Składniki
50 mililitrów
5 sztuk
null
null
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
1 szklanka
3 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka oczyść, natrzyj solą, papryką i pieprzem, posmaruj oliwa i upiecz w piekarniku. Przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 2
Stłucz orzechy.
Krok 3
Winogrona namocz i utrzyj na miazgę. Pomarańcze pokrój na ćwiartki i utrzyj na miazgę podobnie jak winogrona.
Krok 4
Dodaj wino, herbatę, masło, gałkę muszkatołową, utłoczone orzechy i ziele angielskie.
Krok 5
Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Upieczonego kurczaka włóż do sosu i zagrzej.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej