Dania i potrawy z prawdziwka | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Prawdziwki

42 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (42)

Zasmażana kapusta z grzybami
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kapusta zasmażana z grzybami może być wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu. Doskonale będzie pa...
Roladki wieprzowe
ratingratingratingratingrating

107

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wyśmienite roladki z polędwiczki wieprzowej z doskonałym farszem to propozycja wykwintnego oraz p...
Schab z grzybami duszonymi
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Schab z duszonymi grzybami charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. Niezbędne do jego przygotowani...
Beef Strogonoff  z papryką - VIDEO
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
50 min.
Zgodnie z legendą nazwa beef strogonoff z papryką pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała i hra...
Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Świeże leśne grzyby – kurki, prawdziwki oraz maślaki – znakomicie sprawdzą się jako dodatek do ri...
Pierogi z kapustą i grzybami
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Pierogi z kapustą i grzybami smakują równie dobrze w świąteczne dni, jak i na co dzień. To danie...
Pierogi z grzybami
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą i grzybami zastąpić możesz wersją pozbawioną kapusty. Do i...
Paszteciki wigilijne z grzybami
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Podczas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia jesteśmy w stanie wypełnić cały dom niezrównanymi...
Zupa grzybowa z łazankami
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Esencjonalna i aromatyczna zupa grzybowa udoskonali każdy rodzinny obiad i przyjęcie. Jest doskon...
Makaron w sosie pieczarkowym z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz pomysłu na prosty, ale smaczny posiłek, który przygotujesz w dwa kwadranse? Przepis na ma...
Grzyby duszone w śmietanie
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zdobywanie składników do tego dania może być naprawdę interesującą przygodą, w którą zaangażujesz...
Placki po węgiersku z sosem grzybowym
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Aby placki ziemniaczane były uznane za idealne i docenione przez tych, którym je zaserwujesz, pow...
Sandacz w prawdziwkach
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pozwól sobie na odrobinę kulinarnego luksusu i przyrządź szlachetnego sandacza w prawdziwkach. Po...
Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekanka z tego przepisu idealnie sprawdzi się na jesienny obiad, gdyż zawiera dostępne w tym s...
Krupnik z kaszy jaglanej
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Krupnik jest jedną z najbardziej znanych zup polskich, z tradycją sięgającą setek lat wstecz. Był...
Tortilla z krewetkami
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Tortilla z krewetkami to oryginalny sposób na przyrządzenie mini wrapów i podanie ich podczas spo...
Schab pieczony z grzybami i szpinakiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Schab to jedno z tych mięs, które często gości w polskiej kuchni. Niedzielny obiad nie może przec...
Kapusta z grzybami
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Swoją popularność zawdzięcza aromatowi suszonych grzybów i delikatnej kwaśnej nucie. Kapusta wigi...
Wigilijna zupa grzybowa
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Trudno sobie wyobrazić wigilijną kolację bez zupy grzybowej. Oprócz barszczu czerwonego, karpia i...
Sandacz smażony w borowikach
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz dania, które łączy w sobie delikatny smak ryby z intensywnym aromatem grzybów? W takim ra...
Grzybowa potrawka
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pizza di fungi
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa z rzepy
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Zaskocz swoją rodzinę i podaj na obiad zupę z rzepy. Jeśli chcesz, by zrobiła furorę, przyrządź j...
Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
To danie jest doskonałym sposobem na przygotowanie wykwintnego obiadu dla całej rodziny lub kolac...
Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Prawdziwki, śliwki suszone i igiełki świeżego rozmarynu – to wyjątkowo wykwintne trio, które doda...
Ogniste pałeczki z kurczaka
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ogniste pałeczki z kurczaka, z aromatem ziół i z pieczarkami – koniecznie zapamiętaj ten przepis...
Kotlety z grzybami
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jak przenieść zapach lasu do swojego domu? Przygotuj kotlety z grzybami w roli głównej! Zarówno w...
Grzybionka
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PrawdziwkiPrawdziwki

Przygotujcie się na prawdziwe rozpieszczanie kubków smakowych. Każdy grzybiarz, wybierając się do lasu, ma nadzieję na znalezienie co najmniej kilku prawdziwków. Większość kucharzy też zaciera ręce, gdy widzi w swoim zasięgu te apetyczne kąski. Prawdziwki cieszą się reputacją najszlachetniejszych grzybów – nic dziwnego! Prezentują się wyjątkowo dostojnie, a smakują? Sprawdźcie to razem z naszymi sprawdzonymi przepisami.

Dla kogo?

Co zrobić, by danie było zarazem proste w przyrządzeniu, ale jednocześnie efekt zachwycał wykwintnością? Mamy na to sposób – sięgnięcie po wyborne prawdziwki. Doskonale wzbogacają smak wieprzowiny, a sos z prawdziwków nawet pospolitym kluskom nadaje szykownego charakteru.

Na jaką okazję?

Korzystajcie z ich potencjału, kiedy tylko jest to możliwe. Nie warto czekać na szczególną okazję. To dzięki prawdziwkom zamienicie zwykły, codzienny obiad w niebanalny posiłek. Bardzo dobrze urozmaicają smak kasz i placków ziemniaczanych. Skoro prawdziwki uznawane są za najbardziej apetyczne grzyby, nie zapomnijcie o nich podczas ważnych uroczystości. Paszteciki z prawdziwkami i kiszoną kapustą zachwycają smakiem nie tylko podczas kolacji wigilijnej.

Czy wiesz, że?

Prawdziwek to tak naprawdę potoczna nazwa borowika szlachetnego. Jego najbardziej pożądaną odmianę poznacie po jasnym, twardym i zwartym miąższu. Co ważne – nawet po przekrojeniu lub naciśnięciu nie zmienia swojej barwy. Właściwie wysuszone grzyby powinny mieć kremowy kolor.

Dla urozmaicenia:

Prawdziwki są bardzo wszechstronnym produktem, który pasuje do większości wytrawnych składników. To idealny pretekst, by pozwolić sobie czasem na odrobinę wytworności. Zamiast łączyć grzyby z popularnym kurczakiem, przygotujcie je razem z jagnięciną albo sandaczem. Grzyby okażą się niezrównanym dopełnieniem domowych pasztetów.