkę, a czosnek posiekaj.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż cebulkę z czosnkiem. Dodaj grzyby i smaż do momentu, w którym grzyby będą zupełnie suche (bez sosu). Dopraw do smaku majerankiem, czarnym pieprzem i odrobiną soli (jeśli uznasz, że jest to konieczne). Całość wystudź i dodaj żółtko oraz bułkę tartą.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 3

Krok 4

Polędwiczkę natnij z wierzchu na całej długości (co najmniej 1 centymetrowej grubości). Obsmaż z obu stron na patelni. W powstałą szczelinę nałóż farsz. Ułóż w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i piecz 10 – 15 minut.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 4

Krok 5

Sos powstały z pieczenia odlej do garnuszka i uzupełnij wodą do 300 mililitrów. Rozmieszaj w nim Sos do pieczeni ciemny Knorr. Następnie sos zagotuj i polej właściwą porcję na talerz.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 5

Krok 6

Pokrój polędwiczkę w plastry i ułóż na sosie (w przekroju mięso powinno mieć wyraźny kształt serca).

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Polędwiczkę podawaj z pieczonymi ziemniakami i zielonym groszkiem lub z ulubionymi dodatkami.

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 25.09.2023

    Grzybki to ja w każdej postaci uwielbiam. A tutaj z delikatną polędwicą to musi być raj dla podniebienia.Sos do mięs Knorr to najlepsza przyprawa jak dla mnie uniwersalna.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej