Kotleciki wieprzowe z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kotleciki wieprzowe z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

457 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

239 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i zamarynuj, obsypując Przyprawą do mięs Knorr. Odstaw na 10 minut do lodówki.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 1

Krok 2

Grzyby pokrój w półplastry, cebulkę w kostkę, a czosnek posiekaj.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż cebulkę z czosnkiem. Dodaj grzyby i smaż do momentu, w którym grzyby będą zupełnie suche (bez sosu). Dopraw do smaku majerankiem, czarnym pieprzem i odrobiną soli (jeśli uznasz, że jest to konieczne). Całość wystudź i dodaj żółtko oraz bułkę tartą.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 3

Krok 4

Polędwiczkę natnij z wierzchu na całej długości (co najmniej 1 centymetrowej grubości). Obsmaż z obu stron na patelni. W powstałą szczelinę nałóż farsz. Ułóż w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i piecz 10 – 15 minut.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 4

Krok 5

Sos powstały z pieczenia odlej do garnuszka i uzupełnij wodą do 300 mililitrów. Rozmieszaj w nim Sos do pieczeni ciemny Knorr. Następnie sos zagotuj i polej właściwą porcję na talerz.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 5

Krok 6

Pokrój polędwiczkę w plastry i ułóż na sosie (w przekroju mięso powinno mieć wyraźny kształt serca).

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Polędwiczkę podawaj z pieczonymi ziemniakami i zielonym groszkiem lub z ulubionymi dodatkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej