Kurczak w sosie wschodnim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie wschodnim

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

5 sztuk

null

null

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

1 szklanka

3 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oczyść, natrzyj solą, papryką i pieprzem, posmaruj oliwa i upiecz w piekarniku. Przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 2

Stłucz orzechy.

Krok 3

Winogrona namocz i utrzyj na miazgę. Pomarańcze pokrój na ćwiartki i utrzyj na miazgę podobnie jak winogrona.

Krok 4

Dodaj wino, herbatę, masło, gałkę muszkatołową, utłoczone orzechy i ziele angielskie.

Krok 5

Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Upieczonego kurczaka włóż do sosu i zagrzej.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Jesienny gulasz z soczewicy
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej