Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
209 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

151 osób wydrukowało

Pobierz pdf

186 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

2 sztuki

3 łyżki

100 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso oczyść z błon, pokrój ukośnie na grube plastry, dopraw do smaku solą i pieprzem. Cebule pokrój w plastry.

Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym - Krok 1

Krok 2

Mięso i cebule obsmaż na patelni, dodając pod koniec smażenia łyżkę koncentratu.

Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 100 ml wody oraz śmietaną. Dodaj do mięsa na patelni. Gotuj przez 4 minuty. Dla uzyskania lepszego efektu możesz finalne danie doprawić swoim ulubionym ziołem, np. majerankiem.

Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Paweł Zbroniec

    Paweł Zbroniec , 03.01.2021

    Bardzo szybkie i dobre danie. Zdecydowanie starcza z jednej polędwiczki na 4 osoby dorosłe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowymPolędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym

Danie wyborne w smaku i proste do przygotowania – polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to dobry pomysł na obiad. Na przyrządzenie tego dania powinni skusić się nie tylko miłośnicy grzybów. By je zrobić, wystarczy kilka składników – polędwiczki wieprzowe, cebula, śmietana, koncentrat pomidorowy i sos grzybowy. Gdy połączysz je wszystkie, danie będzie soczyste i delikatne w smaku, a aromat dusznego mięsa w kremowym sosie grzybowym rozniesie się po całej kuchni. Dla podkręcenia smaku możesz dodać ulubioną przyprawę, na przykład suszone zioła o przyjemnym aromacie – majeranek lub tymianek. Doskonałym dodatkiem do polędwiczek w sosie grzybowym będzie gotowany ryż, kasza jęczmienna lub ziemniaczane purée. Do tego ogórek kiszony lub kapusta. Takie danie warto zaserwować na rodzinny obiad bądź na kolację w gronie przyjaciół.