Kotleciki wieprzowe z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

454 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

235 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i zamarynuj, obsypując Przyprawą do mięs Knorr. Odstaw na 10 minut do lodówki.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 1

Krok 2

Grzyby pokrój w półplastry, cebulkę w kostkę, a czosnek posiekaj.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż cebulkę z czosnkiem. Dodaj grzyby i smaż do momentu, w którym grzyby będą zupełnie suche (bez sosu). Dopraw do smaku majerankiem, czarnym pieprzem i odrobiną soli (jeśli uznasz, że jest to konieczne). Całość wystudź i dodaj żółtko oraz bułkę tartą.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 3

Krok 4

Polędwiczkę natnij z wierzchu na całej długości (co najmniej 1 centymetrowej grubości). Obsmaż z obu stron na patelni. W powstałą szczelinę nałóż farsz. Ułóż w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i piecz 10 – 15 minut.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 4

Krok 5

Sos powstały z pieczenia odlej do garnuszka i uzupełnij wodą do 300 mililitrów. Rozmieszaj w nim Sos do pieczeni ciemny Knorr. Następnie sos zagotuj i polej właściwą porcję na talerz.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 5

Krok 6

Pokrój polędwiczkę w plastry i ułóż na sosie (w przekroju mięso powinno mieć wyraźny kształt serca).

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Polędwiczkę podawaj z pieczonymi ziemniakami i zielonym groszkiem lub z ulubionymi dodatkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kotlety schabowe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej