
Składniki
50 mililitrów
5 sztuk
null
null
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
1 szklanka
3 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka oczyść, natrzyj solą, papryką i pieprzem, posmaruj oliwa i upiecz w piekarniku. Przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 2
Stłucz orzechy.
Krok 3
Winogrona namocz i utrzyj na miazgę. Pomarańcze pokrój na ćwiartki i utrzyj na miazgę podobnie jak winogrona.
Krok 4
Dodaj wino, herbatę, masło, gałkę muszkatołową, utłoczone orzechy i ziele angielskie.
Krok 5
Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Upieczonego kurczaka włóż do sosu i zagrzej.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej