
Składniki
400 gramów
2 łyżki
200 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i zamarynuj, obsypując Przyprawą do mięs Knorr. Odstaw na 10 minut do lodówki.

Krok 2
Grzyby pokrój w półplastry, cebulkę w kostkę, a czosnek posiekaj.

Krok 3
Na patelni podsmaż cebulkę z czosnkiem. Dodaj grzyby i smaż do momentu, w którym grzyby będą zupełnie suche (bez sosu). Dopraw do smaku majerankiem, czarnym pieprzem i odrobiną soli (jeśli uznasz, że jest to konieczne). Całość wystudź i dodaj żółtko oraz bułkę tartą.

Krok 4
Polędwiczkę natnij z wierzchu na całej długości (co najmniej 1 centymetrowej grubości). Obsmaż z obu stron na patelni. W powstałą szczelinę nałóż farsz. Ułóż w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i piecz 10 – 15 minut.

Krok 5
Sos powstały z pieczenia odlej do garnuszka i uzupełnij wodą do 300 mililitrów. Rozmieszaj w nim Sos do pieczeni ciemny Knorr. Następnie sos zagotuj i polej właściwą porcję na talerz.

Krok 6
Pokrój polędwiczkę w plastry i ułóż na sosie (w przekroju mięso powinno mieć wyraźny kształt serca).


Dobra rada:
Polędwiczkę podawaj z pieczonymi ziemniakami i zielonym groszkiem lub z ulubionymi dodatkami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej