Przepisy na Prawdziwki
42 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej
Prawdziwki
Przygotujcie się na prawdziwe rozpieszczanie kubków smakowych. Każdy grzybiarz, wybierając się do lasu, ma nadzieję na znalezienie co najmniej kilku prawdziwków. Większość kucharzy też zaciera ręce, gdy widzi w swoim zasięgu te apetyczne kąski. Prawdziwki cieszą się reputacją najszlachetniejszych grzybów – nic dziwnego! Prezentują się wyjątkowo dostojnie, a smakują? Sprawdźcie to razem z naszymi sprawdzonymi przepisami.
Dla kogo?
Co zrobić, by danie było zarazem proste w przyrządzeniu, ale jednocześnie efekt zachwycał wykwintnością? Mamy na to sposób – sięgnięcie po wyborne prawdziwki. Doskonale wzbogacają smak wieprzowiny, a sos z prawdziwków nawet pospolitym kluskom nadaje szykownego charakteru.
Na jaką okazję?
Korzystajcie z ich potencjału, kiedy tylko jest to możliwe. Nie warto czekać na szczególną okazję. To dzięki prawdziwkom zamienicie zwykły, codzienny obiad w niebanalny posiłek. Bardzo dobrze urozmaicają smak kasz i placków ziemniaczanych. Skoro prawdziwki uznawane są za najbardziej apetyczne grzyby, nie zapomnijcie o nich podczas ważnych uroczystości. Paszteciki z prawdziwkami i kiszoną kapustą zachwycają smakiem nie tylko podczas kolacji wigilijnej.
Czy wiesz, że?
Prawdziwek to tak naprawdę potoczna nazwa borowika szlachetnego. Jego najbardziej pożądaną odmianę poznacie po jasnym, twardym i zwartym miąższu. Co ważne – nawet po przekrojeniu lub naciśnięciu nie zmienia swojej barwy. Właściwie wysuszone grzyby powinny mieć kremowy kolor.
Dla urozmaicenia:
Prawdziwki są bardzo wszechstronnym produktem, który pasuje do większości wytrawnych składników. To idealny pretekst, by pozwolić sobie czasem na odrobinę wytworności. Zamiast łączyć grzyby z popularnym kurczakiem, przygotujcie je razem z jagnięciną albo sandaczem. Grzyby okażą się niezrównanym dopełnieniem domowych pasztetów.