PRZEPISY.PL
Dania główne

W sekcji Dania Główne znajdziecie wiele pomysłów i rozwiązań kulinarnych na potrawy codzienne i niecodzienne. Dowiecie się jak przygotować ulubioną golonkę z kapustą czy smakowitą wołowinę po burgundzku. Jakie Dania Główne wybrać, by w pełni wykorzystać sezonowe owoce i warzywa. Nasze Dania Główne dadzą prostą i przyjazną odpowiedź na codziennie pytanie „Co dziś na obiad?” W sekcji Dania Główne szukajcie przepisów na mięso, warzywa, makarony i wszystko co tylko chcecie ugotować dla najbliższych.

WięcejMniej
Prosty przepis

Przy tempie w jakim dziś toczy się życie, Prosty Przepis jest ratunkiem dla domowych szefów kuchni. Prosty Przepis to taki, który pozwala na ugotowanie domowego posiłku z kilku, nieskomplikowanych i łatwo dostępnych składników. Dzięki Prostemu Przepisowi gorące i smaczne danie stanie na waszym stole w ciągu godziny. Prosty Przepis w żadnym wypadku nie oznacza rezygnacji z bogactwa smaków i aromatów. Sprawdźcie sami.

WięcejMniej
Sałatki

Sałatki to proste, ale i efektowne dania. Bogactwo sałatkowych kompozycji przyprawi niejednego smakosza o zawrót głowy. Znajdziemy wśród nich sałatki z makaronem, aromatycznymi sosami, delikatnym i soczystym mięsem oraz wyśmienitymi owocami morza. Sprawdźcie już teraz najciekawsze przepisy na sałatki, które dla Was przygotowaliśmy!

WięcejMniej
Przystawki

Jemy trzy główne posiłki oraz przekąski w postaci drugiego śniadania czy podwieczorku. Przystawki w naszym codziennym życiu występują dość rzadko. Kojarzone są bardziej z restauracjami czy eleganckimi przyjęciami. Jednak przystawki to nie tylko kwestia mody, ale też element zdrowego odżywiania się. Przystawki zjada się przed głównym posiłkiem w celu nabrania apetytu i przygotowania organizmu do większego dania. Przystawki mogą mieć najróżniejsze formy i odmiany. W wielu kuchniach na świecie przystawki stanowią nieodłączny element dania głównego. Dla tych, którzy nie mają pomysłu na przystawki, przygotowaliśmy szereg ciekawych przepisów.

WięcejMniej
Zupy

Żyjąc w biegu nie mamy czasu na długie gotowanie. Potrzebujemy sposobu, by zapewnić sobie energię do codziennych wyzwań i utrzymać dobre samopoczucie. Doskonałym wyjściem jest jedzenie zup. Zupa to smak dzieciństwa, zapach rosołu i warzyw, to ciepło, poczęstunek, gościnność i rodzinne spotkanie przy stole. Masz wiele powodów, by jeść zupy. Sprawdź nasze propozycje na aromatyczne zupy!

WięcejMniej
Kanapki

Kanapki do szkoły, kanapki do biura. Kanapki przygotowujemy prawie codziennie. Gdy zabraknie Wam pomysłów zapraszamy do sekcji Kanapki. Nie warto ograniczać się do klasycznych wędlin czy żółtego sera. Kanapki przygotować można z grillowanymi warzywami, pieczonym domowym mięsem czy pastą z fasoli lub suszonych pomidorów. W sekcji Kanapki szukajcie inspiracji, praktycznych rozwiązań i pomysłów jak przygotować niezwykłe zwykłe Kanapki.

WięcejMniej
Sosy

Sosy to wyśmienity dodatek do prawie każdej potrawy. Wzbogacają jej smak, sprawiają, że nawet niewielki posiłek staje się królewską ucztą. Każdy zakątek globu ma własną tradycję kulinarną i swoje wyjątkowe sosy. W Azji jest to sos słodko-kwaśny i sos sojowy, w Ameryce Środkowej sos tabasco i różne rodzaje sals, na naszym kontynencie popularny jest beszamel, musztarda oraz majonez. Sosy świetnie się nadają nie tylko do wykwintnych dań głównych, ale też w codziennym gotowaniu - do obiadów, małych przekąsek oraz kanapek. Poznajcie już teraz przepisy na najlepsze sosy ze wszystkich stron świata!

WięcejMniej
Makarony

Makarony! Wielu nie może bez nich żyć. Uwielbiamy makarony za wyjątkowy smak oraz łatwość przygotowania. Świetnie komponują się z mięsem, sosami i najróżniejszymi warzywami. Sprężyste spaghetti, finezyjne farfalle, czy swojskie papardelle – trudno znaleźć inny przysmak, który byłby produkowany w tak wielu typach i odmianach. Poznajcie już teraz najciekawsze propozycje na wyśmienite makarony!

WięcejMniej
Zapiekanki

Zapiekanki to proste i pyszne dania. Dzielimy je na dwa rodzaje: te najbardziej typowe, z chrupiącym pieczywem, żółtym serem i rozmaitymi dodatkami oraz na dania jednogarnkowe - składające się z rozlicznych smakowitych składników: sprężystego makaronu, ziemniaków, mięsa oraz kolorowych warzyw. Najbardziej znaną zapiekanką tego typu jest aromatyczna, pełna finezji włoska lasagne. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi propozycjami na wyśmienite zapiekanki!

WięcejMniej
Naleśniki

Wszyscy znamy i lubimy naleśniki. Kojarzą się one z tradycyjną, domową kuchnią, chociaż nadają się doskonale także na specjalne okazje. Naleśniki, cienkie, elastyczne placki z mleka, mąki i jajek są podstawą rozmaitych potraw. Podajemy je na słodko lub słono. Są specjalnością nie tylko polską. We Francji naleśniki to popularne crepes, podawane zazwyczaj na słodko. Wykwintnym daniem deserowym są słynne crepes suzette czyli naleśniki z sosem z pomarańczy i likieru pomarańczowego. Naleśniki służą również do przygotowania dań słonych a nawet pikantnych. Farszem może być mięso, warzywa, sery np. pleśniowe. Popularnym daniem są naleśniki ze szpinakiem i z serem np. feta.

WięcejMniej
Pizze

Pizza Amore! Prosto z Włoch przybyła do nas Pizza, prezent od mieszkańców Italii. Szybko zdobyła wyjątkowe miejsce w sercach Polaków. Drożdżowe ciasto, aromatyczny pomidorowy sos, łagodny ser - to wszystko czego potrzebujemy by przygotować Pizzę. A komponowanie dodatków do Pizzy daje pole do popisu domowym szefom kuchni. Pizza Prego!

WięcejMniej
Kuchnie świata

Odkrywanie kuchni świata to hobby na całe życie. Kusząca włoska pasta, aromatyczny gyros, okraszone smakowitymi dodatkami przysmaki tureckie to tylko niektóre z naszych propozycji. Poznawanie kuchni świata to fascynująca podróż w nieznane. Subtelne smaki kuchni francuskiej, intrygujące potrawy dalekiego Orientu, zagadkowe i pełne przypraw potrawy kuchni indyjskiej oraz soczyste i mięsne oblicza obu Ameryk wzbogacą nasz kulinarny jadłospis i wyśmienicie poszerzą horyzonty smakowe. Poznajcie je już teraz i cieszcie się wyjątkowym smakiem intrygujących potraw z dalekich krajów!

WięcejMniej
Dania z grilla

Wielu powiada, że dania z rusztu nie mają sobie równych. Zapach grillowanych potraw i aromat ich przypraw zmieniają wielu niejadków w prawdziwych obżartuchów. Bogactwo świata Barbecue jest po prostu oszałamiające. Znajdziemy w nim delikatne ryby, soczyste steki i chrupiące, kolorowe warzywa. W tej sekcji znajduje się zbiór informacji o potrawach z grilla i ich składnikach: video przepisy, przepisy oraz porady Szefa Kuchni. Zapraszamy!

WięcejMniej