Dania i potrawy z prawdziwka | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Prawdziwki

42 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PrawdziwkiPrawdziwki

Przygotujcie się na prawdziwe rozpieszczanie kubków smakowych. Każdy grzybiarz, wybierając się do lasu, ma nadzieję na znalezienie co najmniej kilku prawdziwków. Większość kucharzy też zaciera ręce, gdy widzi w swoim zasięgu te apetyczne kąski. Prawdziwki cieszą się reputacją najszlachetniejszych grzybów – nic dziwnego! Prezentują się wyjątkowo dostojnie, a smakują? Sprawdźcie to razem z naszymi sprawdzonymi przepisami.

Dla kogo?

Co zrobić, by danie było zarazem proste w przyrządzeniu, ale jednocześnie efekt zachwycał wykwintnością? Mamy na to sposób – sięgnięcie po wyborne prawdziwki. Doskonale wzbogacają smak wieprzowiny, a sos z prawdziwków nawet pospolitym kluskom nadaje szykownego charakteru.

Na jaką okazję?

Korzystajcie z ich potencjału, kiedy tylko jest to możliwe. Nie warto czekać na szczególną okazję. To dzięki prawdziwkom zamienicie zwykły, codzienny obiad w niebanalny posiłek. Bardzo dobrze urozmaicają smak kasz i placków ziemniaczanych. Skoro prawdziwki uznawane są za najbardziej apetyczne grzyby, nie zapomnijcie o nich podczas ważnych uroczystości. Paszteciki z prawdziwkami i kiszoną kapustą zachwycają smakiem nie tylko podczas kolacji wigilijnej.

Czy wiesz, że?

Prawdziwek to tak naprawdę potoczna nazwa borowika szlachetnego. Jego najbardziej pożądaną odmianę poznacie po jasnym, twardym i zwartym miąższu. Co ważne – nawet po przekrojeniu lub naciśnięciu nie zmienia swojej barwy. Właściwie wysuszone grzyby powinny mieć kremowy kolor.

Dla urozmaicenia:

Prawdziwki są bardzo wszechstronnym produktem, który pasuje do większości wytrawnych składników. To idealny pretekst, by pozwolić sobie czasem na odrobinę wytworności. Zamiast łączyć grzyby z popularnym kurczakiem, przygotujcie je razem z jagnięciną albo sandaczem. Grzyby okażą się niezrównanym dopełnieniem domowych pasztetów.