Kurczak w sosie wschodnim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie wschodnim

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

5 sztuk

null

null

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

1 szklanka

3 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oczyść, natrzyj solą, papryką i pieprzem, posmaruj oliwa i upiecz w piekarniku. Przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 2

Stłucz orzechy.

Krok 3

Winogrona namocz i utrzyj na miazgę. Pomarańcze pokrój na ćwiartki i utrzyj na miazgę podobnie jak winogrona.

Krok 4

Dodaj wino, herbatę, masło, gałkę muszkatołową, utłoczone orzechy i ziele angielskie.

Krok 5

Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Upieczonego kurczaka włóż do sosu i zagrzej.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie wschodnim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej