Składniki
50 mililitrów
5 sztuk
null
null
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
1 szklanka
3 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka oczyść, natrzyj solą, papryką i pieprzem, posmaruj oliwa i upiecz w piekarniku. Przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 2
Stłucz orzechy.
Krok 3
Winogrona namocz i utrzyj na miazgę. Pomarańcze pokrój na ćwiartki i utrzyj na miazgę podobnie jak winogrona.
Krok 4
Dodaj wino, herbatę, masło, gałkę muszkatołową, utłoczone orzechy i ziele angielskie.
Krok 5
Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Upieczonego kurczaka włóż do sosu i zagrzej.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcej