Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Zanim zasiądziesz do stołu…
Polędwiczki wieprzowe trzeba odpowiednio potraktować niezależnie od tego, czy planujesz je usmażyć, dusić czy piec.
- Mięso wyjmij z lodówki godzinę przed planowaną obróbką.
- Opłucz je wodą, następnie osusz np. przy użyciu ręcznika papierowego.
- Pokrój na plastry o grubości 1,5-2 cm.
- Porcje, które zamierzasz usmażyć, delikatnie rozbij dłonią. Nie używaj tłuczka do mięsa.
- Po skończonej obróbce termicznej, odłóż polędwiczki na kilka minut na talerz, by zatrzymać jak najwięcej mięsnych soków w każdej porcji.
Jak zrobić polędwiczki, żeby były soczyste – smażenie
Unikaj solenia mięsa, zamiast tego możesz oprószyć je świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Soczyste polędwiczki nie potrzebują zbyt wielu dodatków.A zatem jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Przede wszystkim na dobrze rozgrzanym oleju. Miej na oku kuchenny zegar! Polędwiczki należy smażyć 3-4 minuty z każdej strony do momentu aż zarumienią się. Pewność, że są gotowe zyskasz w momencie, gdy z mięsa zacznie wydobywać się bezbarwny płyn.
Jak długo dusić polędwiczki wieprzowe?
Duszenie polędwiczek wieprzowych to bardzo dobry sposób przygotowania tego rodzaju mięsa dla początkujących kucharzy.Przydatny okaże się głębszy garnek. W pierwszej kolejności polędwiczki polecamy krótko obsmażyć – tak, by zarumieniły się z każdej strony. Następnie należy wlać 100-150 ml wody i dusić mięso przez 20 minut. Na tym etapie całość można doprawić liściem laurowym, rozmarynem, czosnkiem i ostrą papryką.
Polędwiczki wieprzowe pieczone – jak długo piec?
Pieczone mięso cechuje się dużą soczystością oraz wspaniałym aromatem. Polędwiczki można wcześniej zamarynować w ulubionych przyprawach. Do wieprzowiny bardzo dobrze pasują tymianek, majeranek, oregano i pieprz ziołowy. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C, a następnie włóż przygotowane polędwiczki wieprzowe. Jak długo piec je w piekarniku, by wyszły pyszne i soczyste? Mięso powinno spędzić w nim 25-30 minut. Polędwiczki możesz wcześniej krótko podsmażyć, dzięki czemu czas pieczenia skróci się do 15-20 minut.
Jak podawać polędwiczki wieprzowe?
Podczas przyprawiania polędwiczek zalecamy zachować umiar, ale dodatki to już zupełnie inna sprawa. Na tym polu można popuścić wodze fantazji! Lubisz połączenia mięsnych smaków z owocami? Skosztuj duszonych polędwiczek wieprzowych ze śliwkami albo polędwiczek wieprzowych pieczonych w boczku z ryżem i ananasem – pycha! Jeśli bardziej przemawiają do ciebie klasyczne kombinacje, wybierz polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym, które są daniem uniwersalnym, w sam raz na codzienny obiad.
Ten rodzaj mięsa świetnie nadaje się także do podkreślania uroczystych okazji. Zaopatrz się w bardziej wykwintne dodatki i podaj duszone polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym o niezrównanym aromacie. Ten przepis sprawi, że w mig nauczysz się, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe. Za sprawą polędwiczek wieprzowych z gnocchi wprowadzisz do swojego domu śródziemnomorską atmosferę. Chcesz zaskoczyć wszystkich gości? Przygotuj polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach. Kolejną propozycją doskonałą na świąteczny obiad są pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem z orientalnym sznytem. Smacznego!
Komentarze (0)