Przepisy na Prawdziwki
42 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Prawdziwki
Przygotujcie się na prawdziwe rozpieszczanie kubków smakowych. Każdy grzybiarz, wybierając się do lasu, ma nadzieję na znalezienie co najmniej kilku prawdziwków. Większość kucharzy też zaciera ręce, gdy widzi w swoim zasięgu te apetyczne kąski. Prawdziwki cieszą się reputacją najszlachetniejszych grzybów – nic dziwnego! Prezentują się wyjątkowo dostojnie, a smakują? Sprawdźcie to razem z naszymi sprawdzonymi przepisami.
Dla kogo?
Co zrobić, by danie było zarazem proste w przyrządzeniu, ale jednocześnie efekt zachwycał wykwintnością? Mamy na to sposób – sięgnięcie po wyborne prawdziwki. Doskonale wzbogacają smak wieprzowiny, a sos z prawdziwków nawet pospolitym kluskom nadaje szykownego charakteru.
Na jaką okazję?
Korzystajcie z ich potencjału, kiedy tylko jest to możliwe. Nie warto czekać na szczególną okazję. To dzięki prawdziwkom zamienicie zwykły, codzienny obiad w niebanalny posiłek. Bardzo dobrze urozmaicają smak kasz i placków ziemniaczanych. Skoro prawdziwki uznawane są za najbardziej apetyczne grzyby, nie zapomnijcie o nich podczas ważnych uroczystości. Paszteciki z prawdziwkami i kiszoną kapustą zachwycają smakiem nie tylko podczas kolacji wigilijnej.
Czy wiesz, że?
Prawdziwek to tak naprawdę potoczna nazwa borowika szlachetnego. Jego najbardziej pożądaną odmianę poznacie po jasnym, twardym i zwartym miąższu. Co ważne – nawet po przekrojeniu lub naciśnięciu nie zmienia swojej barwy. Właściwie wysuszone grzyby powinny mieć kremowy kolor.
Dla urozmaicenia:
Prawdziwki są bardzo wszechstronnym produktem, który pasuje do większości wytrawnych składników. To idealny pretekst, by pozwolić sobie czasem na odrobinę wytworności. Zamiast łączyć grzyby z popularnym kurczakiem, przygotujcie je razem z jagnięciną albo sandaczem. Grzyby okażą się niezrównanym dopełnieniem domowych pasztetów.