Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym
łatwe
995 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżka
4 łyżki
100 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczkę oczyść z błon i pokrój pod kątem w grube plastry. Oprósz dokładnie przyprawą do mięs Knorr.
Krok 2
Mięso obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Odłóż na chwilę na bok. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.
Krok 3
Sos borowikowy wymieszaj ze 100 ml wody i 100 ml śmietany. Zalej nim cebulę i zagotuj.
Krok 4
Na patelnię z powrotem przełóż polędwiczki wraz z powstałym sokiem. Wszystko razem duś jeszcze około 3-4 minut. Polędwiczki w tym przepisie można zamienić na piersi z kurczaka – należy je wtedy pokroić w medaliony i delikatnie rozbić. Idealnym dodatkiem do sosu borowikowego będą pokrojone w drobną kosteczkę suszone śliwki. Kilka igiełek rozmarynu podkreśli grzybowy charakter sosu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym
Soczyste mięso w gęstym grzybowym sosie z dodatkiem ziemniaczanego purée, delikatnego ryżu lub kaszy. Polędwiczki wieprzowe z sosem borowikowym to wyśmienita propozycja na danie obiadowe, jeśli poszukujesz czegoś pysznego i zarazem efektownego. Mięso najpierw marynuje się i podsmaża na tłuszczu. Następnie dusi się je w kremowym sosie, aby wieprzowina była odpowiednio miękka i nabrała wyrazistości. Borowikowy sos przyrządza się z dodatkiem cebuli oraz śmietany. Warto przyprawić go ziołami, na przykład rozmarynem lub tymiankiem. Dodaj również do niego suszone śliwki, jeśli chcesz przełamać smak potrawy słodkim elementem. Wolisz dania z drobiem? Zastąp nim mięso wieprzowe. Podziel je na mniejsze kawałki i wykorzystaj jako mięsno-grzybowy sos także do makaronu. Posyp całość parmezanem i natką pietruszki. Polędwiczki będą też wyśmienite z kluskami śląskimi lub włoskimi gnocchi. Jako dodatek dołącz wtedy do nich zasmażaną czerwoną kapustę z żurawiną. Zobacz, jak zrobić to danie. Przeczytaj podany przepis!