Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym
łatwe
1095 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżka
4 łyżki
100 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczkę oczyść z błon i pokrój pod kątem w grube plastry. Oprósz dokładnie przyprawą do mięs Knorr.

Krok 2
Mięso obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Odłóż na chwilę na bok. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.

Krok 3
Sos borowikowy wymieszaj ze 100 ml wody i 100 ml śmietany. Zalej nim cebulę i zagotuj.

Krok 4
Na patelnię z powrotem przełóż polędwiczki wraz z powstałym sokiem. Wszystko razem duś jeszcze około 3-4 minut. Polędwiczki w tym przepisie można zamienić na piersi z kurczaka – należy je wtedy pokroić w medaliony i delikatnie rozbić. Idealnym dodatkiem do sosu borowikowego będą pokrojone w drobną kosteczkę suszone śliwki. Kilka igiełek rozmarynu podkreśli grzybowy charakter sosu.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym
Soczyste mięso w gęstym grzybowym sosie z dodatkiem ziemniaczanego purée, delikatnego ryżu lub kaszy. Polędwiczki wieprzowe z sosem borowikowym to wyśmienita propozycja na danie obiadowe, jeśli poszukujesz czegoś pysznego i zarazem efektownego. Mięso najpierw marynuje się i podsmaża na tłuszczu. Następnie dusi się je w kremowym sosie, aby wieprzowina była odpowiednio miękka i nabrała wyrazistości. Borowikowy sos przyrządza się z dodatkiem cebuli oraz śmietany. Warto przyprawić go ziołami, na przykład rozmarynem lub tymiankiem. Dodaj również do niego suszone śliwki, jeśli chcesz przełamać smak potrawy słodkim elementem. Wolisz dania z drobiem? Zastąp nim mięso wieprzowe. Podziel je na mniejsze kawałki i wykorzystaj jako mięsno-grzybowy sos także do makaronu. Posyp całość parmezanem i natką pietruszki. Polędwiczki będą też wyśmienite z kluskami śląskimi lub włoskimi gnocchi. Jako dodatek dołącz wtedy do nich zasmażaną czerwoną kapustę z żurawiną. Zobacz, jak zrobić to danie. Przeczytaj podany przepis!