Kotleciki wieprzowe z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki wieprzowe z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
465 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

296 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i zamarynuj, obsypując Przyprawą do mięs Knorr. Odstaw na 10 minut do lodówki.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 1

Krok 2

Grzyby pokrój w półplastry, cebulkę w kostkę, a czosnek posiekaj.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż cebulkę z czosnkiem. Dodaj grzyby i smaż do momentu, w którym grzyby będą zupełnie suche (bez sosu). Dopraw do smaku majerankiem, czarnym pieprzem i odrobiną soli (jeśli uznasz, że jest to konieczne). Całość wystudź i dodaj żółtko oraz bułkę tartą.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 3

Krok 4

Polędwiczkę natnij z wierzchu na całej długości (co najmniej 1 centymetrowej grubości). Obsmaż z obu stron na patelni. W powstałą szczelinę nałóż farsz. Ułóż w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i piecz 10 – 15 minut.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 4

Krok 5

Sos powstały z pieczenia odlej do garnuszka i uzupełnij wodą do 300 mililitrów. Rozmieszaj w nim Sos do pieczeni ciemny Knorr. Następnie sos zagotuj i polej właściwą porcję na talerz.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 5

Krok 6

Pokrój polędwiczkę w plastry i ułóż na sosie (w przekroju mięso powinno mieć wyraźny kształt serca).

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Polędwiczkę podawaj z pieczonymi ziemniakami i zielonym groszkiem lub z ulubionymi dodatkami.

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 25.09.2023

    Grzybki to ja w każdej postaci uwielbiam. A tutaj z delikatną polędwicą to musi być raj dla podniebienia.Sos do mięs Knorr to najlepsza przyprawa jak dla mnie uniwersalna.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej