Kurczak w sosie wschodnim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie wschodnim

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

5 sztuk

null

null

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

1 szklanka

3 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oczyść, natrzyj solą, papryką i pieprzem, posmaruj oliwa i upiecz w piekarniku. Przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 2

Stłucz orzechy.

Krok 3

Winogrona namocz i utrzyj na miazgę. Pomarańcze pokrój na ćwiartki i utrzyj na miazgę podobnie jak winogrona.

Krok 4

Dodaj wino, herbatę, masło, gałkę muszkatołową, utłoczone orzechy i ziele angielskie.

Krok 5

Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Upieczonego kurczaka włóż do sosu i zagrzej.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka z szynką i serem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej